Write it DOWN!

Helmikuu oli ensimmäinen kuukausi, jolloin aloitin maksamalla ensin itselleni. Normaalisti olen kuukauden aikana kyttäillyt pankkitilini saldoa ja siirtänyt rahaa säästöön, kun tilanne näyttää hyvältä tyyliin ”Vuokra on maksettu, ruokaa on kaapissa, ehkä mä pärjään loppukuukauden muutamalla satasella ja tyrkkään kaikki loput säästöön.” Ja sitten aina käy niin, että loppukuusta nipistän säästötililtä rahaa kulutukseen. En ole osannut suunnitella kuukausimenojani tarkasti etukäteen ja tulee yllättäviä kuluja, joihin en osannut varautua. Mikä tässä kuussa oli erilaista?

Kun rupesin suunnittelemaan vuoden 2019 taloutta, kirjoitin vihkoon ylös ajatuksia ja raameja, miltä haluaisin talouteni näyttävän kuukaudesta toiseen. Vihkoon ilmestyi seuraavanlaisia asioita

  • ASP-tilin säästäminen ja säästösumman maksimointi, koska haluan hyödyntää ensimmäisten vuosien korkoa korolle ilmiön ja lisäkoron vaikutuksen
  • Nordnet, 50-100 € kuukausisäästöön
  • Tulojen ja menojen kuukausiseuranta 
  • Alustava budjetti kuukautta kohden 1400 € (ihanan optimistinen…)
  • Pidä käyttötilin lisänä joustotiliä, josta voi ottaa rahaa yllättäviä tilanteita varten (ei enää ”varastamista” säästöistä)
  • 33 % tuloista säästöön

Kun palkka tipahti tilille, oli helppo ottaa vihko kouraan ja lukaista lista läpi. Samaan tapaan, kun töissä löytyy toimintaohje asioiden hoitamiseen, minulta löytyy toimintaohjeet talouteni hoitamiseen. Nyt en siis enää innoissani siirrä kaikkia rahojani säästöön, koska uskon olevani superihminen tässä kuussa ja en tuhlaa mitään ylimääräistä vaan etenen toimintaohjeen mukaisesti.

Esimerkkinä tässä kuussa siirsin Nordnettiin 500 euroa ja Bank Norwegianin säästötilille 437,86 euroa saman tien kun palkka kilahti tilille. Laskin säästöprosentin ja sain lopputulokseksi 33,6 % (ding ding ding – mission compeleted). Todellisuudessa ensimmäinen säästöprosentti oli hiukan alle 33 %, joten siirsin muutaman kympin lisää, että tavoite ylittyisi. Kaikki sen takia, koska minulla on kirjoitettu suunnitelma. Olin nimittäin unohtanut jo tämän prosenttitavoitteen ja vihkon nopea vilkaisu muistutti minua siitä.

Ensimmäistä kertaa moneen kuukauteen säästämisestä tuli tylsää. Todellakin tylsää, koska palkkapäivänä olin jo tehnyt tarvittavat säästötoimenpiteet. Kuukausisäästö pyörii, korkoa korolle-efekti nakertaa lisätuottoja ja kerrankin pankkitilillä on käyttörahaa niin, ettei tarvitse ensimmäisenä juosta varastamaan rahaa säästöistä.

Istuu sohvalla ja hokee ”tylsä on hyvä, tylsä on hyvä, tylsä on paras tapa säästää.”

On ollut mahtavaa huomata, että myös etukäteen budjetointi, mistä Dave Ramsey paasaa on toiminut minun kohdallani. En tee tarkkaa budjettia, mutta kirjaan puhelimeen seuraavan kuun kuluja ylös. Kun koen hetken, jolloin haluan tuhlata johonkin ylimääräiseen, tarkistan ensin, olenko unohtanut, että loppukuusta tulee vielä puhelinlasku tai olen luvannut matkustaa Turkuun ja tarvitsen käyttörahaa sitä varten. Kummasti sitä ihminen unohtaa, että ”Joo-o, tuossahan tulee loppukuusta vielä kaiken maan menoja yli 300 € edestä ja tilillä on 400 €, joten otetaas nyt iisisti.”

Kirjoittamalla tavoitteet ylös, on helpompi myös toteuttaa ja sitoutua tavoitteisiin. Se mitä kirjoitat ylös on ensimmäinen porras, josta lähteä liikkeelle. Mikä tahansa sinun tavoitteesi on, kirjoita se ylös nyt.

Ja nyt kun tämän kuukauden säästöduunit on tehty ja kerrottu, on parempi siirtyä ulos nauttimaan AURINGOSTA! Ihanaa kevään alkua kaikille!

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s