Toisen puoliskon rahamaailma

Pohdin tässä, että omalla kohdalla on osunut nappivalinta toisen puoliskon suhteen. Hän on komea, pitkä ja maailman mukavin gubbe. Hänen kanssa saa nauraa ihan kaikelle ja kaikesta. Hänellä on pitkät hermot, kun minulla on lyhyet. Ja välillä toisin päin. Mutta se, että raha-asioista saa puhua on ollut iso tekijä, joka kantaa meitä arjen keskellä.

Minusta vaikuttaa siltä, että ympärilläni olevat pariskunnat eivät tappele rahasta. Tai ehkä tappelu käydään hiljaa suljettujen ovien takana, eikä kassajonossa toista haukkuen? Onko tässä kyse siitä, minkälaisilla ihmisillä itsensä ympäröi? Vai se, että rahan tabu on poistumassa keskuudestamme?

Minusta on tärkeää, että parisuhteessa pystyy puhumaan rahasta avoimesti. Paljonko toinen tienaa? Miten paljon olet valmis käyttämään rahaa tavaraan X? Miten haluat, että jaetaan tämä talouden yhteinen meno? Saanko kilpailuttaa meidän kotivakuutuksen? Minusta on tärkeää tietää, mitkä asiat ovat sellaisia, joihin toinen haluaa käyttää rahojaan. Se, että minä saan tuhlata rahani jumppahousuihin voi toisen silmissä näyttää aivan joutavalta rahan käytöltä. Samaan aikaan gubbe on tyrkännyt järkyttävän summan rahaa teknologiaan silmiään räpäyttämättä. Emme ymmärrä toisiamme, mutta toisaalta ymmärrämme kuitenkin. Se mikä tuo iloa sinulle, ei tuo välttämättä iloa hänelle. Emme kritisoi toistemme rahan käyttöä, jos se tuo iloa toiselle. Pientä piikittelyä ei lasketa, eihän?

Haluan, että olemme avoimia rahasta. On kuukausia jolloin oloni on ahdistunut rahatilanteen vuoksi. Pankkitilillä on 20 euroa ja vielä olisi 10 päivää palkkapäivään. Käytin luototkorttia hetken huumassa enemmän kuin oli tarkoitus ja syyllisyys painaa. Juuri näinä hetkinä on ihana, kun voi istua sohvalle toisen viereen ja sanoa, että nyt meikäläisen säästötavoitteet meni taas ihan pieleen. Pelko, kiukku ja syyllisyys laantuvat, koska tiedän, että toiselle voi avoimesti kertoa asioista. Ja saada pienen järjen äänen muistutuksen ”Miten sulla on NÄIN monet jumppahousut” pilke silmäkulmassa sanottuna. 

On päiviä, jolloin olen henkisesti Rahaton Nainen. Ja välillä on niitä päivä kun Rahaa-on! Nainen ilmestyy kuvioihin. Tässä sitten yritän tasapainoilla ja säästää ja rämpiä kohti taloudellista riippumattomuutta.

katie-harp-pinterest-manager-vZT-K-Yyvpw-unsplash.jpg

Kuten sanoin, lähipiirissäni pariskunnat eivät suuremmin riitele rahasta ja raha-asioista keskustelu on avointa. Keskustellaan palkan korotuksista ja siitä, kuinka paljon perheen elättämiseen oikeasti menee rahaa. Keskustellaan, kuinka pariskunta sopii yhteisistä menoista ja onko taloustili yhteinen vai erillinen. Ratkaisuja on yhtä monia, kuin on parisuhteitakin.

Valitettavasti kaikilla asiat eivät ole niin auvoisesti. On tapauksia, joissa on saatu selville, että toisella puoliskolla onkin salainen maailma. Salainen maailma, joka on täynnä pikavippejä pikavipin jälkeen. Korot ovat pilvissä ja lainoja erääntyy joka puolella. Järkyttävä soppa on valmis. Kuinka tällaisesta tilanteesta pääsee eteenpäin, jos edessä näyttää olevan vain suo ilman kuokkaa? Kuinka lähteä rakentamaan yhteistä tulevaisuutta?

Ensimmäisenä kannustan kaikkia puhumaan raha-asioista ääneen.

Oli kyse sitten palkankorotuksesta tai maksamatta jääneestä laskusta, jonka karhukirje tipahti postista. Raha on iso osa elämäämme, joten olisi suotavaa myös puhua siitä. Jos työpaikan kahvipöydän keskustelut siitä, kuka pussaili ketä viimeisimmässä Temptation Island-ohjelmassa vaihtuisivat talouskeskusteluihin, niin monen taloudelliset huolet ja ilot olisivat jaettuja. Vertaistuki on kultaakin kalliimpaa. Keskustelemalla saa jaettua taakkaa ja saa neuvoja muilta, jotka ovat olleet samassa tilanteessa. Sitä huomaa, ettei olekaan ainut, jolla luottokortti vilahtaa liian usein kaupan tiskillä.  Tai tanssitaan voiton tanssia onnistuneen palkankorotus keskustelun päätteeksi.

Toinen asia on toiminta.

Kaikki osaavat asioita teoriassa, mutta ainoastaan toiminta on se, joka tuo tuloksia.  Jos pikavippilainojen karhukirjeet tipahtelevat postilaatikosta, on järkevämpää ottaa kerralla yksi laina (yhdistelylaina) ja rymäyttää kaikki pikavippilainat päiviltä pois. Yksi laina on paljon helpompi käsitellä kuin kymmenen pientä. Tällaisten tapauksien hoitoon lainojen kilpailuttaminen on ensimmäinen askel. Kuten sijoittamisessa, myös lainojen maailmassa tärkeintä on kulut. Mistä saat parhaan koron lainoillesi? Mitä lisämaksuja laina sisältää? Tuleeko erät maksuun kerran kuukaudessa vai useammin? Onko minulla mahdollisuus ottaa lyhennysvapaita? Nykyaikana voit kotikoneelta käsin kilpailuttaa lainoja useissa eri pankeissa. Kaikki nämä kannattaa selvittää rauhassa ja sitten, kun toimintasuunnitelma on valmis on aika toimia.

Puhutaanko teidän parisuhteessa rahasta avoimesti?

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s