Voittoarvan tarina

Satuin yhtenä päivän kuulemaan ohimennen tarinan voittoarvasta. Henkilö oli voittanut arvasta huikean 10 000 euron voittopotin! ”Mahtavaa! Mikä mäihä! Sillä saa maksettua hyvin asuntolainaa pois tai rahan voisi sijoittaa!” ajattelin mielessäni ja jatkoin tarinan kuuntelua. Miten voittaja oli laittanut rahan poikimaan? 

Henkilö oli ostanut rahalla auton. Ja moottorikelkan. Ja mönkijän.

Rahattoman naisen ajatukset – Henkilö olisi voinut sijoittaa rahat ja hankkia nopean palkankorotuksen 700 euroa vuodessa. Oletusarvolla, että rahat sijoitetaan pörssiin ja pörssi tuottaa keskimäärin 7 % vuosituoton. 

Mutta nyt henkilöllä on auto. Ja moottorikelkka. Ja mönkijä. Ja autovakuutus. Ja liikennevakuutus. Ja moottorikelkkavakuutus. Ja mönkijävakuutus. Autolla ajetaan bensa-asemalle tankkaamaan auto ja moottorikelkka ja mönkijä.

On tärkeää pohtia omia hankintojaan myös pidemmällä aika välillä, kuin tuotteen ostaminen. Onko minulla varaa ylläpitää, huoltaa ja korjata tuotetta?

Moottoripyörä on ollut minulla aikanaan paras ja pahin juttu. Parhain siinä mielessä, että halusin ostaa moottoripyörän. Olihan se älyttömän siistiä ja vauhdista sai adrenaliinipiikkejä. Moottoripyörän hurmos tuli koettua, eikä jälkikäteen voi voivotella, että olis pitänyt! Taloudelliselta kannalta moottoripyörä teki ison loven kukkaroon. Jälkikäteen tuhansien eurojen aukko tilillä ottaa päähän armottomasti, kun tavoitteet ovat nykyään säästämisessä, eikä vain adrenaliinihurmosten hakemisessa.

Viiden vuoden sijoitusajalla rahat olisivat poikineet voittopotiksi jo yli 14 000 euroa. Siitä 4000 euroa kotiutukseen ja auton ostoon. Samalla voittopotti jatkaa passiivisen rahan tuottamista. 

Tarinasta voi oppia sen, että vaihtoehtoja on. Jos haluat ostaa auton, anna mennä! Mutta muista, että ajatus pitää olla pidemmällä tulevaisuudessa ja autosta pitää pystyä myös huolehtimaan, ilman, että perusbudjetti menee pilalle. Toinen vaihtoehto, mikä nykyaikana on todella kannattavaa on vuokraaminen. Suomen talvi on arvaamaton ja muistan monta talvea, jolloin moottorikelkat ovat seisoneet odottamassa ajokelejä, joita ei ole koskaan saapunut. Vuokraamalla ei tarvitse huolehtia huolloista, korjauksista tai säilytyspaikasta vaan laittaa talla pohjaan ja nauttia vauhdista! Lopputulos on useimmissa tapauksissa myös kukkarolle kevyempi, kuin omistaminen.

Tarinaa kuunnellessa oli hauska huomata, että olen oppinut uusia ajatusmalleja. Tuotto, korkoa korolle-ilmiö ja sijoittaminen on noussut niin suureen osaan elämässäni, että tarina voittoarvastakin muuttuu vaihtoehtoiskustannusten arvioinniksi. Tylsää, vai kannattavaa?

Mitä sinä tekisit, jos voittaisit 10 000 euroa?

 

fullsizeoutput_69d
Varoitus! Moottorikelkkojen, autojen ja moottoripyörien ajattelu voi tuottaa ajatuksia, kuinka siistiä olisi päästä taas ajamaan. Take my money and let’s go fast!

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s