Kynsien uhrialttarilla

Koska taloudellisen riippumattomuuden tavoitteluun kuuluu ”uhraukset” niin minäkin olen niitä matkani varrella tehnyt. Yksi niistä liittyy kauneuteen ja erityisesti kynsiin.

Laitan sanan ”uhraus” heittomerkkeihin, koska alun perin ajatus kynsien lakkaamatta jättämisestä tuntui uhraukselta. Naisten maailmassa nyt sattuu olemaan niin, että juhliin lakataan kynnet. Otetaan kivan sävyinen lakka, mikä sulkee kokonaisuuden. Huolletut kynnet luovat viimeisen silauksen ulkonäölle.

Minulla on ollut geelikynnet, joihin hurahdin opiskeluaikoina. Tein kynsiä itse ja se oli hauskaa näpertelyä. Oli pakillinen täynnä glitteriä, tarraa ja erilaisia geelipohjia. Oli viiloja ja muotteja ja liuotinaineita. Oli sumuisia iltoja, kun asunto on täynnä liuottimien hajua. Yäk. Silloin sitä vain ajatteli ihania kynsiä ja avasi pienen yksiön ikkunan tuulettamista varten. Oli ihana naputella pitkillä kynsillä näppäimistöä ja katsella glitterin kimaltelua työn ohessa.

Geelikynnet toivat minulle yllättävän paljon huolta. Milloin oli kynsi katki ja milloin reuna repsotti. Milloin väri ei ollutkaan täydellinen tai kynnen pintaan jäi kupru. Kerran kynsi jäi auton oven väliin ja olin lähellä menettää tajuni, kun kipu oli niin kova, että silmissä sumeni pitkäksi aikaa. Geelikynsi irtosi ja niin irtosi pala omaakin kynttä. Kokoajan teki mieli vaihtaa väriä ja muotoa ja glitteriä. Illat kuluivat kynsiviila heiluen. Oma kynsi kaiken alla oli hätää kärsimässä. Ohentunut, haurastunut ja suojaton. Kun lopetin geelikynsien laiton, muistan kuinka kynteni olivat arat koskettaessa. Söin vitamiineja pitääkseni kynnet jotenkin elossa.

Jatkoin kynsien laittoa perinteisesti lakkaamalla ja poistamalla lakkoja ihanalla pistävän hajuisella kynsilakanpoistoaineella. Nyt yksiön vessa haisi vain hetken kitkerältä, kun olin poistanut halkeilleet lakat kynsistäni. Minusta oli ihana haalia erivärisiä kynsilakkoja kaappiini. Heikoin kohtani oli Mavalan ihanat pienet kynsilakkapurkit. Kausivärejä, rajoitettuja eriä ja huumaavia sävyjä, joista sai aina loihdittua ihanat juhlakynnet treffeille ja bileisiin.

element5-digital-Xf7o2W7qgP0-unsplash

Käänne tapahtui, kun muutin nykyiseen asuntoon. Olin konmarittanut asuntoani monen monta kertaa ja nyt edessä oli muutto. Halusin eroon kaikesta ylimääräisestä, että muutto olisi helppo. Möin astiat, huonekalut ja suuren osan maallisesta omaisuudestani. Muistan kuinka levitin kaiken vessan kaapeista kylpyhuoneen lattialle ja istuin vessanpöntölle tuijottamaan niitä.

Kuka teistä haluaa lähteä matkaani? Kuka teistä ansaitsee jatkaa mukanani? Kuka teistä aiheuttaa vain ylimääräistä harmia elämääni? Mitä en luultavammin kaipaa, kun hankkiudun siitä eroon? 

Tavara kerrallaan kävin lattiaa läpi ja siinä, pienen kalliolaisen yksiön vessan lattialla Mavala-purkkia käsissäni pyöritellen päätin, ettei minun tarvitse enää maalata kynsiäni. Jos viilaan ja rasvaan käteni, ne ovat kauniit. En tarvitse ylimääräistä vaivaa elämääni miettimällä, onko lakka kärsinyt tai halkeillut kesken työpäivän. En kaipaa asetonin kirpeää hajua.  Siinä hetkessä ajattelin, että voin aina ostaa uuden kynsilakan, kun jälleen kaipaan kynsien ehostusta elämääni.

Nyt pari vuotta myöhemmin en ole kaivannut kynsilakkaa ollenkaan. Kun kynteni ovat saaneet olla rauhassa, niistä on tullut vahvat. Supervahvat! Sellaiset, että kun kynsi jää oven väliin meinaa lähteä taju, kun kynsi taittuu, muttei katkea. Kynteni kasvavat kauniisti pituutta ja saan napsutella edelleen töissä näppäimistöä pitkillä kynsilläni. En olisi uskonut, että minulla on luonnostaan vahvat kynnet. Kaikki se liuotin, asetoni ja kynsilakka olivat haurastuttaneet kynteni niin, että luulin omaavani vain huonot kynnet.

Että sellainen uhraus.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s