Katoavainen keskittymiskyky

On vuosi 2017. Istun viinilasi kädessä Kroatiassa, Dubrovnikissa ja käsillämme on käänteentekevä keskustelu. Puhumme ystäväni kanssa siitä, kuinka keskittymiskykymme on huonontunut. Kuinka puhelin piippaa ja keskeyttää ajatukset. Kuinka nykyajan uutisointi on mennyt vain huonompaan suuntaan. Kirjoittamisesta ei meinaa tulla mitään! On click-bait otsikoita, turhia uutisia uusimman missimimmin silikonitisseistä, eduskunnan taksimatkoista ja pienen lapsen pahoinpitelystä. Kaikki sujuvasti samojen sivujen alla. ”Kun luen uutisia, minulle tulee henkisesti huono olo. Pelottaa, ahdistaa ja suututtaa maailman meno. Se on sitten kantava tunnetila uutisten lukemisen jälkeen.”

Uutinen tarkoittaa Wikipedian mukaan uutta tietoa ajankohtaisista asioista. Toimittajat tutkivat useimmiten uutisten taustan ja esittävät sen sitten yleisölle totuuden mukaisesti. Otetaampa kevyt katsaus tämän päivän uutisiin kaikille tutulta keltaisen lehdistön sivuilta.

  • Järjettömän suuri taksilasku herätti eduskunnan – taksilla töihin kulkevaa Vesa-Matti Saarakkalaa ohjeistettiin käyttämään edullisempaa kulkupeliä
  • Koulupojan kuolema järkyttää Espoossa – tieto liikuntatunnin tragediasta levisi nuorten keskuudessa Snapchatissa

  • Entinen urheilutähti paljasti tv-ohjelmassa maanneensa yli 300 naisen kanssa: vaimo tiesi vain kahdeksasta syrjähypystä ja käveli ulos haastattelusta

  • Nukutko tukka kiinni? Nerokasta hiusniksiä haluat kokeilla jo ensi yönä

  • Jopa sadan ihmisen pelätään kuolleen – supertaifuuni Mangkhut repi Filippiinejä ja moukaroi Kiinaa

  • Pääkirjoitus: Suomessa tarvitaan synnytystalkoita

  • Siivoojat tekivät tyhjästä asunnosta surullisen löydön: 13 lemmikkikania virui kamalissa oloissa – omistajalle ehdollista ja eläintenpitokielto

Uutisotsikoissa valitettavasti ihmisiä vetää puoleensa huonot tunteet, kiukku, pelko, vääryys. Tämä luo vääristyneen kuvan maailmasta. Kuinka terroristijärjestö valtaa maailman? Kuinka taas veronmaksajien rahoja on hassattu turhiin asioihin? Kuinka missimimmin toinen silikonitissi puhkesi? Mitenkäs se positiivinen puoli? Mitä hyvää verorahoilla on tänä vuonna saatu aikaan? Kuinka maailma taistelee terrorismia vastaan? Kuinka missimimmi päätti poistaa toisenkin silikonitissin?

Jos lopettaa kalliin aikansa tuhlaamisen ja lopettaa uutisten lukemisen niin miten sitten käy? Putoaako informaation kelkasta? Voiko osallistua kahvikeskusteluun? ”Kuka tippui eilen Big Brotherista?” Vastaus on – et menetä mitään. Voit huoletta lopettaa uutisten lukemisen ja keskittää aikasi johonkin järkevämpään.

”Jos joku asia tuo elämääsi vain negatiivisia ajatuksia, miksi et karsisi sitä elämästäsi pois?” Päätimme siltä istumalta lopettaa uutisten seuraamisen. Jos haluamme tietää jostain asiasta enemmän, siihen on parempiakin lähteitä, kuin uutiset. Sosiaalisen median kuluttaminen vähentyi rajusti myös. Ystäväni karsi sosiaalisen median elämästään kokonaan. ”Jos joku haluaa olla minuun yhteydessä, minulle voi soittaa tai tulla käymään kahvilla.” 

