Sold!

Perusperiaatteltani olen buy&hold-sijoitustyyppiä. Heinäkuussa kuitenkin totesin, että nyt on aika laittaa salkkua sileäksi ja myydä osakkeita pois. Mistä moinen?

Olen lukenut jostain, että kun ostat jotain salkkuusi, sinun tulisi samalla määritellä myyntihetki. Kun osake on X % nousussa/laskussa, myyn sen pois. En jotenkin koskaan osannut lämmetä tälle ajatukselle. Mikä on hyvä exit-point? Mistä minä sen tiedän?

Heinäkuussa myin salkustani pois muutaman rahaston ja kahden eri firman osakkeita. Rahastoja myin pois siivousmielessä. Periaatteessa konmaritin sijoitussalkkuni. This is getting out of hand. Pois lähtivät Handelsbanken USA-rahasto, jonka kokonaiskulut olivat 0,40 %. Tämän tilalle olen jo jonkun aikaa ostanut SXR8 eli BlackRock iShares Core S&P 500 ETF:ää. ETF:n kokonaiskulut ovat 0,07 %.

Toisena myin pois Franklin European Small-Mid Cap Fund, kokonaiskulut hurjat 1,83 %. Tämän tarina on, että joskus kuulin Nordnetin blogissa puhuttavan small-mid cap sijoituksista ja oli tietenkin saatava oma! Tämä oli melko alkutaipaleellani (kesäkuu 2017), joten kuitataan tämä oppirahojen piikkiin.

Myynnit näistä olivat melko lailla plus miinus nolla. Jenkkirahasto plussalla ja Euroopparahasto hiukan miinuksella.

Lisäksi päätin kerätä tappioita niskaani ja myin kaksi osaketta, joiden ostotilanteet olivat opettavaisia.

  • A) Älä koskaan osta mitään toisen suosituksesta ilman tutkintaa
  • B) Älä koskaan osta tunnekuohuissa

Osake A on Riot Blockxhain Inc. jota ostin kurssin ollessa 10,50 dollaria. Ehkä viikko siitä firma haastettiin oikeuteen ja osake romahti mukavasti. Opettavaista tässä oli, että tämä romahdus ei tuottanut minulle minkäänlaisia paniikin tunteita. Ajattelin vain, että istun ja odotan, kyllä se siitä. Rapatessa roiskuu ja niin edelleen. No nyt on roiskittu ja betoni on jo kuivunut. Tiilet on vinossa ja pieleen meni. Kotiutus 2,37 dollarin kurssilla ja oppirahoja maksettu jälleen.

Osake B on NVIDIA Corporation. Osa saattaa muistaa osakkeen täältä. Suora lainaus postauksesta ”Siispä katse tulevaisuuteen ja sitten nähdään, kuinka tämä tunteella tehty sijoituspäätös tuottaa hedelmää tai mätänee käsiin.” Noh, tämähän mätäni käsiin. 249,81 USD kurssiin osto ja myynti 167,40 USD.

Nyt kun olen konmarittanut salkkuani, pääsen hyödyntämään näitä oppirahojani pääomatappioiden merkeissä. Luovutustappioita voi vähentää verotuksessa muista pääomatulojen voitoista. Tänä vuonna ainakin osinkopotista saan näitä vähennyksiä tehdä, jos olen ymmärtänyt verotekstin oikein.

Jos sinulla ei ole vielä osinkosalkkua, voit tehdä sellaisen ilmaiseksi Nordnettiin klikkaamalla tästä.

 

Näyttökuva 2019-8-12 kello 18.30.04.png
Oppirahoja tässä vain metsästän.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s