Prosentti valtameressä

Aah luvassa on vuodenaika, jolloin lupaillaan kaikkea, paljon ja sitten helmikuussa vihellellään lippalakki syvälle päähän painettuna salin ohi suoraan karkkikauppaan, eikös? Jotta muutos olisi positiivinen ja pysyvä, on hyvä aloittaa pienistä asioista. Aloitetaan siis prosentilla.

Pienistä puroista kasvaa suuri joki tai omissa ajatuksissa tykkään ajatella valtamerta. Valtameri on vain houkuttelevampi, kuin joki. Valtameren aallot ja se kimmeltävä meri ja.. Takaisin asiaan.

Mitä voisin parantaa prosentin verran ja saada siitä vastineeksi suuria virtoja korkoa korolle efektillä? Päätin aloittaa niinkin yksinkertaisella asialla, kuin langata hampaat joka ilta. Aikaa kuluu toimitukseen maksimissaan 2 minuuttia eli 0,13 % päivästä. Olen ollut laiska lankaamaan aikaisemmin. Muutaman minuutin työllä saan pidettyä paradontiitin, sydänsairaudet, aivoinfarkti ja pitkittyneet lievät tulehdustilat kauempana itsestäni. Kyllä, ientulehduksen ja sydänsairauksien välillä on havaittu yhteyksiä. 

Mitä muita parannuksia elämässä voisi tehdä prosentin verran? Nukkuisin prosentin pidempään? Urheilisin prosentin enemmän? Söisin prosentin enemmän kasviksia?  Säästäisin prosentin enemmän kuin viime kuussa? Kuinka paljon sinun pitäisi laittaa säästöön, jos laittaisit prosentin enemmän kuin viime kuussa? Entä jos toistat sen tarpeeksi monta kertaa?

Otetaan ajatusleikki. Säästät 50 € tammikuussa ja joka kuukausi laitat säästöön prosentin enemmän kuin edellisessä kuussa (50 x 1,01 = 50,5 € helmikuussa) (Maaliskuussa 50,5 x 1,01 = 51,0 € jne.)

Vuosi 1 Tammikuun kuukausisäästösumma 50 €

…..

Vuosi 1 Joulukuun kuukausisäästösumma 56,34 €

Kolme vuotta myöhemmin

Vuosi 3 Joulukuun kuukausisäästösumma 72,97 €

Ja tämä kasvaa vielä korkoa, jos sen sijoittaa esimerkiksi rahastoihin. Ajatellaan, että saat 5 % tuoton vuodessa rahoillesi ja korko maksetaan kerran vuodessa vuoden lopussa.

Vuoden 1 lopussa on kasassa korkojen jälkeen 672,48 €

Vuoden 2 lopussa on kasassa korkojen jälkeen 1531,19 €

Vuoden 3 lopussa summa on jo kasvanut 2546,76 €!

Jos olisit säästänyt vastaavasti tasaisesti 50 € kuukaudessa, olisi kolmen vuoden jälkeen (5% vuosikorolla) sinulle kertynyt 1986,06 €. Laittamalla sivuun prosentin enemmän joka kuukausi, tienasit yli 500 € enemmän! Puroista kasvaa joki ja joki johtaa valtamereen!

Haastankin nyt sinut laittamaan joka kuukausi prosentin enemmän säästöön. Jos et säästä vielä mitään, niin aloita vaikka eurosta, kympistä tai itsellesi sopivasta summasta. Kunhan aloitat! Uskon, että hitaasti säästösummaa kasvattamalla kenelläkään ei mene pupu pöksyyn. Kuten kestävä elämäntaparemontti kannattaa aloittaa yksi asia kerrallaan, myös säästämisen voi aloittaa pikkuhiljaa – totuttelemalla.

Korkoa korolle efektiä on helppo selittää erilaisilla kaavioilla, mutta vasta siinä vaiheessa kun laitat ensimmäisen rahan säästöön esimerkiksi rahastoihin, voit oikeasti seurata tämän tapahtuman kehittymistä. Laita ensi kuussa kaksi rahaa ja sitä seuraavana kolme rahaa. Korkoa korolle jyllää. Ja kun vain annat ajan, on edessäsi valtameri. Säästöjä tai oikea valtameri.

Omassa tapauksessa oikea valtameri ja tilillä paaaljon vähemmän rahaa.

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_1348
Aloitithan säästämisen jo?

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s