Paniikki! Hätä! Apuva!

Lokakuun alussa saatiin pientä heiluntaa markkinoille! Itse en olisi tätä heiluntaa edes huomannut, ennen kuin kirjauduin Facebookiin, jossa jo ensimmäiset huutelivat neuvojaan myydä kaikki tai ostaa lisää. Pitkäjänteistä sijoittamista voi edesauttaa kirjautumalla ulos sosiaalisesta mediasta ja muista informaation lähteistä, jos kurssiheilunta pelottaa. Kurssi saa liidellä ylös ja heittää kuperkeikkoja alas ja kuukausisäästöt napsahtelevat rahastoihin. Ei paniikkimyyntejä! Nopea vilkaisu osakesalkkuun kertoo, että kuukaudessa salkusta on sulanut pois 8%. Siispä ”Kirjaudu ulos”-nappi käyttöön ja normaali elo jatkuu. Tässä kuussa saa sitten hiukan halvemmalla rahastoja salkkuun!

Tämä kuukausi on ollut jo alkuunsa hyvin rahakas, rahakas niin, että lompakostani vain lentelee rahoja ulos ”Rahaa, kas!” ja sinne se hävisi kuluttamisen maailmaan. Tiedän jo nyt, että tulevan kuukauden tulot ja menot on päällään, koska syyskuussa pitämäni palkaton loma näkyy tämän kuukauden palkkatuloissa. Järkevänä naisena minulla on hätärahasto eli käteiskassa muualla kuin käyttötililläni. Ei tarvitse tukeutua luottokorttiin tai lainoihin, kun voi kirjautua toiselle tilille ja siirtää säästöstä kulutukseen. Optimaalinen tilanne olisi se, että käteiskassa istuu rauhassa tilillä ja odottelee Warren Buffetin tavoin hyvää saumaa pukea ostohousut jalkaan. Minun tapauksessani käteiskassa odottelee, milloin minut on vallannut kuluttajamonsteri ja haluan paikkailla kulujani… Warren Buffetin lippulaiva Berkshire Hathawayn käteiskassa on kevyet 111 miljardia dollaria. Katsaus omaan salkkuuni kertoo, että käteiskassaa on Nordnetissä 2800 euroa. Vapise Buffet! Käteiskassaa minulta löytyy myös Fellow Financesta, jonne kertyy aina hiukan käteistä istuskelemaan vailla töitä. Näitä rahoja siirrän tilanteen mukaan muualle töihin. Bank Norwegian toimii myös hyvänä käteiskassa-alustana, pienellä korolla raha tekee töitä ja odottelee.

Dave Ramseyn ohjeiden mukaan jokaisella tulisi olla vähintään 1000 euron hätärahasto. Aina tulee huonoja päiviä, pesukone hajoaa, auton jakohihna katkeaa tai muuta ihanan kallista. Jos sinulla on jo 1000 euron hätärahasto, voi lähteä kasvattamaan summaa vastaamaan 3-6 kuukauden tuloja. Näin mikään isompi tai pienempi vastoinkäyminen ei heilauta talouttasi pieleen! Muista laittaa rahat johonkin, mistä et saa niitä samana päivänä käyttöön. Silloin niitä ei tule tuhlattua, ennen kuin olet nukkunut yön yli! Jotkut ongelmat kun ratkeavat yöunilla. ”En minä sittenkään tarvitse sitä uutta aamutakkia.”

Onko sinulla käteiskassaa tai hätärahastoa? Minkälaisissa tilanteissa olet turvautunut siihen?

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s