I’m back ASP!

ASP-tili tuli perustettua ensimmäisen kerran joitain vuosia sitten ja jaksoinkohan vuoden tilille säästää, kunnes päätin, että minusta ei asunnon omistajaksi ole. Otin rahat tililtä pois ja tein niillä vieläkin huonomman ”sijoitus”päätöksen ja ostin moottoripyörän. Kerran olen jälkikäteen laskenut paljonko tähän hurahdukseen paloi rahaa (paljon). Kuinka nekin rahat olisivat voineet tuoda korkoa korolle näiden vuosien aikana! Mutta jotenkin ne oppirahat on maksettava.

Olen muuttanut kaupungista toiseen ja hakenut paikkaa, jonne voisin asettua aloilleni pidemmäksi aikaa. Ajatus asunnon ostamisesta tuntuu sitovalta ja ahdistavalta. Mieleeni nousee ajatus Salosta ostetusta omakotitalosta, joka jättää omistajansa loukkuun kun työpaikka menee alta. Sitten pohdin ajatusta ostaa asunnon jostain opiskelijakaupungista, että jatkossa vuokralaisia ainakin löytyisi asuntoon. Löydän itseni kuitenkin aina kirjoittamassa vuokrasopimusta kauppakirjojen sijaan.

Päätin eräänä päivänä hiukan selailla, että minkälaisia omistusasuntoja Helsingin alueelta voisi saada. Hinnat olivat pienoinen järkytys. Onko asunto koti vai sijoitus? Syökö se rahaa kukkarosta vai tuoko se niitä kukkaroon takaisin arvonnousulla tai tulevilla vuokrarahoilla? Voiko Helsingin asuntojen hinnat todella karata käsistä vai tuleeko asialle jossain vaiheessa stoppi? Miksi ei vain muutettais Kouvolaan, Hämeenlinnaan tai jonnekin muualle? Minulla ei ole vieläkään vastauksia. Mutta keksimällä hyviä kysymyksiä vastaukset kyllä tulevat aikanaan.

Bank Norwegian ilmoitti, että säästötilin korko tippuu 1.10.2018 0,75 %. Siitä lähti heti ajatus. Olisiko jossain parempaa korkoa tarjolla? ASP-tilin peruskorko on 1 %.  Lisäkorkoa saa 2-4 % tarjouksesta riippuen, kun talokaupat syntyy. ASP-tilin kautta saa myös hyviä etuja korkokaton ja lainan takauksen suhteen. ASP-tilin lopettaminen aiemmin jäi harmittamaan, joten otetaan nyt uusiksi.

Alkuun pitää käydä laskemassa myös ihanalla laskurilla, että mitä käy 3000 € kun sen sijoittaa ASP-tilille 1 % korkolla vs. 3000 € makaisi uudella 0,75 % korolla Bank Norwegianissa. Otetaan ajaksi 5 vuotta, jotta nähdään eroa pidemmällä juoksulla.

3000 € Bank Norwegian 0,75 % korko, 5 vuoden aikana kertynyt yht. 3114,20 €

3000 € ASP-tilillä 1 % korko, 5 vuoden aikana kertynyt yht. 3153,03 €

Eroa ASP-tilin hyväksi 38,83 €

Huomioidaan vielä se, että ASP-tilin korot ovat verottomia ja Bank Norwegianin tililtä verotus syö 30 % voitosta (vuonna 2018). Eli lopputulos on verojen jälkeen.

BN tuotto 79,94 € ja ASP tuotto edelleen 153,03 €

Erotus jo selkeä 73,09 € ASP-tilin hyväksi! Siispä pankkiin!

Ensimmäinen asia mitä virkailijalta kysyin ”Paljonko maksatte lisäkorkoa ASP-tilille?” Vastaus oli 4 prosenttia. ”Hyvä, sitten perustetaan ASP-tili.” Korko voi siis olla pankista riippuen 2-4 %. Hanki se 4 % tai vaihda toiseen pankkiin.

