Hyvä paha luottokortti?

Kulutin syyskuussa 13 % yli tulojeni. Ja syy on yksin minun – ja luottokorttini. Jos tarkastelen syyskuun menoja suurennuslasilla, tämä ylimenevä osuus johtuu täysin luottokortilla ostetuista hyödykkeistä turhakkeista. Laitoin jo aikaisemmin luottokorttini jäähylle ja laitoin sen nyt jäähylle uudestaan. Mitä hyötyä on lentopisteistä, jos joka kuukausi kaiverran omaisuudestani prosentteja pois? Miksi en ota käyttöön käteistä, rahan kuningasta ja jatka elämääni tyytyväisenä?

Tieteelliset tutkimukset antavat tukea päätökselleni jättää luottokortti pois. Tutkimuksen mukaan ihminen kuluttaa 12-18 % enemmän, jos hän  käyttää luottokorttia käteisen sijaan. McDonald’sin tutkimuksessa asiakas ostaa keskimäärin 7 dollarilla ruokaa luottokortilla. Kun hän käyttää käteistä hän ostaa 4,5 dollarin aterian. Siis hetkinen! Yli 30 % vähemmän, kun käyttää käteistä! Vuonna 2001 MIT (Massachusetts Institute of Technology) tutki, miten ihminen käyttää rahaa, jos hänen täytyy tehdä tarjous tuotteesta ja maksaa se luottokortilla/käteisellä. Tulos? Luottokortilla oltiin valmiit tarjoamaan keskimäärin 83 % enemmän, kuin käteisellä maksettuna.

Miksi sitten ajattelen, että luottokortti on hyvä asia? Onko luottokortti hyvän mainonnan lopputuote? Pikavippi käärittynä muovikuoreen? Keskimääräisesti amerikkalaisella kotitaloudella on luottokortilla velkaa yli 15 000 dollaria. Suomessa kotitalouksista 22 % oli luottokortti- tai tililuottoa. Puolella tästä määrästä luottoa oli yli 1500 euroa. Jos verrataan rapakon taakse, niin tilanne on hyvä, mutta miksi luottokortilla ollaan valmiit maksamaan enemmän? Markkinoinnin professorit Promothesh Chatterjee and Randall Rose arvioivat, että luottokortilla maksettaessa ihminen keskittyy tuotteen ominaisuuksiin ja hyötyihin, kun taas käteisellä maksettaessa ihminen keskittyy tuotteen hintaan. Vuonna 2011 tehdyn tutkimuksen mukaan he olivat oikeassa. Tutkimuksissa on myös osoitettu, että pelkkä luottokortin logo saa ihmisen esimerkiksi antamaan tippiä ravintolassa enemmän, vaikka hän maksaisi käteisellä!

VISA, Mastercard, American Express huutavat ”Maksa enemmän!” ”Sinulla on kyllä varaa!” ”Nauti ja kärsi ensi kuussa!” ”Sinä ansaitset sen!

Ennen ajattelin: ”Maksan luottokorttilaskun joka kuukausi nollille, eli olen vastuullinen käyttäjä.” Totuus on, että laskun saan nollattua joka kuukausi, mutta sitä seuraava kuukausi saattaa olla aika tiukilla, koska tuhlasin ajatuksissani enemmän kuin oli tarkoitus. Tilanne ei vaadi kuin yhden huonomman kuukauden ja korko alkaa tikittää, koska en saa koko laskua maksettua. Silloin korkoa korolle-efekti toimii nyt minua vastaan. Korot tippuvat luottokortin antajan tilille.

Luottokortteihin liittyy myös usein muita maksuja, jotka poistuvat automaattisesti tililtäsi. Minulla on ollut tapaus, jossa pankki veloitti 2,5 € kuukaudessa luottokortin omistamisesta. Pyysin pankkia lopettamaan tämän kortin ja säästöä tuli 30 € vuodessa. Pieni summa, mutta kotiinpäin! Siirryin käyttämään luottokorttia, josta ei veloiteta kuukausimaksuja. Sitten olin ahkera nainen,silppusin toisen luottokortin, jonka olin saanut opiskelijakortin kylkiäisenä. Nyt maksoin siitä jälkikäteen 12 € kuukausimaksuja, 4 € kuukaudelta! Muista siis irtisanoa luottokortti ensin pankin kautta, ennen kuin onnellisena silppuat näitä velkaa aiheuttavia muoviplättyjä roskiin.

