Rahattoman naisen lukunurkkaus

Jälleen kirja-arviota pukkaa. Jos keväällä suvun nuoriso saa ylioppilaslakkia päähänsä tai kummipoika pääsee ripille on tämä kirja erittäin hyvä vaihtoehto lahjaksi. Vielä kun setelin sujauttaa kirjan väliin, voi lopputulos olla hyvinkin tuottava. Lopussa pohdintaa myös bitcoiniin liittyvästä keskustelusta. 

Kortinvartija – opas itsenäiseen talouselämään

Kirjoittajat Kyösti Hagert ja Pauliina Jokinen

En enää muista missä näin tästä kirjasta väläyksen ja nappasin sen heti omalle lukulistalleni. Kirja pölyttyi pitkään pöydällä odottamassa lukuhetkeä, jolloin jaksaisin keskittyä talousasioihin täysillä. Ja vitsi mitä timanttia! Jos siis olisin 15-vuotias nyt.

Kirja käsittelee hyvin kokonaisvaltaisesti taloutta nuoren näkökulmasta. Miten selvitä kodin menoista, paljonko vessapaperi maksaa ja kuinka paljon maksat vuokraa? Omalla kohdallani nämä eivät tuoneet mitään uutta, mutta budjetin tärkeyttä oli korostettu ja mitä tärkeintä, sille oli annettu selvät ohjeet ja tehtävät. Parasta antia ja täydennystä oppimiseen nuoren talouden kehittämisessä olivat jokaisen luvun jälkeen olevat tehtävä-sivut. Sinne saa itse raapustaa omat tulonsa ja menonsa ja suunnitella budjettia tai tulevaa ruokalistaa.

Kirja etenee siitä hyvin virtaviivaisesti kohti palkkakuitin tarkastelua, verokortin tarkastelua ja verotuksen suunnittelua kohden. Läpi käydään myös asunnon ostamiseen liittyviä asioita hyvin. Omat tuntosarveni kohosivat asuntolainan eri muotojen kohdalla, kun muistelin mitkä olivatkaan tasaerä-, tasalyhennys- ja annuiteettilainojen erot. Tämä kohta tulee varmasti jossain vaiheessa itselleni ajankohtaiseksi, joten kirja kulkee mukana varmasti läpi elämän auttamassa kokonaisvaltaisen talouselämänosaajaksi.

Kirjan loppupuolella puhutaan sijoittamisesta ja käydään läpi erilaisia mahdollisuuksia. Tässä vaiheessa kirjaston palautusmuistutus saapui jo sähköpostiin ja selailin kirjan loppuosan nopeasti läpi. Pientä miinusta tulee bitcoin-osuuden stereotyyppisyydestä, mutta toisaalta osio on hyvä muistutus, että jotkut mustat hevoset kannattaa jättää ratsastamatta ja keskittyä aina ensin perustalouden ylläpitoon.

Kokonaisuudessaan kirja on loistavasti jaoteltu ja tehtävät luovat konkretiaa talouden ylläpitoon. Kokonaisuus rakentuu pienistä rakennuspalikoista aina omasta kuukausibudjetista suurempiin menoihin, asunnon ostoon ja myös sijoittamiseen ja varallisuuden kasvattamiseen. Juuri sellainen kirja, minkä toivoisin kaikkien nuorien lukevan, viimeistään ennen kuin he muuttavat omilleen.

IMG_7316.jpeg

Kirjapohdinta päättyy tähän. Seuraavaksi bitcoin-ajatuksia.

SijoitusSummit 2019 oli täynnä mitä mielenkiintoisempia haastateltavia ja teki mieli olla ostamassa kaikkea uutta ja jännää salkkuun. Onneksi käteisvarantoni eivät olleet osakesalkussa polttelemassa vain säästötilillä. Pidän kiltisti kuukausirahastojen oston mielessä ja keskityn ensisijaisesti oppimaan uutta. Yksi haastateltavista oli Prasos-yhtiön varatoimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja Henry Brade.

Allekirjoittaneelta löytyy Prasoksen osakkeita ja bitcoineja, ihan vain jos jotain kiinnostaa. Ja en anna sijoitusvinkkejä. Kirjoitan vain ajatuksia aiheesta. Noin, se pykälä hoidettu alta pois.

Brade toi mielestäni hyvin esille sen, että jos on jonkun alan asiantuntija, niin on vaikea käsittää median artikkeleita, joissa asiaa ei ole tutkittu tarpeeksi ja huudellaan kaiken maan päättömyyksiä totena eri medialähteissä. Kuinka voi luottaa siihen, mitä eri asioista kirjoitetaan mediassa, jos oman alansa asiantuntijana huomaa heti tekstien sisältävät virheitä tai täysin vääriä olettamuksia? Näitä sitten kansa ottaa totena?

Omia kokemuksia olen vastaavasta ilmiöstä havainnut farmaseutin roolissa. Kun keltaisten lehtien sivuilla parjataan statiinilääkitykset alimpaan helvettiin tai hehkutetaan asetyylisalisyylihapon terveyttä edistävistä vaikutuksista on apteekissa kuhinaa. Toisaalta nämä ovat hyviä keskustelujen avauksia ja usean asiakkaan kanssa on aiheesta keskusteltu syvällisemmin. Herääkin kysymys. Miltä uutisen näyttäisivät, jos alansa parhaat asiantuntijat saisivat kirjoittaa katsauksen, vaikkapa tämän hetkisestä Itämeren happipitoisuuden tilasta? Olisiko otsikossa kuva suloisesta kuutista ja isolla otsikko KAIKKI ON MENETETTY? Vai sisältäisikö uutinen tilannekatsauksen, faktat ja mahdolliset ehdotukset jatkosta?

Bitcoinin valtamedian kuva on hyvin suppea ja sisältää usein paljon myös virheellistä tietoa. Se on harmillista. Olen itse opiskellut hiukan bitcoinista, koska yritin ymmärtää miten suuresta kokonaisuudesta ja teknologiasta on kyse. Ja yritän edelleen. University of Nicosian kautta voi tutustua blockchain-teknologiaan tarkemmin, jos aihe kiinnostaa. Ensimmäinen kurssi on ilmainen, joten tieto on saatavilla. Yksi kurssin opettajista on Andreas Antonopoulos. Jos yliopistotason opiskelu ei nappaa, voi tämän hepun nimen napata Youtubeen ja tutustua aiheeseen sitä kautta.

Että semmonen ”kirjoitan nopeasti tämän kirja-arvostelun ja menen nukkumaan”. Mahtavaa osinkokevättä kaikille! Kone muisti jo allekirjoittanutta. Ehkä tästä aiheesta sitten lisää ensi kerralla!

 

 

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s