3/2019 ja Q1-koonti

Maaliskuu on taputeltu ja kevät tunkee likaisista ikkunoista sisään. Tämän kuukauden säästöprosentti olisi voinut olla aprillipila, mutta ei.. Tein myös koonnin vuoden ensimmäisen neljänneksen menoista ja muokkasin budjettiani uusiksi.

Menot 1813,61 €

Tulot 1838,44 €

Säästöprosentti 1 %

Tätä laskiessani en voinut kuin nauraa. Yhtäaikaa iloitsin, että säästöprosentti on edelleen positiivinen ja samalla nauran, että miten kävi upealle 30 % tavoitelukemalle. No, kotiin päin kaikki ja tästä taas opitaan. Luottokortti oli tässä kuussa taas käytössä ja näköjään en ole oppinut sen käytöstä mitään.

Pohdin myös pitkään onko osingot tuloja tässä kuukausiseurannassani, mutta päädyin pitämään ne erillään. Maaliskuu starttasi osinkojen maksun suhteen, sillä KONE ja NVIDIA maksoivat osingot. NVIDIA:lta tilille tipahti hurjat 1,64 € verojen jälkeen ja KONE muisti minua 139,92 € osingoilla. Nämä rahat saavat makoilla Nordnetin käteiskassassa kuukausittaisia rahasto-ostoja varten.

EDIT. Sain myös osinkoja ensimmäistä kertaa bitcoinin muodossa, sillä omistan Prasoksen osakkeita. Osinkoja +0.00028397 BTC eli euroissa 1,30 € (7.4.2019). Hurjia summia, tiedän!!

Netto-omaisuus kasvoi tässä kuussa lähinnä pörssikurssien ja bitcoinin nousun johteesta. Mitään uusia ostoja normaalien kuukausisäästöjen lisäksi ei ole tullut tehtyä.

fullsizeoutput_6ae

”Päätin myös edetä alustavasti niin, että jokaisen vuosikolmanneksen jälkeen tarkastelen budjettia ja teen tarvittavia muutoksia, jos suunnitelma ei ole vedenpitävä.”

Budjettiriihi 2019

Q1 eli ensimmäinen vuosineljännes on nyt takanapäin ja on aika katsoa kokonaisuutta hiukan kauempaa. Onko tavoitteet osuneet maaliin? Onko vuosibudjetissa pysytty? Mitä voin oppia näistä ja miten tästä eteenpäin? Oliko suunnitelmani vedenpitävä?

Tavoitteet todellinen/tavoite

ASP-tili maksimointi 3000 € / 3000 €

Kuukausisäästö rahastot+ETF 1275 € / 300 €

Alustava kuukausibudjetti 2160 € / 1400 €

Säästöprosentti 26,53% / 33 %

Kuukausibudjetti on räjähtänyt ihan käsiin ja tätä tahtia loppuvuoden kuukausibudjetti jää laihanlaiseksi. Säästöprosentti on melko lähellä tavoitetta, mutta kirittävää löytyy. Positiivista on, että säästäminen on onnistunut paremmin kuin hyvin. Kuukausisäästöt pyörivät taustalla suurempana, kuin aluksi suunnittelin ja ASP-tilille tavoitteellinen säästäminen on ollut inspiroivaa. Pientä motivaatiota saa säästämiseen, kun tutkii asuntotarjontaa Helsingin alueelta ja itkee itsensä uneen, kun asunnot on niin kalliita.

Seuraavaksi tutkitaan kokonaisuutta. Seuraan kulutustani kategorioittain ja merkkaan kuukausikategoriat omaksi taulukoksi. Lisäksi seuraan vuositasolla kategoriakulutustani. Koska elämä ei aina mene suunnitellusti, oli minunkin vedenpitävä suunnitelmani vuotanut joistain kohti.

Koirien kulut alkuvuodesta kasvoivat yli suunnitellun, sillä molemmat koirat saivat  silmätulehduksen ja nuoremman tulehdus ei meinannut rauhoittua millään. Eläinlääkärille heiteltiin seteleitä tiskiin joka toinen viikko, kunnes homma saatiin aloilleen. Lisäksi suuresta uhostani huolimatta ostin urheiluvaatteita ja budjettini ylittyi heti alkuun.

Mitäs nyt? Ensimmäiseksi tarkoitus on säilyttää vuoden kulutus samana mihin sen alun perin suunnittelin – 16 830 €. Jotta tämä tasapaino säilyy, on jostain nipistettävä, että jotain kategoriaa voi lihottaa. Alkuvuosi on näyttänyt siltä, että ravintolassa käynti on ollut vähäistä, joten ensimmäiseksi nappasin sieltä rahaa muihin kuluihin. Uskon myös, että junamatkoja ei tule niin paljoa kuin olin kuvitellut ja nappasin sieltä hiukan lisää. Myöskään kodin sisustus ei ole ollut alkuvuodesta tarpeen, joten otetaan sieltäkin löysät pois.

Näyttökuva 2019-4-7 kello 11.22.59.png

Suunnitelmallisuus ja tavoitteiden kirjaaminen ylös on tärkeää. Näin pääset tavoitteisiisi varmemmin ja pystyt aina palauttamaan mieleesi, mikä on suurempi tavoite. Välillä sattuu ja tapahtuu, asiat ei mene suunnitelman mukaan. Kukaan ei estä sitä, että otat askeleen taaksepäin vilkaiset kokonaisuutta ja aloitat etenemisen jälleen – päämäärä kirkkaana.

Miten sinun säästösuunnitelmasi toteuttaminen etenee?

Mahtavaa kevättä kaikille!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s