Luottokortilla on paikka elämässäni, matkustamisen kohdalla. Esimerkiksi kun ostan matkalippuja saan matkavakuutuksen, kun maksaa Bank Norwegian-kortilla. Kannattaa kuitenkin tutustua tarkasti mitä matkavakuutus kattaa ja onko se riittävä tarpeisiisi nähden. Matkoilla kannattaa pitää aina useampaa korttia mukana, jos toinen kortti sattuu katoamaan. Tai pankki ilmoittaa, että kortit on nyt pari päivää katkolla, korjaustöiden takia juuri kun olet laskeutunut uuden maan kamaralle. Pientä oli paniikkia ilmassa, kunnes sain toiselle pankkikortille siirrettyä rahaa. Ja kuten aina, käteinen on kuningas, myös ulkomailla.

Onko luottokortti aiheuttanut sinulle hermojen kiristelyä ja ylikuluttamista? Maksatko luottokortistasi kuukausimaksua? Tiedätkö paljonko maksat korkoa, jos et maksa koko laskua pois? Voisitko kuvitella eläväsi ilman luottokorttia? Jos et, niin miksi?

Näyttökuva 2018-10-10 kello 11.07.22

4 vastausta artikkeliin “Hyvä paha luottokortti?

 1. Kiitos tästä. Itsekin olen jo pari kuukautta pohtinut, siirtyisinkö takaisin Visa Electronin käyttäjäksi BN:n kortilta. Mulla ei vaan ole lähimaksua vielä tuossa electronissa, se pitää korjata. Toisaalta voisin alkaa siirtyä käyttämään Applepaytakin ensisijaisena välineenä. On aivan varmaa, että kulutus ei ole mulla niin tarkkaa tolla punasella luottokortilla.

  Tykkää

  1. Minäkin palasin BN korttiin luottavaisin mielin, että nyt ei kulutus karkaa käsistä ja sitten se karkasi. Pakko myöntää oma ihmisyytensä ja uskoa, että minusta ei vielä ole luottokortin päivittäiskäyttäjäksi. Jatkossa kortti toimii ulkomaanmatkoja varten. Yleinen kulutus on vähentynyt, kun pitää ensin käydä tsekkaamassa pankkitilin saldo, ”paljonko sitä uskaltaa tuhlata?” 😀 Ehkä tämä tästä starttailee taas plussakuukausiin jatkossa.

   Tykkää

 2. Hain Bank Norwegianin ilmaista luottokorttia, mutta hakemukseni hylättiin, koska ilmeisesti kerroin olevani vain osa-aika työssä, ja tulen taas työttömäksi – teen aina 6 kk töitä ja 6 kk työtön – ja pärjään hyvin työnantajani kanssa. Minulla ei ole koskaan ollut luottokorttia ja olen 30. Harmitti etten saanut, mutta ehkä parempi niin! Pärjään ilman ja rahaa säästyy! Bank Norwegianin säästötili on kyllä omiaan, sinne siirsin säästöt S-pankista.

  Tykkää

  1. Nyt hiukan yli kuukauden ilman luottokorttia eläneenä en kaipaa sitä. Helpompaa kontrolloida kulutusta, kun kulut siirtyy suoraan pankkikortilta eteenpäin. Luottokortilla on liian helppo velkaantua. Säästötilit kunniaan 🙂 Osa-aikatyösi kuulostaa aika mahtavalta, jos taloudellisesti pärjää puolen vuoden tuloilla. Vapaa-aika saa aivan uuden käsitteen, kun sitä on runsaasti 🙂 Kerkeää tosissaan tehdä rauhassa mitä huvittaa.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s