6/2019 ja puolivuosikatsaus

Puolet vuodesta on jo hurahtanut ohitse! Luvassa kuukausikatsausta ja puolivuosikatsausta samaan syssyyn. Vuosibudjettini joutui syyniin ja nyt kiukuttaa. Uuden oppiminen on pitkä prosessi.

Kesäkuun menot olivat samaa yli 2000 euron luokkaa kuin koko alkuvuoden, pettymys. Hyvää tässäkin kuussa on, sillä säästöprosentti lähentelee 30 %.

Menot 2139,52 euroa

Tulot 2999,73 euroa

Säästöprosentti 28 %

Puolivuosikatsaus

Ensin tsekataan Q2-tavoitteet

Tavoitteet todellinen/tavoite

ASP-tili maksimointi 3000 € / 3000 €

Kuukausisäästö rahastot+ETF 602 € / 300 €

Alustava kuukausibudjetti 2276 € / 1400 €

Säästöprosentti 19,66% / 33 %

Säästäminen on mennyt suunnitelmien mukaan. ASP-tilillä komeilee jo yli 12 000 euroa ja Nordnetin säästösuunnitelma ylittyi 50 %. Mutta mikä on tämä kuukausibudjetin järkyttävä ylitys jälleen? Omaan napaan ja kulutuskäyttäytymiseen tiukka katse. Puolen vuoden säästöprosentin keskiarvoksi tulee 23,1 % (tavoite 33%). Puolen vuoden kuukausibudjetin keskiarvo on 2218,52 euroa (tavoite 1400 euroa)

mikä tarkoittaa 13 311,12 euroa kuluja puolelta vuodelta.

Jos jatkan samaan malliin, tulee vuoden loppusummaksi 26 622,24 euroa. Viime vuoden vuosibudjetti oli 26 518,12 euroa, eli kulutukseni on hienoisessa kasvussa. Voihan prkl prkl. Tavoitteeni oli saada vuoden kulut 16 830 euroon. Loppuvuonna tämä tarkoittaisi 3518,88 euron kuluja ja kuukausibudjetti olisi 586,48 euroa. Omavaraisuushaasteella tämä olisi hyvinkin konkreettinen kuukausibudjetti. Hatun nosto Esalle mahtavasta blogista! Kuukausibudjettisi ja säästöprosenttisi ovat kadehdittavia. Samalla se valaa uskoa, että kyllä minäkin voin kermaperseilylläni aiheuttamaa kulutustani kesyttää.

Kesäkuun budjetista muutamia hälytysmerkkejä. Urheiluvaateosion kulutus kesäkuussa 258,84 euroa. Ja sitten tuijotan loppubudjettiani ja mielestäni kaikki on kondiksessa. Mutta kyllä tuolla on ilmaa joka suuntaan heitelty. Ravintolakäyntejä, ruokaostoksia, hiustenhoitoainetta ja salijäsenyys kahdeksi kuukaudeksi tarjouksella. Puhelinlasku oli päätä huimaavat 61,80 euroa. Jälleen kerran minä olen jokaisen noista ostopäätöksistä tehnyt. Olen myös huomannut, että sanon kaikelle ruokaan ja matkusteluun liittyvälle ajatukselle kyllä, ennen kuin olen edes rationaalisesti ajatellut tai saati kurkistanut budjettiin. Lappiin syksyllä? Kyllä! Italiaan ruokamatkalle? Kyllä! Mysteeri-illalliselle harmaana marraskuuna? Kyllä! Syyslomalla auringon alle makaamaan? Kyllä!

Budjetti loppuvuodelle, 586,48 euroa kuukaudessa. Impossibru?

Osa minusta haluaisi luovuttaa ja antaa mennä samaan tahtiin. Osa taas takoo jalalla lattiaa ja hokee ”En luovuta!” Isomman kuvan mielessä pitäminen on aika ajoin vaikeaa. Ajatus siitä, että pitää kokea ja näkeä nyt, on vahvana mielessä aina, kun sanon seikkailuille kyllä. Jälkikäteen, kun pysähdyn pohtimaan elämää ja taloudellisen riippumattomuuden tavoittelua tajuan, että taas tuli tehtyä virhe pitkän tähtäimen mukaan. Tasapainon saavuttaminen on yllättävän vaikeaa!

Toimintasuunnitelma

Ollakseni rehellinen, 586,48 euroa on liian tiukka budjetti loppuvuodelle. En ole valmis sitoutumaan loppuvuodeksi näin tiukkaan talouden pitoon. Jos tähän ryhtyisin, olisi lopputulos vääjämättä romahtaminen ja lopulta tuhlaisin päättömästi. Jos tämä olisi pakon sanelema budjetti, toki sen toteuttaminen onnistuisi. Mutta, koska kyseessä on oma päätös tutkia ja säätää kulutusta, otan nyt pitkän tähtäimen tavoitteet esille. Jos onnistun välietapissani ja saan vuoden 2019 kuluja alaspäin verrattuna vuoteen 2018 olen edennyt matkallani. Jokainen euro, jonka säästän on eteenpäin matkallani. Jokainen virhe ja onnistuminen vie minua eteenpäin.

Vuoden 2018 kulut olivat 26 518,12 euroa. Jos saan vuoden 2019 kulut 20 000 euroon olen säästänyt yli 6500 euroa muuttamalla kulutuskäyttäytymistäni. Eli loppuvuoden budjettini olisi 6688,88 euroa. Kuukaudessa 1114,81 euroa. Kipeää tekee jo ajatella, mutta ei se olisi haaste, jos ei vähän kiristä vatsan pohjassa. Alin kuukausikulutus, mikä minulla on ollut siitä lähtien kun olen seurannut kulutustani on 1410,16 euroa.

Loppuun vielä hiukan positiivisempia asioita. Tammikuusta kesäkuuhun säästöni ovat nousseet euromääräisesti 16 135,02 euroa ja prosentuaalisesti 11,7 %. Tähän kuuluu omat säästöt ja arvon nousu. Bitcoin heräsi talviuniltaan 3000 euron tienoolta ja keikkuu nyt tasaisesti 10 000 euron molemmin puolin. Nordnetin puolella nousukausi jatkuu ja alkuvuoden tuotto on +16,45 %. Ostin touko- ja kesäkuun aikana muutamia mustia hevosia salkkuun ja odotan jännityksellä tuleeko turskaa vai voittajia.

Taloudellisen riippumattomuuden laskuri

Viidesosa tavoitteesta on saavutettu! Kun latauspalkki on 100 % olen taloudellisesti riippumaton. Jotenkin henkisesti yritän valmistautua siihen, että latauspalkki ottaa takapakkia, kun taloudessa tulee alamäkiä, mutta onhan tää nyt siistiä!

Vielä minä kulutuskäyttäytymiseni kesytän!

loading

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s