Datahaaste

Matka kohti taloudellista riippumattomuutta sisältää paljon erilaisia kysymyksiä. Miten saan säästöprosenttiani vielä ylöspäin? Mikä tekee minut onnelliseksi? Mikä kohta kulutuksestani on pielessä? Voinko vielä viilata jotain kuluerää pienemmäksi? Viime aikoina aloin pohtia omaa puhelimen käyttöäni ja kuinka se on häirinnyt minua. Miten tästä voisi säästää ja oppia elämään onnellisemmin?Olen puhelimella paljon. Katson sen kautta Netflixiä, luen sähköpostit, selailen instagramia, Facebookia, Pinterestiä… Tsekkaan työvuorot netistä ja juttelen ystävieni kanssa Whatsappissa. Samaan aikaan sisälläni on käynnissä henkien taistelu.

”Miksi sinä taas tuijotat Youtube-videoita, kun ulkona on noin hyvä ilma.”

”Menisit lenkille, etkä lukisi sähköposteja.”

”Facebook on vain ajan hukkaa.”

Olin tullut tosiasian eteen: olen riippuvainen puhelimestani. Olen huomannut puhelimen käyttöni lisääntyneen vuosien myötä toooodella paljon. Saatoin juoda aamukahvia ja surffailla netissä kaikessa rauhassa, kunnes huomaan, että töihin pitäisi lähteä ja koirat on käyttämättä! Kauhealla juoksulla ja hampaiden kiristelyllä koirat pihalle ja juoksujalkaa junaan. Se siitä seesteisestä aamupalasta ja päivän aloituksesta hyvillä mielin. Jossain vaiheessa heräsin ongelmaani ja poistin väliaikaisesti käytöstä Facebookin ja laitoin useita appeja pois puhelimestani.

”Käytän näitä vain internetselaimen kautta, se on hankalampaa, mutta samalla käyttö automaattisesti vähenee.”

Bullshit sanon minä. Instagramin maailmaan imeytyy ihan samalla lailla selaimen kautta, kuin appin kautta. Toki app on sujuvampi käyttää, mutta aika häviää yhtä tehokkaasti. Huomasin myös valittavani poikaystävälleni enemmän ja enemmän hänen puhelimen käytöstään. Minua otti päähän, kun hän unohtui puhelimelle ja ei viettänyt kanssani aikaa. Näin jälkikäteen tajusin, että kyse ei ollut niinkään hänen puhelimen käytöstään, vaan siitä, että näin itseni hänen kauttaan. Minä halusin olla vähemmän puhelimella, enkä kyennyt siihen. Aikuinen nainen!

Ja sitten eräänä kauniina päivänä Mad Fientist-podcastissa vastaan tuli Cal Newport. Olen lukenut aikaisemmin hänen kirjansa Deep Work, joka oli todella mielenkiintoinen ja ajatuksia herättävä. Hänen uusin kirjansa Digital Minimalism: Choosing a Focused Life in a Noisy World kosketti minun puhelinongelmaani hyvin ajankohtaisesti. Kuinka puhelimesta voi tulla taakka, vaikka sen tarkoitus on olla apuväline? Mitä asialle voi tehdä? Podcastista innostuneena päätin toimia. Ensimmäiset 20 minuuttia vietinkin nenä kiinni puhelimessani ja selvitin, kuinka voin lopullisesti poistaa Facebook- ja instagram-tilini. Kun vihdoin painoin painiketta ja tilini poistui bittiavaruuteen, oli oloni huojentunut. Tästä se alkaa! Vanhat kuvat, turhat keskustelupalstat, kirpputorien AV-YV taistelut ja loputon päivitysten selailu, hyvästi.

Viime vuoden kuluerissä puhelimeen minulla kului 243,25 euroa. Se on keskimäärin 20,27 euroa kuukaudessa. Ei mitenkään suuri summa, että se aiheuttaisi minkäänlaisia tunteita. Mutta, jos tarkoituksena on pyrkiä taloudelliseen riippumattomuuteen kaikki säästetyt eurot ja sentit tuovat tavoitetta lähemmäksi. Olin aiemminkin katsellut Moi-liittymiä, sillä hinnat ovat alhaiset ja kaikki liittymän asiat hoituu netin kautta, jota arvostan. Olin kuitenkin aikaisemmin laiskuuttani jättänyt liittymän vaihtamatta, sillä en olisi saanut omaa puhelinnumeroani siirrettyä liittymän mukaan (tai sitten en osannut katsoa ohjeita). Nyt kävin kurkkaamassa ja oman numeron sai siirrettyä liittymän mukaan! Heti minulle!

Moi-liittymään kuuluu 4 gigaa dataa ja perushinta on 6 euroa kuukaudessa. Jos gigat menevät yli, maksetaan niistä 1,5 euroa per ylimenevä giga. Saatavilla on myös rajaton netti, mutta tarkoitukseni on vähentää puhelimella oloa, joten pieni datamäärä riittää minulle. Liittymän tilaaminen onnistui nopeasti netissä. Uusi simkortti tuli postissa ja aktivointi oli helppo tehdä omilla Moi-sivuilla. Numeroni säilyi ennallaan ja netti toimii moiteettomasti 4G-verkossa. Mikä tässä nyt oli niin haastavaa?

Ennen liittymän vaihtoa opiskelin, mistä näen kuinka paljon dataa kulutan. Nollasin laskurini ja ensimmäisen viiden päivän jälkeen olin käyttänyt jo 5 gigaa dataa! Tämä jos mikä avasin silmäni sille kaikelle tuhlatulle ajalle puhelimen ääressä. Uusi liittymä tuo minulle mahdollisuuden opetella käyttämään vähemmän dataa ja aikaa puhelimellani. Jos (ja kun) datan käyttöni pysyy alle 4 gigassa, tulee vuoden puhelinlaskuksi 72 euroa. Säästöä edelliseen verrattuna 171,25 euroa! Kuukaudessa säästäisin 14,27 euroa. Jotta saadaan lisämotivaatiota, tutkitaan mitä korkoa korolle ilmiö tekee tuolle summalle.

korkoamoi
http://www.sijoitusasunnot.com/korkoa-korolle-laskuri

Tämän päivän pieni säästö on kymmenen vuoden päästä kuukauden palkka. Pidän teidät ajan tasalla, kuinka datahaasteeni etenee. Itse olen innoissani ja odotan innolla, kuinka datan käyttöni pysyy kurissa. Olen huomannut, että edelleen otan puhelimen kouraan tarkistaakseni Facebookin. Hetken tuijotan puhelimen ruutua tietämättömänä, kunnes muistan, että minulla on muita tärkeitä asioita hoidettavana. Kuten nyt, postaan tämän ja lähden koirien kanssa nauttimaan ulkoilmasta!

Jos sinä haluat tarttua edullisempaan puhelinlaskuun tai kokeilla datahaastetta, voit tilata Moi-liittymän tästä linkistä. Kyseessä on affiliate-linkki, joten jos päätät hankkia liittymän klikkaamalla tuet myös blogia. Kiitos!

 

 

3 vastausta artikkeliin “Datahaaste

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s