”Minkälaista taloa olet ostamassa? Minkä hintaista asuntoa?” pankkivirkailija kysyy. ”Apua enhän minä tiedä vielä!” Heitin päästäni 200 000 € hintainen asunto ja ostopaikka 5-7 vuoden päähän. Sen näkee sitten, kun kauppakirjat allekirjoittaa, että minne elämä on kuljettanut.

Mitä opin virheestäni ja mitä teen nyt toisin?

Hyviä puolia tässä ASP-tilin uudelleen aloittamisesta on se, että olen nyt viisaampi kuin viime kerralla. Säästin aiemmin minimi 50 €/kk ja taisin siirtää silloin tällöin lisää rahaa ylijäämistä tilille. ASP-tili meni samalla ajatuksella kuin muu säästäminen. ”Olen kuulias kansalainen, kun säästän 50-100€ € kuukaudessa rahastoon ja 50 € ASP-tilille.” Ei minkäänlaista sisäistä paloa ollut tähän hommaan silloin. Ei tietoakaan korkoa korolle ilmiöstä ja rahaston hallinnointikulut oli huikeat 1,60 %. Kyllä jaksan olla katkera siitä hallinnointikulusta vieläkin.

ASP-tiliä hyödyntääkseen tulee sinne tehdä vähintään kahdeksan (8)  neljännesvuoden talletusta. Monelle homma toimii niin, että kerran kuukaudessa tilille siirretään vähintään 50 € kuukaudessa. Näin neljännesvuoden minimisumma 150 € tulee täyteen. Talletuksia voi myös tehdä omaan tahtiin haluamillaan summilla, kunhan minimitalletus täyttyy.  Enimmäistalletus on 3000 € neljännesvuotta kohden. Kunniakas säästäjä sitoutuu säästämään vähintään muutamaksi vuodeksi ASP-tilille, ennenkuin hutkii maailmalle kiinteistösijoitukset silmissä kiiluen. 

Q1 1.1.-31.3. Min 150 € Max 3000 €

Q2 1.4.-30.6. Min 150 € Max 3000 €

Q3 1.7.-30.9. Min 150 € Max 3000 €

Q4 1.10.-31.12. Min 150 € Max 3000 €

Edellisellä kerralla tein vuoden aikana minimisijoitukset, jolloin korkoa (1%) kertyi luonnollisesti todella vähän. Myöskin tulevien vuosien korkoa korolle tuotot jäävät pieniksi, jos tili olisi edelleen olemassa. Nyt tavoite on säästää mahdollisimman paljon alkuun, jotta saadaan koroista kaikki mahdollinen irti.

Jos olisin nyt vielä tehnyt jotain toisin, olisin aloittanut säästämisen 1.1.2019, jolloin saan hyödynnettyä ensimmäisen kalenterivuoden täysin. Nyt puolet jäi käyttämättä, kun ensimmäinen säästäminen tapahtui Q3 aikana. Mutta – aloitettu on jo puoliksi tehty! Ja siitä olen ylpeä.

Tsekkaa linkistä Metsätalousinsinöörin tarkemmat mietteet ja neuvot ASP-säästämisestä! ”Mitä järkee jossain ASP-tilissä, kun mä sain lainaa ilmankin?” oli melkein suoraan mun suusta ja Rikun postaus sai minutkin ajattelemaan ASP-tiliä uudessa valossa. Kiitos!

http://inssinosingot.blogspot.com/2018/03/kannattaako-asp-saastaminen-tana-paivana.html

Seuraava projekti kirjallisuusrintamalla onkin sitten kiinteistövälittäjäkokeen säädös- ja kirjallisuusluettelo, että pääsee sisälle tähän kiinteistömaailmaan. Ihan kevyttä iltalukemista näytti olevan, mutta ainakin sen luettelon jälkeen luulisi jotain tietävän kiinteistöistä!

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s