Strategia?

Rahat-on Nainen on palannut! Loma meni aurinkoa ihmetellessä ja aivot ovat tyhjenneet. Loma teki tehtävänsä ja nyt on aika palata sorvin ääreen. Hienona aikeena ennen lomaa oli ajastaa tänne postauksia tasaisesti, mutta niin ei käynyt. Mutta sellaista elämä on. Pohdin sijoitusstrategiaani ja muistin yhden mahtavan tarinan oman sijoitusmatkani aluilta. Käy kiinni!

Nordnetin haastattelussa minulta kysyttiin, mikä on sijoitusstrategiasi? Minulla ei ollut tähän mitään suoraa vastausta, koska minulle ei ole ollut mitään selkeää sijoitusstrategiaa. Päätin ottaa härkää sarvista ja tutustua siihen, miten voisin tehdä sijoitussuunnitelman ja minkälainen minun sijoitusstrategiani olisi.

Tämän hetkinen strategiani on ollut

  1. Säännöllinen Superrahastojen ja ETF-rahaston kuukausisäästö
  2. Älä myy.
  3. Satunnainen räiskintä yksittäisiin kasvuyhtiöihin ja osakkeisiin

Sharevillessä suunnitelmani oli kiteytetty sanoilla ”Osta, unohda ja nauti elämästä”. Se pitää hyvin pitkälti paikkansa. En seuraa markkinoita niin tarkasti, että lähtisin treidaamaan. Ehei – tieteellisesti ja tilastollisesti todennäköisyys hävitä on suuri. Välillä innostun tutkimaan pörssiä tarkemmin ja luen eri yhtiöiden tietoja ja uppouduin osakkeiden maailmaan, toisina päivänä taas – nääh menen mielummin lenkille.

Voisinko luottaa strategiassani sukupuoleeni? Fidelity Investments -firman tekemän selvityksen mukaan naiset ansaitsevat tekemistään sijoituksista 0,4 prosenttia enemmän kuin miehet! Helppoa kuin heinän teko, minulla on oikea kromosomiyhdistelmä XX!

Oi internet – kerro minulle sijoitusstrategian muodostuksesta!

Sijoitushorisontti?

Ehdottomasti pitkä. Salkku on muodostettava niin, että se kantaa vuosikymmenien ajan. Terveyskeskus.fi Elämänpelin mukaan minun pitäisi elää keskimäärin 88-vuotiaaksi. Siihen on 59 vuotta. Tik tak tik tak.

Riskinsietokyky?

Olen valmis hyväksymään heittelyt arvoissa. Olen tehnyt eri riskinsietotestejä ja se vaihtelee maltillisen ja jonkin verran riskiä ottavan välimastossa. Ikäni puolesta pystyn tilastollisesti vielä tekemään hiukan arveluttavampia, volatiliteetiltään suurempia sijoituksia. Pidän kuitenkin taustaturvasta, joten hajautuksen kautta rahastot ja ETF ovat tukenani.

Sijoittamisen alkuvaiheessa hikikarpalot nousivat otsalle, kun osakekurssi oli punaisella. Aivan sama kuinka paljonko. -0,01 % oli mielestäni aivan järkyttävä luku! Poikaystäväni sai myös hyvät naurut, kun jossain kohden seurasin pörssiä tiivimmin ja ihmettelin ääneen, että Miksi Helsingin pörssi on -0,5 %? Mitähän on sattunut? Uusi on pelottavaa ja tuntematon on järkyttävää. Onneksi ihminen oppii.

Nyt kuitenkin olen nähnyt jo pientä heiluntaa ja muutamat osakkeet ovat reilusti punaisella ja osaan ajatella tilannetta realistisesti. Hyvänä esimerkkinä salkussani Riot Blockchain Inc. -78,63 %. Mikä ihmeen räiskintä tämä oli? Kyseinen osake kuuluu räiskintä/harrastus-osioon, joten katsellaan nouseeko tuo koskaan, vai jääkö räiskinnän vahingoiksi. Jollain kummallisen masokistisella tavalla odotan pörssiromahdusta mielenkiinnolla, koska haluan nähdä miten reagoin. Koskaan ei voi tietää, ennen kuin tilanne on kohdalla.

Alennusmyynnit, ne on alennusmyynnit, usko pois” vai ”Take your money and RUUUUUUN!”

Sijoitustavoitteet – taloudellinen riippumattomuus ja suojaverkko

Suojaverkkoa ajatellen tavoitteen saavuttamiseen tarvitaan säännöllistä säästämistä ja pitkäjänteisyyttä. Taloudellista riippumattomuutta ajatellen, löytyy useita eri sijoitusstrategioita. Jos hyppää rapakon taakse, yksi sijoittaa vain indeksirahastoihin, yksi ostaa 10 sijoitusasuntoa ja kolmas treidaa säännöllisesti. Eli tavoitteeseen pääsee monia teitä pitkin.

