Sverige, tack igen!

Talven liukkaat kelit tulivat jälleen ja kahden koiran kanssa on tullut liukasteltua aamu- ja iltalenkillä. Katselin vuosibudjettiani ja tajusin, että sieltä puuttuu kokonaan kenkäbudjetti! Hetken asiaa pohdittuani päätin, etten tee uutta kategoriaa kengille vaan ajattelin, että urheiluvaate- ja vaatebudjetti saavat kattaa myös kengät. Seuraavaksi olinkin tilaamassa itselleni uusia kenkiä. Valehtelematta parhaat talvikengät, jotka on ruotsalaisilta saanut.

Kiitos Ruotsi siitä, että luot jännitysmomentteja ikuisiin Suomi vs. Ruotsi – jääkiekko-otteluihin. Kiitos Ruotsi, siitä, että sain pienenä fanittaa ABBA:a. Kiitos Ruotsi, kun loit Haglöfsin. Vaatekaappini kertoo, että valmistatte hyviä rinkkoja, takkeja ja välikerrosvaatteita. Kiitos Ruotsi, kun toitte markkinoille IceBugit ja tuhositte koko vaatebudjettini tältä vuodelta.

150 euron budjetista napsahti 148 euroa kenkiin. Kun vedin nastalenkkarit jalkaan ja pääsin juoksemaan (!) tuonne jääkentille ei hymylle tullut loppua. Talvi on selätetty! Huonot vaatteet ja kengät aiheuttaa mielipahaa, kun jalat kastuvat ja takin sauma vuotaa. Hyvillä talvivaatteilla saa enemmän irti tästä kammottavasta, kylmästä, märästä ja pimeästä talvesta. Ja nastakengät tekivät juoksemisen taas mahdolliseksi talvisilla jääkaduilla. Ja kyllä, minulla on heikkous teknisiin urheiluvaatteisiin. 

Toki nyt kun eletään tammikuuta ja koko vuoden vaatebudjetti on heitetty taivaan tuuliin, piti rueta miettimään jatkosuunnitelmaa. Onko vaatebudjettini nyt kaksi euroa loppuvuodelle? Päätin, että on. Jos jotain akuuttia hätäostosta pitää tehdä (en keksi tällä hetkellä yhtään sellaista, mitä ei olisi) täytyy vaatebudjettia varastaa jostain toisesta budjetista. Näin kokonaisvuosibudjetin ei muuttuisi.

Juoksulenkillä aivot saavat tilaa ajatella ja huomasin pohtivani sitä, kuinka kuukausikulutukseni vaihtelee hyvin paljon kuukaudesta toiseen. Olen yleensä nostanut rahaa säästöstä pois tasoittaakseni käyttötilin heittelyä. Osakesalkun käteiskassa hupenee tasaiseen tahtiin, kun tasoittelen näitä kulujani. Tällöin kuitenkin varastan itseltäni säästöjä. Pohdinkin, että voisin aloittaa tämän vuoden uudella tavalla ja hankkia toisen tilin, niin sanotun joustotilin, joka toimii tasoittajana erilaisten kuukausien välillä. Tältä kakkostililtä voisi maksaa suurempia kustannuksia, kuten lentolippuja.

Glendora&Raha-blogi nostatti tämän ajatuksen minulle. Hänellä tämä oli sinking funds-rahasto. Sopiva rahamäärä tälle kakkostilille olisi 1000-1500 euroa. Kun summa laskee alle 1000 euron, tulisi se täyttää uudelleen ja pitää näin varatiliä yllä. Samalla summa toimisi pienoisena hätärahastona, jos tulee suurempi yllättävä meno.

Onko muilla ollut vastaavan tyyppistä systeemiä käytössä? Toimiko vai koitko jonkun paremmaksi tavaksi?

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s