KeSLO-tauti

Kesä on kiireisempää aikaa töissä, joten pidän pidemmät kesälomat yleensä syksymmällä. Nyt starttasin kolmen viikon loman syyskuussa. Onnistuin buukkaamaan melkein koko loman täyteen aktiviteettia ja rahaa paloi samaa tahtia. Kuukauden lopussa tein normaalin kuukausikoosteen menoistani ja hyi kamala mitä katsottavaa. Minuun oli tarttunut Kerrankos sitä lomalla ollaan-tauti eli KeSLO.

Kerrankos sitä lomalla ollaan-taudin yleisoireet ovat rentoutunut mieli, löysä luottokortin käyttö, jatkuva hymy huulilla ja usein potilaan kädestä löytyy olut tai joku muu potilasta miellyttävä drinkki. Usein potilaat kertovat olleensa matkakuumeessa ennen taudin alkamista. Tämä on usein johtanut ensikontaminaatioon, lentolippujen ostamiseen. Usein tartunnan saanut on laskenut päiviä ja odottanut lomaa omien sanojensa mukaisesti, kuin kuuta nousevaa. Tämä nostaa Kerrankos sitä lomalla ollaan-taudin oireiston esiintyvyyttä. Taudin itämisaika on kuukausista päiviin, riippuen onko potilas varannut matkaliput ajoissa vai tarttunut äkkilähtöön.

Ennen tarkasti ruokalaskua tutkinut henkilö voi tartunnan saatuaan varata silmää räpäyttämättä lentomatkan, vuokra-auton ja yli 100 euron arvoisen hotelliyön, eikä näe tässä mitään outoa. Luottokortti vingahtaa ja loma-adrenaliini kertyy. Usein ”Kerrankos sitä lomalla ollaan”-taudin kourissa olevat eivät itse huomaa käytöksessään mitään outoa. Kun heiltä kysyy, miten rahan käyttö on riistäynyt näin käsistä he virnistävät drinkki kourassaan kysyjälle ja tokaisevat ”Kerrankos sitä lomalla ollaan!” ja vinkkaa silmää.

Itsessään Kerrankos sitä lomalla ollaan-tauti ei ole vaarallinen, mutta jälkitaudin Takaisin arkeen-oireita on kuvattu vaarallisiksi. Luottokorttilaskun loppusumma saapuu sähköpostiin. Henkilö voi kokea pyörrytystä ja kauhua, joskus jopa huutaa kivusta laskun nähtyään.  Töihin paluu ja aikaiset aamut suututtavat ja masentavat.  Arjen harmaus on jälkitaudista kärsivien mukaan mustaakin mustempaa. Jälkitaudin aikana potilas kertoo loman tapahtumia työkavereilleen, usein uupumukseen saakka. He kokevat loman upeat elämykset mielessään tarinaa kertoessaan ja samalla muistavat, etteivät enää voi juoda margaritoja aurinkotuolissa. Taudin jälkioireistä kärsivät löytävät itsensä usein tietokoneen äärestä äkkilähdön sivuja selaillen.

”Mulla on sellainen tunne, että jos mä varaan vaan menolipun Balille, kaikki on taas kunnossa.” sanoo eräs pahasta KeSLO-tartunnasta juuri parantunut.

Näyttökuva 2018-12-5 kello 21.46.02

Takaisin arkeen-tauti kuitenkin pitää huolta, että luottokortti on jäädytetty pakkaseen, sillä varaa ei uuteen ”KeSLO”-tartuntaan ole.

Rahattoman naisen KeSLO-tartunnan laboratoriotulokset

M-enot   3531,28 €    Normaalit arvot 2211,40 €

T-ulot     1888,03 €    Normaalit arvot 2659,42 €

Kuten nähdään, KeSLO taudissa M-enot ovat yleensä selkeästi koholla normaaleihin arvoihin nähden. Usein potilasta haastattelemalla ja häntä havainnoimalla voidaan tehdä tarkka KeSLO tai Takaisin arkeen-diagnoosi, mutta suosittelemme aina ottamaan myös huomioon T-ulot laboratorioarvot. Jos T-ulot ovat selkeästi pienemmät kuin M-enot, tai T-ulot ovat normaali arvoja alhaisemmat, on syytä epäillä vakavaa KeSLO-tartuntaa.

Tärkeintä taudin alkuvaiheessa on irrottaa varovasti luottokortti KeSLO ja Takaisin arkeen-potilaan hikisestä kädestä. Hiki johtuu valtavasta määrästä loma-adrenaliinia tai vaihtoehtoisesti valtavasta määrästä stressiä, jonka Takaisin arkeen-potilas on kokenut nähdessään luottokorttilaskun. Kun pahin on ohi ja luottokortti on saatu irroitettua, suositellaan jäädyttämishoitoa luottokortille ja potilas on pikimmiten ohjattava takaisin töihin. Myös ylimääräisten työvuorojen ottamista on syytä suositella jatkohoitona.

 

 

 

 

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s