Playing with FIRE

Lahjoitin viime vuoden lokakuussa 25 dollaria dokumentin tekoa varten. Nyt pääsin ensimmäisten joukossa näkemään lopputuloksen ja 25 dollarin leffalippu oli hintansa arvoinen. Vaikka FIRE käsitteenä on minulle tuttu ja olen siitä paljon lukenut, pääsin dokumentin avulla herättelemään kimpun uusia ajatuksia tulevaisuutta ajatellen.

FIRE käsite tulee englannin sanoista Financial Independence Retire Early. Tila, jossa rahan vuoksi ei tarvitse käydä töissä, koska säästöt tuottavat elämiseen tarvittavan rahan. Henkilö voi itse päättää jääkö hän eläkkeelle nykyisestä työstään, makoileeko hän riippumatossa vai perustaa seuraavan yrittäjäimperiumin. Jokaisen matka on erilainen, mutta pohja-ajatus on sama. Karsitaan asioita, joista ei nauti ja korvataan ne asioilla, jotka tekevät sinut onnelliseksi.

Playing with FIRE on ensimmäinen dokumentti tästä FIRE-liikkeestä. Dokumentissa seurataan pariskunta Rieckensin muutosta kohti taloudellista riippumattomuutta. Lisäksi dokumentissa pyörähtää useita tuttuja ääniä tai kasvoja, joita olen seurannut itsekin. Mr Money Mustache, The Minimalists, Vicki Robin, ChooseFI muutamia mainitakseni. Oli hauska seurata erään miehen keskustelua pariskunnan kanssa. Mietin pitkään, miksi mies kuulostaa niin tutulta, kunnes tajuan, että kyseessä on Mad Fientist. Ääni on höpissyt korviini monen monta podcastia työmatkojen aikana. Hauska tutustua!

Dokumentissa tarrataan matemaattiseen puoleen hyvin vähän. Ja olen oikeastaan todella iloinen siitä. Kaikki matematiikka taloudellisen riippumattomuuden takia on saatavilla, jos asiasta innostuu. Dokumentti kiinnitti paljon huomioita taloudellisen riippumattomuuden takaiseen psykologiaan. Kuinka paljon tunteita voi liittyä autoon? Mitkä asiat tekevät sinut onnelliseksi? Miten voit luoda itsellesi elämän, jossa voit toteuttaa näitä onnellisuustekijöitä päivittäin? Kuinka turhauttavaa koko touhu voi olla?

Oli ihana huomata oma tunteiden ketju dokumenttia katsoessa. Samaan aikaan innostuin jälleen, taas ja uudelleen säästämisestä ja tästä päätöksestä tavoitella taloudellista riippumattomuutta. Samalla päässäni pyörii se tosiasia, että matka tulee kestämään pitkään ja turhaudun varmasti usein. Joku ääni sisälläni huutelee, että turha touhu luovuta vain, mutta uskon, että tässä on järkeä.

Vielä kolmantena pysähdyn miettimään mikä minut tekee onnelliseksi? Miten voin muokata elintapojani ja valintojani niin, että valitsen ne minulle tärkeimmät asiat?

Viime aikoina olen huomannut, että töissä käyminen on ollut turhauttavaa. Syy tähän ei ole töissä, sillä pidän työstäni ja minulla on mahtava työporukka. Mitä enemmän olen pohtinut asiaa, niin en ole käyttänyt vapaa-aikaani parhaalla mahdollisella tavalla. En ole ulkoillut niin usein kuin mahdollista. En ole soittanut ystävilleni. En ole antanut itseni olla jouten ja antaa ajatusten laukata mielikuvituksen vuoristorataa. Koska en ole ottanut itseäni niskasta kiinni ja toteuttanut näitä onnellisuustekijöitä, tunnen oloni turhautuneeksi. Syytän töitä aikani varastamisesta, vaikka tosiasiassa minä en ole käyttänyt aikaani parhaalla mahdollisella tavalla.

Nyt onkin aika istua jouten ja ottaa kynä ja paperia käteen. Kirjoita 10 asiaa, mitkä tekevät juuri sinut onnelliseksi. Ja sitten sanat muutetaan teoiksi.

Minulla on tällainen lista jostain kaukaa menneisyydestä.

Mitä rakastan…

Rauhallisia aamupaloja, aurinkoa, päivälenkkeilyä, aarrejahteja, Hercule Poirotia, ruuanlaittoa, luontoa, koiria, keisarinliljoja, tulppaaneja, yrttiteetä huovan alle kääriytyneenä, kainalossa makoilua, silittelyä, vahvaa kahvia ja tanssimista.

Kun pysähtyy pohtimaan tuota listaa, ei siinä hyvin paljoa ole sellaista, mitä pitäisi rahalla erikseen ostaa. Tai sellaista, mikä vaatisi suuria rahasummia sen toteuttamiseen.

Mitä sinun listallasi on?

Dokumentin virallista ensi-iltapäivää ei ole vielä julkaistu. Scott Rieckens on julkaissut matkastaan kirjan, jos haluat päästä aiheeseen kiinni heti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s