Osakeostojen strategia?

10.9.2018 sijoitin Teslan osakkeisiin, koska kurssi reagoi melko vahvasti, kun Elon Musk vieraili Joe Roganin haastattelussa 6.9.2018. Hän joi viskiä ja otti yhdet savut marihuanasavukkeesta. Kurssi dippasi tämän jälkeen 281 dollarista 252 dollariin. Jälkijunassa sain ostohousut jalkaan 272 dollarin kohdalla ja nyt 26.11.2018 kurssi on 339,30 dollaria. Nousua siis 26,30 %! Nättiä, täähän on iisiä!

Toimitusjohtaja tekee jotain tyhmää ja kokonaisen yhtiön kurssi heilahtaa. Tämä ei kuitenkaan mielestäni vaikuta yhtiön perustoimintaan millään lailla. Tesla autona on mielenkiintoinen ja Suomenkin katukuvassa enemmän näkyvillä. Solar City on ostettu firman sisään vuonna 2016. Solar Cityllä löytyy muunmuassa aurinkopaneeli, joka asennetaan katolle normaalien kattotiilien sijaan. Aurinkoenergia on vahvassa asemassa tulevaisuuden kannalta, jos mietitään ilmastoa ja energian käyttöä tällä hetkellä.

Minkälainen strategia minulla on yksittäisen yhtiön ostoon tällä hetkellä?

Laitetaan strategiaharjoitus käyntiin!

Laitetaan suurennuslasin alle ne yhtiöt, jotka olen ostanut

NVIDIA, Riot Blockchain, Tesla ja KONE.

Lisäksi minulta löytyy salkusta Fortum ja Neste. Kyseiset osakkeet on perintönä saatuja osakkeita ja ne porskuttavat eteenpäin omilla voimillaan.

Hyödynnä kehittyvien markkinoiden kasvua

NVIDIA on grafiikkateknologia-alan yhtiö. Se tuottaa grafiikkasuorittimia, järjestelmämikropiirejä ja tuotteita ammattikäyttöön. Sillä on myös kätensä Artificial Intelligence-osastolla.

Tesla tuottaa sähköautoja, akkuja ja aurinkosähköä (Solar City).

Riot Blockchain pyörii blockchain-teknologian ympärillä. Louhintaa ja muihin mielenkiintoisiin blockchain-teknologiaa hyödyntäviin projekteihin sijoittamista.

Kaikkien toiminta siis liittyy jollain lailla tulevaisuuteen tavalla tai toisella. NVIDIA on ollut alalla jo pidempään ja sen poimin Global X Robotics & Artfcl Intelligence ETF listasta, kun en saanut kyseistä ETF:ää ostaa. Lue kirjoitus, kuinka osake päätyi salkkuuni https://rahatonnainen.com/2018/07/23/tunnetila-ja-osakeostot/

Tesla on ollut seurantalistallani jo pidemmän aikaa.

Riot Blockchain tuli salkkuuni hetken mielijohteesta, kun eräs alaa seuraava mainitsi tämän firman. Osto dippasi muutamia viikkoja myöhemmin ja on nyt punaisella -82,41 %. Mahtavaa!

KONE firmana ei ulotu mielessäni kehittyvien markkinoiden alueelle, mutta sen oston taustalla on vain todella nolo ja yksinkertainen syy. Joskus alkuaikoina kun rupesin sijoittamaan, KONE oli kaikissa esimerkeissä ja kirjoissa. Jostain aivojeni syövereistä ääni sanoi minulle, että jos haluan olla oikea aikuinen sijoittaja, salkussa täytyy olla KONEen osakkeita. No nyt sitten on. Mikä loistava strategia, rahaton nainen onnittelee!

