Budjettiriihi 2019

Dave Ramseyn ja sijoitusmaailmankaikkeuden niksien perusteella olen kasannut budjetin ensi vuotta varten. Vuonna 2018 tutkin vain jälkikäteen mitä meni ja mihin. Nyt keskitytään asiaan etukäteen ja ennakoidaan, mitä laitetaan ja mihin? Vuosi 2019 valmiina ollaan!

Osinkokuningasta lainaten ”Kun aika kuluu eteenpäin, niin motivaatio säästämiseen saattaa tipahtaa nollaan. Sitten voikin ajatella, että fuckit, nyt alan elämään täyttä elämää ja lopetan typerän senttien laskemisen. Näin voi varsinkin käydä, jos on kiristänyt ruuvia liian tiukalle.”

Koska minulla on tapana mennä all-in tai jäädä sohvalle makaamaan, on budjettiin suunniteltu myös ”tuhlaa tämä raha vailla mitään omatunnon tuskia ihan mihin ikinä haluat”-kategoria. Näin pystyn ylläpitämään motivaationi säästämisen suhteen. Kategoriasta löytyy kauneus, hieronta, ravintolat ja matkailu tätä varten. Hiukan mietityttää onko vuoden budjetti liian tiukka. Mutta toisaalta, jos ei hyppää mukavuusalueen ulkopuolelle, ei koskaan kehity!

Vuoden 2018 menojen avulla pystyin luomaan budjetin raamit helposti. Esimerkiksi vuonna 2019 ei tule kuluja koiran ostamisesta tai uudesta robotti-imurista. Vaatekategorian olisin halunnut pyyhkiä nolliin, mutta todellisuudessa nainen tarvitsee sukkia ja alusvaatteita, joten pieni summa on budjetoitu myös niihin.

Palkkapäivinä maksan ensin itselleni. Kuukausibudjetti on noin 1400 € ja ylimenevä osuus menee säästöön. Ensisijaisena säästökohteena on ASP-tili, koska vuonna 2019 saan vielä lisäkorot säästetyn summan päälle, eli tästä syntyy varmaa tuottoa 5%. Toiseksi rahaa siirtyy varakassan kasvattamiseen ja kolmanneksi rahastojen kuukausisäästöön. Ei keksitä mitään liian monimutkaista. Pohdin pitkään opintolainan takaisinmaksun aloittamista etukäteen, mutta korkotason ollessa näin alhainen, koen tärkeämmäksi hyödyntää ASP-tilin korot nyt ja keskityn opintolainaan myöhemmin.

Kategoria

Budjetti

Vuokra 3 600,00 €
Ruokakauppa 3 500,00 €
Ravintolat 1 400,00 €
Hotellit 1 300,00 €
Lentäminen 1 000,00 €
Julkinen liikenne 800,00 €
Kauneus 700,00 €
Sekalainen 500,00 €
VR 500,00 €
Hieronta 500,00 €
Koirat 500,00 €
Liikunta 400,00 €
Eläinlääkäri 350,00 €
Lahjat 300,00 €
Apteekki 200,00 €
Viihde 200,00 €
Piilolinssit 200,00 €
Siivous 200,00 €
DNA 200,00 €
Urheiluvaatteet 100,00 €
Lääkäri 100,00 €
Taksi 100,00 €
Alkoholi 80,00 €
Vaatteet 50,00 €
Teknologia 50,00 €

Yhteensä

16 830,00 €

Päätin myös edetä alustavasti niin, että jokaisen vuosikolmanneksen jälkeen tarkastelen budjettia ja teen tarvittavia muutoksia, jos suunnitelma ei ole vedenpitävä. Samalla voin myös tarkastaa veroprosenttini, joka sujuu nyt kätevästi OmaVero-palvelussa. Ensi vuonna, kun veronpalautukset eivät tulekaan enää joulukuussa vaan jo elokuun ja joulukuun välisenä aikana! Näin vältyn myös loppuvuoden ”aina niin yllättävästä” lisäveroprosentin maksamisesta, kun vuosituloraja ylittyy.

Miten te etenette vuoden 2019 kulutuksen ja säästämisen kanssa? Tarkka sotasuunnitelma vai yleisiä raameja kulutukseen?

 

Näyttökuva 2018-10-17 kello 11.04.01
Motivaatiokuva ensi vuoden minimaaliselle vaatebudjetille!

 

 

4 vastausta artikkeliin “Budjettiriihi 2019

  1. Sisältyykö sinulla sähkö vuokraa kun et ole siihen budjetoinut mitään? Toinen mikä kiinnitti huomiota, että vakuutuksiin et ollut myöskään varannut rahaa. Miten kotivakuutus tai matkavakuutus, esimerkiksi? Itse olen vasta alkamassa seuraamaan omaa rahan käyttöäni ja aloin kirjaamaan menoja ylös. Kun kerää menot menoja exceliin kuluerittäin ne näyttää erilaiselle kuin tiliotteella.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s