Rättei, lumppui ja kuteit

Usein tieto lisää tuskaa. Jos minulta olisi kysytty ennen budjettiseurantaa paljonko käytän vaatteisiin, olisin vastannut muutamia satasia, totuus olikin sitten toisenlainen. Haluan oppia ajattelemaan vaatteista uudella tavalla!

The True Cost

Nopein tapa pintaraapaista vaateteollisuutta, on katsoa dokumentti. Heti alkuteksteistä lähtien haluaisin lopettaa katselemisen. Tiedän, että työolosuhteet ovat surkeat ja useassa t-paidassa, minkä itse olen ostanut lukee ”Made in Bangladesh”. Onko pakko katsoa, jos ei tahdo? Katsoin kuitenkin.

Pikamuoti, alati vaihtuvat mallistot ja muoti on kaikkien saatavilla. Ennen muotimallistot vaihtuivat kaksi kertaa vuodessa. Nyt uusia vaatteita tulee kauppoihin viikoittain, siis 52 mallistoa vuodessa. Yritysjohto haluaa painaa kustannuksia alas, jotta seuraavan vuosineljänneksen voittoluvut tyydyttävät johtajat ja osakkeenomistajat. Työt siirtyvät maihin, joissa tuottaminen on halpaa. Kilpailu on armotonta ja työntekijöistä otetaan kaikki irti.

Nolottaa, kuinka olen kulkenut lampaana laumassa ja jättänyt ohikiitävän ajatuksen – vaikuta kukkarollasi – vaatekaupan tiskiin ja tunkenut uuden paidan äkkiä repun pohjalle piiloon. Olenko pelkuri? Olenko sulkenut silmäni ja ajatukseni ja ajatellut, että tämä ei koske minua?

Mut vaatteet on mun aatteet?

Ketjuvaateliikkeiden ”uutuutta” on erilaiset kierrätyskampanjat ja vastuullinen kulutus. Eikö vastuullisinta olisi jättää ostamatta? Vaateteollisuus myös saastuttaa maaperää, koska kankaiden käsittely vaatii paljon erilaisia kemikaaleja. Kuinka voin siis pitää itseäni luontoihmisenä, jos ostan vaatteita, jotka tuhoavat luontoa jonkun muun takapihalla?

Olen hankkinut tänäkin vuonna muutaman uuden vaatteen. Olisinko tarvinnut niitä? En, mutta olen vain ihminen. Huomaan suunnittelevani vaateostoksia edellisvuotta tarkemmin ja huolehdin vaatteistani enemmän. Näin kesän kynnyksellä olen ommellut useampien neuleiden kainaloihin ilmestyviä reikiä umpeen ja paikannut toppatakin untuvia pursuavan reiän umpeen. Huomasin saavani tästä paljon enemmän iloa, kuin uuden vaatteen ostamisesta. Jonkun korvaan tämä reiän ompelu voi kuulostaa pieneltä, mutta omalla kohdallani kyseessä on saavutus. Allekirjoittanut on enemmän kotonaan ruuvimeisselin, kuin ompeluneulan kanssa. 

Huomaan omaavani jonkun aivoihini printatun uskomuksen siitä, että juhlissa pitäisi aina olla jotain pientä uutta puettavaa. Silti kotona olen lähes aina samoissa vaatteissa ja puen myös töihin samat vaatteet päivästä toiseen. Mitenkä kerran neljässä vuodessa kalenteriin ilmestyvät häät vaativat eri mekon, kuin alkukevään lakkiaisjuhlat? Kuka on syöttänyt tämänkin uskomuksen aivoihini? Tosi noloo, kun sulla on taas tuo sama paita päällä mikä sulla oli kaksi viikkoa. Sanoi kukaan ei ikinä! Olisiko uusi arvoni vaatteiden suhteen se, että opettelen korjaamaan vaatteita paremmin? Arvostaisin jokaista vaatekappaletta enemmän ja tyytyisin siihen, mitä minulla jo on.

Näyttökuva 2018-9-25 kello 11.37.24.png
Onko muoti tehnyt meistä lampaita vai lampaita petoeläinten vaatteissa? Instagram @iamcardib

Vaatekaappi järjestykseen

Itse liputan konmari-metodin puolesta, kun kyse on vaatteista. Kaikki läjään vain ja sitten pengotaan ja fiilistellään vaatteita. Tällä tavoin opin itsestäni ja vaatteistani eniten.

 • Näen, kuinka paljon vaatteita minulla on
 • Huomaan, mitkä vaatteet tuovat minulle eniten iloa
 • Opin enemmän omasta tyylistäni
 • Opin, mistä vaatteista en pidä
 • Löydän useita vaatteita, joita en muistanut omistavani
 • Karsittuani vaatteita, voin järjestellä ne niin, että näen kaikki vaatteet yhdellä silmäyksellä, ei enää ”mulla ei oo mitään päälle puettavaa”-ongelmaa!

