Varoitus – vaurioittaa vakavasti silmiä!

Siivoaminen on ihanaa! Käden jäljen näkee heti ja on ihana istua sohvalle pitkän siivousurakan lopuksi ja ihastella lopputulosta. Siivous auttaa usein järjestelemään myös ajatuksia. Puunatessa saa ajatukset purkautua ja järjestäytyä uudelleen.
Järjestelin siivouskaappini muutama päivä sitten ja tajusin, että siivouskaapissa ei välttämättä ole niitä pesuaineita, mitä mainoksissa yleensä näkee. Muistan erään tapauksen, jonka myötä siivouskaappini sisältö vaihtui melko radikaalisti. 

Asuin asunnossa, jossa suihkussa oli lasiovi. Kalkkitahrat saostivat oven vaaleaksi ja olin päättänyt vihdoin päästä kalkkitahroista eroon. Pesin ja hankasin normaalilla pesuaineella – ei tapahtunut mitään. Hankin vahvempia tuotteita, joiden varoituslista oli jopa pelottavan pitkä. ”Älä hengitä, käytä suojahanskoja, suojalaseja ja suojavaatteita.” Hetkinen? Missä vaiheessa olen halunnut tuoda kotiini myrkkyjä? Kurkkua ja silmiä kirveli. Ja kaiken hyvän päälle kalkkitahrat haalenivat vain hiukan. Tämän jälkeen paneuduin asiaan enemmän ja löysin ratkaisun. Pari ruokalusikallista sitruunahappoa puoleen litraan vettä, suihkuta oven pinta ja anna vaikuttaa – huuhtele. Ja kappas, tahrat hävisivät kuin taikaiskusta! Kemiallinen reaktio – pelastava enkelini! Sitruunahappo on luonnollinen ainesosa, jota käytetään paljon esimerkiksi säilönnässä. Joten periaatteessa oven pintaa olisi voinut nuolaista ja olisin ollut kunnossa. Silmiä ei kirvellyt, pystyin hengittämään normaalisti ja en tarvinnut suojavaatetusta siivouksen yhteydessä. Miksi kauppojen pesuainehyllyt notkuvat metritolkulla erilaisia siivousaineita? On wc-pesuaine, lavuaarin pesuaine, lattian pesuaine, seinän pesuaine, ruokapöydän pesuaine, keittiöpintojen pesuaine, katon pesuaine, parvekkeen pesuaine, laattalattian pesuaine ja laminaattilattian pesuaine. Ei missään nimessä voi katon pesuaineella pestä keittiön pöytää herranjestas!! Laittakaa lapset ja eläimet turvaan – siivouskaapissa on räjähdys-, sulamis-, myrkytys- ja ympäristömyrkkyvaara! 

Nykyään siivouskaapistani löytyy ruokasoodaa (emäksinen pH 8,3), etikkaa (hapan pH 2,9) ja sitruunahappoa (hapan pH 2,2). Näillä pystyy keittiön ja suihkuhuoneen pesemään mainiosti. Lisäksi käytössä on yleispesuaine muun huoneiston satunnaiseen pesuun. Kuningaskuluttaja teki tutkimuksen erään perheen siivouskaappiin ja teki seuraavia havaintoja pesuaineiden sisällöistä.

Klooria tulisi välttää, se on ympäristölle haitallista. Se on myrkyllistä hengitettynä, ärsyttää voimakkaasti silmiä, ärsyttää ihoa ja aiheuttaa hengitysteiden ärsytystä. Ennen käytin klooria pesualtaiden puhdistukseen, nyt käytän ruokasoodaa. Sen voi esimerkiksi sekoittaa pieneen määrään vettä ja tahnalla hangata pinnat puhtaiksi. Ruokasoodalla voi myös poistaa pinttyneet kahvitahrat kahvikupista. Ruokasooda sitoo myös tehokkaasti hajuja. Sirotella lenkkikenkiin tai hiero sängyn patjalle. Anna vaikuttaa (vähintään tunti) ja imuroi/karistele ylimääräinen jauhe pois. Ruokasoodan hinta noin 3 € – 850 g pakkaus.