Käteisvaranto 

Osakeliitto ehdottaa,että 0,5-3 vuoden tarvitsemat varat tulisi pitää käteisenä tai koroissa. Tarkoituksena on välttää osakkeiden myynti, jos omassa taloudessa tulee tiukka paikka.  Tästä syystä pidän käteiskassaa säästötilillä, joka maksaa pientä korkoa.  Tällä hetkellä pidän myös käteistä Nordnetissä kuukausisäästöjä varten ja teen osakeostoja, jos paikka sattuu aukeamaan. Käytän kuukausipalkkaa elämiseen ja tarkoitus ei ole koskea osakkeisiin ensimmäisen pahan paikan tullen. Tästä syntyy ensimmäinen sijoitusstrategiani osa ”Älä myy”.

Osakepaino

Pidän suurimman osan varoistani osakkeissa. Jossain neuvotaan laittamaan 100 – ikä osakemarkkinoille. Tällä hetkellä netto-omaisuudestani noin 73% on osakkeissa kiinni. Yleensä loppuosa suositellaan sijoitettavaksi korkomarkkinoille, mutta muut sijoitukseni ovat bitcoinissa, vertaislainoissa ja muutamassa kasvuyrityksessä. Olen nuori, joten en halua tuudittautua minimaalista korkoa maksaviin lainoihin. Jos osakemarkkinat tipahtavat reilusti se ei vaikuta elämiseeni millään lailla. Toivon mukaan silloin on käteiskassaa alennusmyyntejä varten! Sijoitusstrategian toinen osa ”Nuorena on vielä aikaa ottaa riskiä sijoitusten painotuksen suhteen.”

Keskittäminen vai hajauttaminen?

Olen periaatteessa ottanut molemmat puolet. Hajauttamisen ja ajoittamisen kannalta olen ottanut kuukausisäästökohteet (rahastot ja ETF), jotka luovat pohjan säästämiselle. Näin päästään ainakin lähelle markkinatuottoa.

Keskittämiseen olen taas ottanut yksittäiset firmat. Ne lukeutuvat ”harrastussijoittaminen” kategoriaan. Saan tutkia ja hutkia niiden kanssa vapaasti ja tappioiden kanssa eläminen kirpaisee, mutta ei lyö koko salkkua nurin. Ja jos valinnassa onnistuu tuotto-odotus on korkeampi kuin hajauttamalla. Sijoitusstrategian kolmas osa ”Sijoittaminen voi olla myös harrastus!”

Hyvä sijoituskohde?

Peruste, jolla haen sijoituskohteita. Onko se maantiede, toimiala, liiketoiminta…? Tällä hetkellä omat ostoni ovat sijoittuneet Yhdysvaltoihin. Koen, että sieltä löytyy tällä hetkellä helposti lähestyttävät ja mielenkiintoiset kohteet. Kohteita yhdistää myös tulevaisuuteen katsominen. Maalaillaan kuvia taivaanrantaan ja katsotaan, tuleeko utopiaa vai jotain aivan muuta.

Omalla kohdalla osakeliiton suosittelemat jatkotoimen piteet ovat kehitettävä osa-alue.

  1. Päätä peruste millä sijoitat.
  2. Luo ehdokasyritysten joukko.
  3. Analysoi. Valitse kilpailuetuja ja  kasvumahdollisuuksia muuhun joukkoon verrattuna.
  4. Valitse ja sijoita.

Esimerkiksi Teslan kohdalla mietin vain mitä muita sähköautoja tai hybridejä olen katukuvassa nähnyt? BMW:ltä löytyy i-malli, Toyotalla löytyy hybridejä Suomen katukuvasta. Toyotan COMS ja iRoad taas näin esteettisesti katsottuna ovat aivan kamalan näköisiä, mutta kun ajattelee Euroopan pieniä kujia, niin kyllä tuollainen olisi järkevä kaupunkisuhailuun. Teslan kohdalla brändäys on tehty aivan toiseen suuntaan, jos vertaa Toyota ja Teslaa. Jos autoa katsoo ulkoisesti niin kyllähän mallit kertovat jo kaiken S, 3 , X ja tuleva Y. Myös Solar City yhtiön sisällä toi myös munia Teslan koriin lisää. Voi olla, että tulevaisuudessa massiiviset sähköautojen myyntiluvut tulevat jostain muualta kuin Teslalta, mutta on se vaan seksikäs auto. Sijoitusstrategia numero neljä ”Ei ollut varaa ostaa Teslaa, mutta ostin osakkeita!”

