Datahaaste – pois sosiaalisesta mediasta?

Ensimmäinen kuukausi takana datahaastetta. Miten elämä ilman sosiaalista mediaa etenee?

Mikä datahaaste on?

Datahaaste on Rahattoman Naisen matka kohti järkevämpää puhelimen käyttöä. Tavoitteena säästää puhelinkuluissa ja hankkia puhelimen aivottoman tuijottamisen tilalle jotain mielekkäämpää tekemistä.

Vuoden 2018 aikana minulla meni puhelinlaskuun keskimäärin 20 euroa kuukaudessa. Kaikki raha, mikä on kotiinpäin, on minulle askel lähemmäksi tavoitettani – taloudellista riippumattomuutta. Niinpä tarkastelun alla on nyt puhelinliittymä ja puhelimen käyttö.

Vaihdoin liittymäni Moi-mobiilidataliittymään ja minulla on käytettävissäni 4 Gt dataa. Kuukausimaksu 6 euroa. Jokainen ylimenevä Gt tuottaa minulle 1,5 euroa lisälaskua ja puhelut ja tekstiviestit veloitetaan erikseen.

Kuukauden puhelinlasku

Käytetty data 6,767 Gt / 4 Gt

Puhelut 5 minuuttia

Tekstiviesti 0 kpl

Puhelinlasku 11,59 euroa

Vuoden 2018 puhelinlasku huhtikuulta 14,22 euroa.

Säästöä viime vuoteen verrattuna 2,63 euroa.

Luvut eivät ole mitään päätähuimaavia, mutta siinäpä se juju onkin. Mitä nyt kahdesta eurosta – ei tunnu missään! Siinä vaiheessa, kun euro menee sinne ja toinen tänne, rupeaa loppusummasta kipuamaan lopulta kiitettävä summa. Jos olet vasta aloittamassa säästämistä, on tärkeämpää tutkia mihin rahaa oikeasti menee. Kirjaa ylös muutaman kuukauden menot. Eniten rahaa kuluu esimerkiksi asumiseen, ruokaan ja autoon. Alkuun on keskityttävä säästämään näistä suurista menoista. Kun etenet matkallasi, on tehtävä säästöjä myös näistä vähemmän budjettia heiluttavista asioista, kuten puhelinliittymästä.

Moi-puhelinliittymän hyviin puoliin kuuluu, että lasku hoituu kätevästi suoraan pankkikortilta. Hyvästi laskujen hyväksyminen nettipankissa! Toinen asia, minkä huomasin edelliseen puhelinliittymään verrattuna on, että nettiliittymäni yhteys on parempi. Edellisen 3G-yhteyden sijaan käytössä on nyt 4G-yhteys ja yhteys ei ole pätkinyt kertaakaan. Edellisen liittymän kanssa vaelsin ympäri kämppää etsimässä yhteyttä nettiin.

Elämä ilman Facebookia

Facebook – Automaattireaktio, eli se, kun otat automaattisesti puhelimen käteesi ja tuijotat ruutua hetken aikaa menee ohi viikossa. Tajuan tyhjää ruutua tuijottaessani, ettei sitä Facebook-tiliä enää ole. Olenko kaivannut Facebookia? Kyllä. Tilasin vahingossa liian isot kuoret puhelimeeni ja olisin voinut laittaa ne myyntiin FB-kirpparilla. Syy palata Facebookiin? Ei todellakaan.

Instagram – Muistin kolmen viikon jälkeen, että en ole käynyt instagramissa. Tsekkasin yhden ihmisen profiilin ja se oli siinä. Ei vierotusoireita. Todisteainesto osoittaa, ettei Instagram ollut minulle niin tärkeä, kuin luulin.

Youtube – Olen katsonut kotikoneelta pari videota, mutta nämä hetket rajoittuvat noin muutamaan iltaan viikossa entisen päivittäisen zombikatselun sijaan. Asensin tietokoneelle Distraction Free Youtube – lisäosan, joka vähentää aivotonta videoitten selailua. Lisäosa poistaa kaikki sarakkeet videon ympäriltä. Jäljellä on vain asian ydin – se video, jonka haluat katsoa. Paras kikkakolmonen tässä kuussa.

Näiden datasyöppöjen tilalle on tullut blogien lukeminen. Selkeää sijaistoimintaa entiselle päättömälle selailulle, mutta oppivan tie on pitkä. Tiedostamalla oman puhelimen käytön, voin vaikuttaa siihen. Huomaan, että matka on vielä pitkä. Mutta ehkä se juuri onkin tässä parasta. Datahaaste to be continued!

Jos sinä haluat tarttua nykyaikaiseen puhelinliittymään tai kokeilla datahaastetta, voit tilata Moi-liittymän tästä linkistä. Kyseessä on affiliate-linkki, joten jos päätät hankkia liittymän klikkaamalla tuet myös blogia. Tämä ei maksa sinulle mitään ylimääräistä. Kiitos!

datahaaste
Datahaaste – aivottoman tuijottamisen tilalle jotain mielekästä!

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s