Fosfaattia sisältäviä pesuaineita ei tulisi käyttää, varsinkaan haja-asutusalueilla, joissa likavedet eivät päädy vedenpuhdistamoihin. Pyykinpesussa tuntuu olevan nyt trendinä pyykkietikka pyykin huuhteluaineen sijaan. Se poistaa hyvin pinttynyttä hienhajua vaatteista ja kirkastaa pyykin värejä, valkoinen ei kellastu niin helposti. Etikka on ekologista ja ei aiheuta allergisia reaktioita. Jos lorautit innoissasi liikaa etikkaa koneeseen,  pyykki tuoksuu etikalle, mutta se haihtuu tuuletuksella nopeasti.  Väkiviinaetikka noin 1 € – 1,5 litran pullo. Pyykkietikka nimellä löytyy tuotetta myös, niihin on lisätty erilaisia hajusteita ja litrahinta kipuaa lähemmäs 20 €. Don’t be a fool.

Pesuaineissa voi olla EDTA- tai NTA-nimisiä ympäristölle vaarallisia vedenpehmentimiä. NTA on huonosti hajoavaa, kumpikaan näistä ei hajoa luonnossa. NTA:n arvellaan myös aiheuttavan syöpää. Desinfioivia pesuaineita ei tulisi käyttää kodeissa. Pahimpia ovat pesuaineet, joissa lukee antibakteerinen. 

Tutkimuksissa on todettu, että käsien pesu saippualla ja vedellä 15 sekunnin ajan vähentää bakteerien määrää noin 90 %:lla, niin miksi pitäisi erikseen käyttää desinfioivia pesuaineita? Jos käsiä pesi 15 sekunnin sijaan 30 sekuntia bakteerien määrä väheni lähes 99,9 %:lla! Sano ei flunssalle, pese kädet. Kodin pintojen pesuunkaan ei siis vaadita mitään likaa räjäyttäviä tekijöitä, jotka syövyttävät käyttäjänsä.

Paras tapa puhdistaa mikroaaltouuni, on laittaa puolikas sitruuna keittolautaselle ja laittaa lautasen pohjalle runsaasti vettä. Laita mikro päälle noin 5-6 minuutin ajaksi, että vesi kiehuu. Vesi ja sitruunan mehu höyrystyy mikron pinnoille ja irrottaa pinttyneenkin lian. Mikro on helppo pyyhkiä tämän jälkeen puhtaaksi.

Etikan ja ruokasoodan avulla saa viemärin hajua helposti pois. Ensin reilulla kädellä ruokasoodaa viemäriin ja etikkaa perään. Seos kuohuu ja saa vaikuttaa 15-30 minuuttia, ennenkuin huuhtelet putkistöt lämpimällä vedellä. Etikan haju jää leijailemaan, mutta sen saa nopeasti tuuletettua pois. Kannattaa ensin tutkia viemärien hajulukko mahdollisten tukkeutuminen varalta ja poistaa ne, ennen varsinaisen etikka-soodapuhdistuksen tekoa.

Sitruunahapolle löytyy useita käyttökohteita, astianpesukone, pyykinpesukone, kahvinkeitin, teenkeitin. Minne vain kalkkisaostumia vaan voi kertyä.  Sitruunahappoa saa apteekista ja ruokakaupoista, kuvan 40 g pakkaus maksoi 0,78 €. 

 

image1
Luonnollista, turvallista ja halpaa!

 

Mitä vinkkejä sinulla on ekologiseen siivoamiseen vai luotatko tehoaineisiin?

 

Artikkelilainaukset:

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2011/05/18/ekosiivousta-etikalla-ja-soodalla

https://www.terve.fi/artikkelit/39419-kasienpesua-terveyden-edistamiseksi

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s