Sijoituskohteet

Olen hajauttanut sijoituksiani osakkeisiin, rahastoihin, vertaislainoihin, säästötilille ja Bitcoiniin ja muutamaan firmaan Invesdorin kautta. Pääpaino osakkeissa ja rahastoissa. Mietin välillä, onko tämä hajautus liian suuri, mutta olen kokenut jokaisen osa-alueen mielenkiintoiseksi sijoituskohteeksi ja riskiä hajauttavaksi.

Oma budjetti

Joka kuukausi yritän maksimoida säästöprosenttini. Tähtään 500 € kuukaudessa. Ylijäämä palkastani menojen jälkeen suunnataan sijoituksiin.

Älä myy!

Minulla on myös sääntö ”Älä myy.”

Olin ihan täysin unohtanut tämän, mutta kirjoittaessani tätä se muistui mieleeni! Piti hetki kaivella, että edes löysin tämän vuoden 2015 salkun (ei enää käytössä) Nordnetistä.

Tarina juontaa juurensa sijoitustaipaleeni alkuaikoihin. Tein tämän virheen vuonna 2015 joulukuussa ja sitten 2016 helmikuussa käännyin indeksien puoleen, kunhan olin ensin nuollut haavojani vuoden vaihteen yli. Onneksi jatkoin, enkä luovuttanut ensimmäiseen epäonnistumiseen.

Siirsin Nordnetin tilille 150 euroa ja halusin tuhlata ne heti! 2015 joulukuussa ostin  verkkokauppa.com osakkeita 20 kappaletta kurssi 6,93. Kokonaiskulut 141,60 euroa.
Tilille jäi ikävä pikkusumma rahaa ja älykkäästi sijoitin senkin loppurahan. Ostin YHDEN Finnairin osakkeen, hintaan 5,15. Kokonaiskulut 8,15 euroa. Tuntui hyvältä saada käteiskassa nollille, mitään muuta syytä Finnairin YHDEN osakkeen ostamiselle ei ollut. Tykkään siivota, näköjään myös tilin saldoja. Nyt olin osakeomistaja ja todella tyytyväinen itseeni.
Maaliskuussa 2016 elin jännittäviä aikoja, silla Verkkokauppa.com jakoi osinkoa 0,15 euroa osakkeelta. Eli tienasin 3 euroa! Josta menikin ennakkopidätystä 0,77 euroa valtiolle. Noin, tienaamisen makuun oli päästy. Tämähän on helppoa!
Kuten sanoin aiemmin, pidän siivoamisesta. Se on henkireikäni stressaavissa tilanteissa ja saan suurta nautintoa, kun tavarat ovat paikallaan ja on siistiä. Lokakuussa 2016 salkun siivoaminen oli sitten ajankohtainen. En enää edes muista tarkkaa syytä, mutta päätin myydä kaikki osakkeeni. Luultavasti totesin, että elämme jännittäviä aikoja.
Paniikki! Pörssiromahdus! Rahani valuvat kaivoon! Pelastautukaa vielä kun voitte! Missä Myy-nappi on! Auttakaa!!! 
Tosiasiassa en kestänyt katsoa Finnairin ja Verkkokauppa.com kurssien heilahtelua jännäkakka housuissa.
Myydään YKSI Finnairin osake, kurssi 4,28 josta käteen jäi 2,41 kulujen jälkeen. Myydään 20 kappaletta Verkkokauppa.com osakkeita kurssi 6,71. Käteen jäi 125,20 euroa. Nostetaan tililtä rahat talteen 129,82 euroa ja juostaan karkuun.
Nopealla matikalla laitoin tilille 2015 joulukuussa 150 euroa ja lokakuussa 2016 nostin pois 129,82 euroa. Joten tein tappiota 20,18 euroa.

Näin maksoin oppirahani ja jälkikäteen tälle ei voi kuin nauraa.

Osakeliiton sivuilta löytyy tarkempi ja harkitumpi sijoitusstrategiapohja. Sen pohjalta aion myöhemmin tutkia yksittäisten osakkeiden ostomahdollisuuksia. Olen koonnut Nordnetiin ”Tulevia kohteita” listan, johon lisäilen mielenkiintoisia rahastoja tai osakkeita, kun ne vastaan kävelevät. Palaamme siihen myöhemmin.

Miten sinä olet maksanut oppirahojasi? Onko sinulla tarkka sijoitussuunnitelma?

 

 

 

Yksi vastaus artikkeliiin “Strategia?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s