Kun vaatekaappiin jää vain itselleni mieleisiä vaatteita, voin keskittyä vaatteen pitämiseen ja siitä huolehtimiseen. Käännä paita nurin ennen pesua ja tutki ompeleet. Kysyn paidalta mitä sille kuuluu? Jos joku repsottaa, voi ongelman korjata helposti itse. Hankin kotiin muutamia perustarpeita vaatteiden huoltamiseen.

 • neula
 • muutamaa eriväristä lankaa (tumma ja vaalea)
 • itseliimautuvaa paikkaa ulkovaatteille
 • joku enemmän ompelusta tietävä voi jatkaa kommentteihin listaa, kaikki apu otetaan vastaan ”Mitä kodin ompelupakkiin?” Ruuvimeisseli? Check! Hiomapaperia anyone?

vaatteet

Mitä mä laitan päälle?

Muistan, kun asuin kimppakämpässä ja kaverini oli lähdössä illan viettoon. Sänkyni päälle oli heitelty vuorellinen vaatteita. ”Mitä tykkäät tästä tän alaosan kanssa?” ”Olisko sittenkin hame parempi kuin housut?” Tätä jatkui pidemmän aikaa, samalla kun minä makasin lattialla ja katsoin televisiota pitkän uuvuttava työpäivän jälkeen. Silloin asia ärsytti ja nauratti yhtäaikaa. Miksi käyttää niin paljon energiaa vaatteisiin?

Jälkikäteen, kun mietin tilannetta, huomasin, kuinka paljon stressiä ja huolta tuo tilanne aiheutti hänelle. Olen useaan kertaan itsekin istunut vaatekaapin edessä ennen juhlia ja hermoillut ”Mitä mä laitan päälle?” Yksi mekko on liian paljastava ja toinen liian arkinen. Lisäksi kaapista löytyy viisi muuta mekkoa, jotka nyt vaan ei tällä kertaa ole sopivia. Sukkahousut kiristää ja hermo kiristyy samaa tahtia. Olen muutaman kerran jäänyt juhlista pois, koska on mennyt suoraan sanottuna hermo. En lähde. Laitan kollarit jalkaan ja käperryn tänne sängyn pohjalle. Liikaa vaihtoehtoja, en ala!

Järjestelemällä vaatekaapini niin, että näen kaikki vaatteet yhdellä kertaa auttaa ”Mitä mä laitan päälle?” dilemmaan parhaiten. Nykyään kaapista löytyy muutama mekko, joista todella pidän! Ei tarvitse kiristellä ja pinnistellä miettiäkseen minkä laittaa päälle. Juhlissa ei ole lopulta väliä sillä, minkä mekon olen laittanut päällesi, vaan sillä, että ilmestyn paikalle saavutus, pidän hauskaa ja tapaan ihmisiä.

Tavoitteet

Tavoitteenani on ostaa mahdollisimman vähän uusia vaatteita ja katsoa vanhoja vaatteitani uudessa valossa. Tavoitteenani on vähät välittää päähäni pinttyneistä ”laittaisit nyt jotain uutta päälle” kuiskutuksista ja laitan ne samat vanhat hyvät vaatteet päälle päivästä toiseen. Tavoitteenani on olla tyytyväinen siihen, mitä olen jo hankkinut.

Miten sinä koet uusien vaatteiden ostamisen? Hauskaa, kamalaa vai parasta maailmassa?

Miten huollat omia vaatteitasi?

Mitä Rahattoman Naisen ompelupakista puuttuu?

 

 

 

 

 

2 vastausta artikkeliin “Rättei, lumppui ja kuteit

 1. Mielenkiintoinen kirjoitus! Itsellä pyöri ihan samat vaateahdistukset mielessä. Uffille dumppaamisen lisäksi ahdistustani on helpottanut vaatelainaamoon liittyminen. Jos asut pk-seudulla voin lämpimästi suositella niitä!!! Itse kuulun Vaaterekki nimiseen lainaamoon ja olen ollut niiiiiin tyytyväinen 🙂 Aina löytyy juhliin ja muihin ”erikois” tilanteisiin päällepantavaa (sekä runsaasti kivoja arkivaatteita). Vaaterekkiin ei osteta kuin suomalaisia ESG standardin mukaisia vaatteita, joten kaikkia sieltä löytyviä ihanuuksia voi käyttää hyvillä mielin. Parasta on, että oma vaatteiden ostainen on vähentynyt huomattavasti ja nekin vähäiset ostot ovat olleet harkitumpia ja tulleet todella tarpeeseen.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s