Miten tämä nyt sitten liittyy keskittymiskykyyn? Keskittymiskyky on työelämässä tärkeämpi kuin koskaan. Työmme ei ole enää niin fyysistä kuin ennen vaan enemmänkin ajattelutyötä. Tutkimuksien mukaan keskittymiskyky huononee, koska ympäristömme katkaisee ajatuskaaremme kesken. Puhelin piippaa, televisiossa tulee jännittävä uutinen taustalla, musiikki soi taustalla. Työmuisti voi kerrallaan hallita noin 7 asiaa. Ajatuskapasiteetti toimii sitä heikommin, mitä suurempi osa on varattu lyhytkestoiselle muistille. Muistatko sen viimeisimmän Facebook päivityksen minkä juuri luit? Luultavasti et, sillä se oli lyhytkestoisessa muistissasi.

Eilen minulla oli erittäin tuottelias päivä. Heräsin aamulla, keitin aamukahvit ja lähdin koirien kanssa lenkille. Kävin kaksi kertaa pidemmällä lenkillä kuin normaalisti. Sen jälkeen ompelin pari nappia paikalleen vaatteisiin, jotka olivat odottaneet korjausta monta viikkoa. Järjestelin siivouskaapin uuteen uskoon. Laitoin tuoleihin uudet huopatassut. Pesin ikkunoita. Kävin salilla. Kävin kaupassa. Siivosin koko asunnon. Tein ruokaa. Kävin taas koirien kanssa ulkona. Illalla olin tyytyväinen itseeni, to do-lista oli lyhentynyt nollaan! Olin hoitanut kaiken yhden päivän aikana. Mikään ei keskeyttänyt keskittymiskykyäni, kun parsin sohvan vilttiä. Mikään laite ei piipittänyt kesken ikkunan pesun. Puhelin ei soinut juuri, kun olin salilla. Kun olin hoitanut kaikki nämä asiat, avasin sosiaalisen median ja sielläkään ei ollut tapahtunut yhtään mitään. Kuuntelin äänikirjaa ja ihmettelin Elon Muskin tuotteliaisuutta.

Olen maaliskuusta lähtien pääpainotteisesti pitänyt puhelimeni Älä häiritse-tilassa. Laitan puhelimen normaalitilaan ainoastaan, jos odotan tärkeää puhelua. Olen niin tottunut tähän ihanaan hiljaisuuteen, että kerran lenkillä meinasin saada sydänkohtauksen, kun puhelin piippasi kesken lenkin. Olin unohtanut äänet päälle puhelimeen. Sydän hakkasi tuhatta ja sataa. Ajattele, kuinka usein elimistösi reagoi jollain tasolla puhelimen piippaukseen pitkin päivää. Jokainen ääni keskeyttää ajatuksesi. Jokainen piippaus huonontaa keskittymiskykyäsi ja kohta olet keskittymiskyvyltäsi hamsterin luokkaa. ”Mitä minä olinkaan tekemässä?”

Mutta entäs se Älä häiritse-tilan käyttö jatkuvasti?

”Entä jos äiti soittaa ja on hätätilanne?” Jos on hengenhätä, pitää soittaa 112.

”Entä jos minulla on sinulle asiaa?” Haluan puhua kanssasi ajan kanssa, eli soitan sinulle takaisin, kun voin puhua kanssasi rauhassa.

”Puhelinmyyjä soittaa!” 

Näyttökuva 2018-9-17 kello 11.30.43

Karsittuani television, nettiuutiset ja puhelimen äänet pois elämästäni, on keskittymiskykyni ja sitä kautta tuotteliaisuuteni parantunut. En tunne menettäväni mitään. En ole menettänyt tärkeitä puheluita. Enemmänkin tunnen oppivani enemmän. Luen tekstin kerran ja muistan sen. Voin kirjoittaa tunnin putkeen postausta ja saan sen valmiiksi yhdeltä istumalta. Ja ystäväni, hän sai tieteellisiä julkaisuja ulos tehokkaammin kuin koskaan! Suosittelen kokeilemaan ja jättämään keltaisen median kokonaan pois elämästäsi. Lue mielummin vaikka kirjaa.

Miten sinä olet parantanut keskittymiskykyäsi vai oletko hamsteri?

88857

 

 

 

Kuvat:

https://www.instagram.com/rikurantala/?hl=fi

https://www.mustijamirri.fi/lemmikkikyltti-varokaa-hamsteria-028311

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s