Budjetti – ittejduB

Tajusin, että olen tehnyt budjetin väärin! Silloin kun aloitin tätä blogia, olen kuukauden lopussa kirjannut ylös, että mihin rahat menivät. Sitten olen ihmetellyt, että ohhoh taas meni enemmän miinukselle kuin plussalle. Mitä hemmettiä – rahaton!Dave Ramseyn Total Money Makeover-kirjan luettuani tajusin, että budjetti pitäisi tehdä takaperin! Eli siis arvioida tulevat kulut ja jakaa rahat näiden tulevien kulujen käyttöön. Nyt olen katsonut menneitä kuluja ja vilkuttanut rahoilleni hyvästit.

Hetken aikaa pudistelin päätäni. Mikä ihmeen excel-taulukko-fanaatikko täytyy olla, jos ei ymmärrä miten budjetti tehdään! Nyt kun tämä valaistuminen budjetoinnista on tapahtunut tein muutoksia tottumuksiini.

Marraskuun kalenteri näyttää täydeltä. On halloween-juhlat, pikkujoulut, kaverin synttärit ja muutama muu tapahtuma. Palkkanauha taas näyttää, nooh sanotaanko, että se näyttää masentavalta. Joudun turvautumaan hätävarastooni – reilusti.  Päätin harjoitella etukäteisbudjetin tekoa ja laitoin puhelimeen ylös kaikki tulevat tapahtumat ja arvioin paljonko tarvitsen rahaa kuhunkin tilaisuuteen.  Tämän jälkeen kirjaan perään, mikä todellinen kulutus oli.

Matka ystävän luokse (juna ja ruoka) – arvio 40 € – toteutuma 24,74 €

Puhelinlasku 20 € – toteuma 16,74€

Ja niin edelleen. Tämä on mahtavaa! Minulla on tavoite ja jos tavoite alittuu voin juhlia. Taas muutama euro säästöä! Voisiko tätä soveltaa niin, että esimerkiksi puhelinlaskuun budjetoitu ylimäärä 3,26 € siirtyy säästöön vaikkapa kuun lopussa? Tai päinvastoin jos joku osa-alue menee yli, voi alijäämät käyttää niiden paikkaamiseen. Etukäteisbudjetoinnilla nousi myös esiin asioita, joiden olemassaoloa en olisi muistanut. Muunmuassa; lataa matkakortti (heihei 100 €), tilaa piilolinssejä lisää (heihei toinen satanen!). Jos en olisi etukäteisbudjetoinut, olisin kuun puolivälissä tajunnut, että taas pitää vararahastosta kaivaa lisää kahisevaa. Nämä normaalit kulut, olisivat olleet ”yllätyskuluja”. Vaikka eihän matkakortin lataamisessa ole mitään yllättävää.

Ensi vuoden budjetointia ajatellen on monta hyvää asiaa tiedossa

 • Olen pitänyt kirjaa tämän vuoden menoista, joten ensi vuoden budjetointi on helpompaa, kun on pohja mihin verrata
 • Vaihdan työpaikkaani loppuvuodesta ja saan säännöllisempää kuukausituloa, joka helpottaa etukäteisbudjetointia
 • Työpaikan vaihdon yhteydessä sain neuvoteltua palkkaa ylöspäin, joten säästöjä kertyy ensi vuonna enemmän! (tuulettaa näyttäväsi yöpuku päällä olohuoneen lattialla – jess!)
 • Menojen seuraaminen on innostanut tutkimaan ensi vuoden menoja tarkemmin. Tarkennuksia kategorioihin on tulossa. Kauppalasku kun sisältää usein myös siivoustarvikkeita, koiran puruluita ja muuta ei-ruokaa.
 • Kirjoitan tätä blogia, joka motivoi minua tutkimaan kulutustani eri kulmista jatkossakin
 • Menojen ylläpito on avannut silmäni todellisuudelle, todelliset rahareiät paljastetaan vuoden 2018 loppukatsauksessa!

Loppuviikosta tulossa katsaus 10/2018, odotettavissa vähän tuloja, suuri pankkiryöstö vararahastosta ja kasa menoja. Lisäksi osakekursseilla on ollut pientä meren käyntiä, joten nähdään, kuinka paljon netto-omaisuudesta sulanut pois. Vai onko? Apua – jännittää!

 

2 vastausta artikkeliin “Budjetti – ittejduB

 1. Budjetoinnin epäonnistuminen tavalla tai toisella on varmaan suurin syy, miksi kaikilla ei ole säästöjä ja talous tasapainossa! Budjetti nimittäin on vain puolet totuudesta, se toinen puoli on kuluseuranta, ja molempia tarvitaan. Sinulla on pelannut jälkimmäinen, mutta pelkästään ensimmäiselläkään ei selviä. On aivan yksi hailee kuinka hienon ja tasapainotetun budjetin tekee, jos ei sitä myös noudata kuukauden aikana, eli käytännössä seuraa toteumaa. Oma seuraava postaus koskeekin tarkastettua ja seurattavaksi tarkoitettua budjettia marraskuulle, sillä menot on päässeet taas hivuttautumaan suuremmiksi, kun ei ole tarkkaillut tilannetta aktiivisesti.

  Tykkää

  1. Jep tarkoitus on seuraavalle vuodelle ottaa tämä budjettiraami – mihin tähdätään ja sitten vielä kuukauden lopuksi katsoa miten kävi.

   En malta odottaa, että pääsee lukemaan sun ajatuksia aiheesta 🙂

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s