Intuitio sijoittamisessa

Miltä sijoitukset tuntuvat? Kun olen syventynyt firmaan tarkemmin ja vertaillut kilpailijoita, alan toimintaa ja riskejä voi tämän logiikan ja intuition avulla tehdä tehokkaita päätöksiä. Osakeliiton suosituksesta tunteet on hyvä jättää tästä yhtälöstä ulos. Rationaalinen ja intuitiivinen järkeily täydentävät toisiaan.

Tunteista esimerkiksi pelko, ahneus tai FOMO (fear of missing out) on jätettävä pois osto- ja myyntikuvioista. NVIDIA ostos on tehty kiukun vallassa, Riot Blockchain osto on tehty ajattelematta yhtään sen kummempia. Eli helpommin sanottu kuin tehty! Onneksi automaattinen kuukausisäästäminen on keksitty. Pysyy tunteet ja analysointi poissa kuvioista.

Hyödynnä ylireagointi

Aika ajoin markkinoiden pelko ja ylireagointi tuottaa hintahäiriöitä. Hyvässä ja pahassa. Se voi johtua marihuanan polttamisesta podcastissa Teslan ostopaikka. Se voi johtua petossyytteestä firman toimitusjohtajaa kohden Riot Blockchainin osakkeen lasku, heti oman oston jälkeen.

Näitä paikkoja tulee aika ajoin. Joskus ne luovat tilanteen, jossa kannattaa ostaa. Joskus olet juuri ostanut ja breaking news tipauttaa kurssin pohjamutiin. Näissä tapauksissa on hyvä olla vahva ajatus, siitä miksi firman on aikanaan ostanut tai haluaa ostaa. Avainasemassa omissa sijoituksissani on sijoituksen pitkäaikaisuus. Heilunta on normaalia markkinoiden toimintaa ja 10 vuoden päästä se näyttää vain pieneltä huojunnalta. Katsotaan sitten, kuka pääsi maaliin saakka.

Myynnin paikka

Olen kuullut usein sanottavan, että sijoitusstrategiassa tulisi ostettaessa olla jo mietittynä exit-hinta. Tyyliin: Kun osakkeen hinta on +10 % myyn pois ja kotiutan voitot. Verotus näistä voitoista on 30% (34 % 30 000€ ylittävältä osalta). Tämän ja pitkän sijoitusaikaikkunan takia en ole ajattellut myymistä.

Riot Blockchain on pohjamudissa kiemurteleva ja olen pohtinut pariin otteeseen sen myymistä tappiolla. Mutta koska olen ostanut osakkeen ajatuksella ”5 vuoden päästä ollaan viisaampia” en ole osakkeita myynyt.

Oma exit-strategiani voisi siis olla ”Odota 5-10 vuotta ja katsotaan sitten.”

Tilanne 26.11.2018

Tesla +26,30%

KONE +4,30 %

NVIDIA Corporation -39,30%

Riot Blockchain Inc. -81,42%

Nyt kun kokonaisuutta katsoo, on parempi, että minulla on pieni huvinpitosalkku yksittäisille osakeostoille erikseen, koska sijoitusstrategiani ei ole vielä vedenpitävä. Harjoitus on kovaa kyllä! P/E-luvut, P/B-luvut täältä tullaan!

Onko sinulla sijoitusstrategia yksittäisille osakkeille?

Mikä on sinun exit-strategiasi?

Onko sinulla omaa huvittelusalkkua, jolla voit kikkailla?

fullsizeoutput_676.jpeg

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s