Opi edes tämä

Muistelin yhtenä päivänä sitä, mitä vanhempien suusta olen kuullut rahasta. Oliko minulle opetettu mitään rahan käytöstä? Mitä oppeja minun kallooni on painettu nuorempana? Kaksi asiaa nousi aivan päällimmäisenä mieleen. 

Laskut pitää aina maksaa ajallaan. Jos tulee muistutuslasku, niin sillon viimeistään pitää toimia! Jos sinulla ei ole jostain syystä rahaa maksaa lasku ajallaan, ota HETI yhteyttä laskuttajaan. Aina pitää soittaa ja selvittää tilanne, ettei tule maksuhäiriömerkintää. Jos saat maksumerkinnän, et saa rahaa, et saa asuntoa, et saa mitään. Ja maksuhäiriömerkintä seuraa sinua kaikkialle! KAIKKIALLE! Ikuiseen hamaan saakka.

Tästä toitotettiin nuorempana minulle monta kertaa. Siltä se ainakin tuntui. Kerran sain nuorempana muistutusmaksun ja olin aivan paniikissa. Olin unohtanut maksaa laskun ja tästä hyvästä maksoin 5 € laskutuslisää. Sydän tykyttää 500 lyöntiä minuutissa ja selvitän, olenko nyt ikuisesti tuomittu maksuhäiriöön? En ollut – kiitos vanhempien toitotuksen.

Yli 374 000 yksityishenkilöllä on maksuhäiriömerkintä tai pitäisi melkein korjata, merkintöjä. Suomen Asiakastieto Oy:n mukaan merkinnät kasautuvat pitkälti samoille henkilöille. Myös ihmiset, joilla ei ole vielä maksuhäiriömerkintää, ovat jo valmiiksi ylivelkaantuneita ja joiden lainan maksut ovat viivästyneet hakevat lisää lainaa. Ihmisen on nykyään helppo velkaantua monelle eri taholle ja luontonmyöntäjillä ei ole välttämättä kokonaiskuvaa henkilön taloudenhoitokyvystä. Pankit myöntävät kiihtyvään tahtiin kulutusluottoja (vajaa +6 % vuodessa)!

Toinen mikä oli usein puheenaiheena isäni kanssa, oli se, että mitään ei osteta osamaksulla. Ei autoa, ei puhelinta, ei sänkyä, ei mitään osamaksulla. Osamaksu on aina kalliimpaa, omista tulevaisuuden tuloista ei koskaan ole taetta ja jos jotain haluaa, pitää rahat siihen löytyä kerralla kokonaan. Nykyään näkee paljon 0%-korolla olevia 48 kuukauden maksuajalla. ”Siis sidon itseni kahdeksi vuodeksi tähän puljuun, koska ostin teiltä pesukoneen? Järjetöntä.” 

Vaikka 0%-korko saattaa kuulostaa houkuttelevalta, on parempi lukea tarkemmin mistä hommassa on kyse. Usein sieltä löytyy nimittäin osio kulut. Eli 0% korko (+kulut) ja sitten homma lähteekin rullaamaan. Tilinhoitomaksu voi olla 2 € kuukaudessa, joten sieltä pyörähtää hintaan jo kahden vuoden aikana 24 € ylimääräisiä kuluja. Onko osamaksussa tilin avausmaksua? Taas lisää kuluja.

Jos kuitenkin tulot on jo sidottu luottokortin, kulutusluoton ja autolainan lyhentämiseen, niin mitenkä siinä sitten ostat uuden pesukoneen rikkinäisen tilalle ellei osamaksulla tai uudella kulutusluotolla?

Lainanantajalla tulisi olla kaiken kattava kuva henkilön taloudellisesta tilanteesta, ennen kuin lainaa myönnetään.Lopulta vastuu kokonaisuudesta on aina kuluttajalla itsellään. Siispä jarrua siinä vaiheessa, kun osamaksusopimus on nenän edessä ja olet ostamassa 400 € puhelinta osamaksulla. Montako kuukautta sinun pitäisi odottaa ja säästää, että saisit lunastettua puhelimen heti? Onhan sinulla jo hätärahasto, josta otat rahaa silloin, kun pesukone poksahtaa? Sinun tulee ottaa vastuu omasta kulutuksestasi.

Jos maksumuistutus napsahtaa postiluukusta toimi heti! Soita asiakaspalveluun tai jos puhuminen pelottaa niin laita asiakaspalvelun chattiin viestiä. Firma on varmasti mielissään, kun otat vastuun ja sovitte laskun maksamisesta uudelleen.

Mitä oppeja tai toitotuksia sinulle on jäänyt nuoruudesta liittyen rahaan?

Lisätietoa
http://www.takuusaatio.fi
https://www.asiakastieto.fi/web/fi/asiakastieto-media/uutiset/kuluttajien-maksuhairiot-jalleen-selvassa-kasvussa.html

 

 

 

3 vastausta artikkeliin “Opi edes tämä

 1. Hmm… jouduin oikein miettimään mitä oppeja minulle on nuoruudessa annettu. En keksinyt yhtäkään! Täytyykin oikein haastatella vanhempiani, että miten he ovat oikein minut nuorena aivopesseet. Pidän itseäni melko järkevänä kuluttajana ja nuorenakin laitoin enemmän rahaa säästöön kuin tuhlailin. Minulla oli omia työtuloja jo 16-vuotiaana, joten potentiaalia olisi ollut päättömään törsäilyynkin. Ehkäpä vanhempani ovat vain aina näyttäneet fiksua esimerkkiä raha-asioissa ja olen oppinut sitä kautta. Nuo kaksi yllämainittua ohjetta ovat kyllä erittäin järkeviä ja valitettavasti juuri moni aikuinen ei tunnu noita oppeja tuntevan.

  Tykkää

  1. Ehdottomasti kannattaa haastatella! Rahan käyttö ja ajatukset rahasta on kuitenkin istutettu päähän jo pienestä lähtien. Itsekin jouduin pitkään pohtimaan ja muistelemaan, mitä kaikkea nuorena on kuullut ja oppinut. Jälkikäteen aika hyvin on ”peloteltu” kaikkein tärkeimmät asiat muistiin – muut kerkiää oppimaan myöhemminkin 🙂

   Tykkää

 2. Itelle puhelimen osto osamaksulla on ollut se kuuluisa ”no brainer”. Eli Ehdottomasto kannattaa ottaa operaattorin 0% korolla ja ilman laskutuslisää oleva osamaksukuvio. 400 euroa kerralla vs 11 euroa 36 kuukauden ajan. Jälkimmäistä ei edes huomaa.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s