Minkä eteen olet valmis kärsimään?

Kun pohdin omaa rahan käyttöäni päädyn lopulta miettimään, mikä on minulle tärkeää? Mitkä arvot ajavat jokapäivästä elämääni eteenpäin? Miksi minua ottaa päähän, se, että tuhlasin rahaa vaatteisiin, mutta en räpäytä silmääni, kun varaan lentomatkoja Aasiaan? BookBeat on ollut kovalla kulutuksella ja viime kuussa olen kuunnellut 10 eri kirjaa. Näistä neljässä nousi esiin arvot.

 • Aki Hintsa – Voittamisen anatomia
 • Mark Manson – Kuinka olla piittaamatta p*skaakaan
 • Angela Duckworth – Grit
 • Alexander von Schönburg – Tyylikkään köyhäilyn taito

Yritin pohtia mitä arvoja minulla on? En keksinyt kuin yhden – avoimuus.

Päätinkin siis kaivautua syvemmälle arvojeni maailmaan, jotta minulla olisi selkeät ajurit, joiden perusteella voin tehdä päätöksiä kulutuksen suhteen jatkossa. Arvot ohjaavat ihmisen toimintaa ja tuovat merkityksellisyyttä elämään. Jokainen ihminen määrittelee itse omat arvonsa, joten arvomaailmoita voi olla loputtomiin. Yksi arvostaa taidetta yli kaiken, toinen ei voi ymmärtää miksi laittaa rahansa tuommoiseen turhuuteen. Omien ja toisten arvojen ymmärtäminen helpottaa myös ymmärtämään toisen päätöksiä ja mielipiteitä. Kulttuuri ja perhe vaikuttavat myös arvojen muodostumiseen. Meidän perheessä on arvostettu ruokaa ja yhdessä syömistä. Koen sen edelleen tärkeäksi arvoksi omalla kohdallani. Onko ruoka arvo?

Filosofi Erik Ahlman luokittelee arvot yhdeksään eri luokkaan. Sen pohjalta on hyvä lähteä kuulostelemaan, mikä resonoi omien ajatustesi kanssa?

 • Hedonistiset arvot – onni, mielihyvä, nautinto
 • Vitaaliset arvot – elämä, terveys, kunto
 • Esteettiset arvot – kauneus, taide, suloisuus
 • Tiedolliset arvot – totuus, tieto, koulutus, tiede
 • Uskonnolliset arvot – usko, toivo, pyhyys
 • Sosiaaliset arvot – ystävyys, rakkaus, uskollisuus, turvallisuus, veljeys
 • Mahtiarvot – valta, raha, voitto, rikkaus
 • Oikeusarvot – oikeudenmukaisuus, ihmisoikeudet, tasa-arvo
 • Eettiset arvot – moraalinen oikeus
 • Ekologiset arvot – luonto, eläinten oikeudet
 • Egologiset arvot – itsekkyys, oma etu, omanarvontunto

Hedonismi on noussut sanana esiin paljon, kun lukee artikkeleita taloudellisen riippumattomuuden saralta. Hedonismi yksinkertaistettuna tarkoittaa sitä, että tavoitellaan maksimimäärää nautintoa. Ihminen hakeutuu tilanteisiin, jotka ovat mukavia ja tuovat mielihyvää. Sehän nyt on ihan biologiaan kirjoitettua. Syötkö munkin vai nauriin? Jos aina elämä olisi nautintoa siltä katoaisi pohja. Tarvitaan vastavoimaa eli epämiellyttävyyttä, että nautinnosta voi oikeasti iloita. Rankka työputki palkitsee valmiilla projektilla. Useammat lyhyet juoksulenkit ja kipeät lihakset tuottavät lopulta 10 kilometrin yhtäjaksoisen juoksulenkin, jota tavoittelit.

Ihminen oppii parhaiten tuskasta, kivusta ja epäonnistumisesta. Poltitko kätesi  hellan reunaan? Et varmaan polta toisten. Onkin siis tärkeä miettiä, mitkä arvot ovat sellaisia, että olet myös valmis uhrautumaan ja näkemään vaivaa niiden eteen. Minkä eteen olet valmis kärsimään? Mikä on arvo, jonka takana voit seistä vahvana? Terveys vaatii kieltäytymistä herkkuruuista ja liikunta kipeyttää lihaksia. Ystävyys vaatii aikaa ja itku yhdessä on tuskaista, mutta lisää luottamusta ystävien välillä. Tieto lisää tuskaa, mutta avaa samalla meille eteemme suuremman maailman.

Miten tämä sitten auttaa tekemään kulutuspäätöksiä?

Maksan ensin itselleni ja säästän – mahtiarvot

Suklaalevy jää hyllyyn – vitaaliarvot

Salijäsenyyden irtisanominen – siirrän liikkumisen luontoon -> ekologiset arvot ja mahtiarvot

Tuhlaan jälleen yhteen junalippuun – sosiaaliset arvot

Maksan BookBeatin kuukausimaksun – tiedolliset arvot

Ostan kuitenkin sen suklaalevyn ja jaan sen ystäväni kanssa – hedonistiset arvot

Oletko sinä koskaan pohtinut, mitkä ovat sinun arvosi? 

 

image1
Onko ruoka arvo?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s