Se on tapa.

The Power of Habit – Charles Duhigg

Siinä seuraava kirja lukulistallesi. Löytyy myös Bookbeat.com kautta, josta kuuntelin kirjan lenkkien yhteydessä. Kuinka tavat vaikuttavat elämääsi? Kuinka voit muokata tapojasi? Voiko tapoja edes muokata? Olen joskus kuullut, että tee asia 21 kertaa, niin siitä tulee tapa. Charles Duhiggin kirjassa paneudutaan enemmän tapojen mikrotasolle. Mikä tilanne/tapahtuma/tunne saa sinussa aikaan jonkun tietyn toiminnon? Mitä tämän toiminnon jälkeen tunnet? Saatko jälkikäteen siitä palkintona hyvän mielen, poistat tylsyyttä vai kohoaako elimistösi endorfiinitasot? Kun pystyt tunnistamaan nämä tavan alku- ja loppukohdat, voit tehdä muutoksia omiin tapoihisi.

Esimerkkinä kirjassa oli nainen, joka pureskeli kynsiään niin, että sormet olivat vereslihalla. Tavan alkujuuri löytyi tylsyydestä. ”Aina kun tunne tylsyyttä, alan jäkertää kynsiäni.” Pienin askelin tätä kynsien puremisen tapaa lähdettiin purkamaan muihin asioihin. Alkuun hän laittoi raksin vihkoon, joka kerta, kun hänen teki mieli purra kynsiään. Seuraavalla kerralla hän laittoi raksin ja #-merkin perään, jos oli onnistunut olemaan purematta kynsiään. Välillä hän puri kynsiään ja välillä ei. Pikkuhiljaa, tunnistamalla tavan lähtökohdan hän pääsi tavasta eroon. Hän tunnisti ongelman alkulähteen, tylsyyden.

Säästämisestä on tullut minulle tapa. Saan mielihyvää siitä, kun siirrän rahaa säästöön. Jos käyttötililläni on ylimääräistä rahaa, se kuumottaa mieltäni. ”Tämäkin raha voisi olla tekemässä minulle töitä, eikä istua vain tilillä.” Hyvä esimerkki tästä säästämisen tavasta on, että skrollailin Sharevillessa omia ostotietojani läpi. ”Missä välissä minä näitä olen ostanut?” Kunnes sekuntia myöhemmin tajusin, että automaattiset kuukausisäästöni olivat nousseet ostoon. Säästämisestä oli tullut jo niin ”vanha” tapa, että olin unohtanut kuukausisäästön rullautumisen taustalla automaattisesti! Suosittelen kuukausisäästämistä kaikille! Helppoa ja vaivatonta.

 

Näyttökuva 2018-9-5 kello 9.47.59
Automatisoinnin edut kuukausisäästämisessä. Lisäksi ostettu Tanskaa ja Ruotsia. ETF-ostot osuvat eri päivälle.

 

Eräs tapa, mikä on kehittynyt muutaman vuoden sisällä on vaihtoehtoiskustannus-ajattelu. Ajan käyttöä voi ajatella vaihtoehtoiskustannuksen kautta. ”Kun ajan 2 tuntia päivässä töihin, on todellinen tuntipalkkani paljon alhaisempi, kuin mitä palkkalapussa lukee.”

Esimerkiksi tuntipalkka 20 €/h, työpäivä 8 tuntia = 160€  

Todellinen tuntipalkka 2 tunnin työmatkalla 160 € / 10 h = 16 €/h

Äläkä unohda kustannuksia, joita maksaisit autosta, bensasta ja vakuutuksista!

”Kuinka paljon minulle täytyy maksaa, että lähden töihin vapaapäiväni?” ”Mikä on vapaa-ajan tuntihinta?” ”Onko työn tuntihinta ja sinun vapaa-aikasi hinta yhtä arvokkaat?”

Nyt makoilen sohvalla ja kirjoitan tätä. Koira touhottaa omiaan. Söin juuri lounaan. Seuraavaksi aion lukea hiukan ja lähteä koirien kanssa ulos pitkälle lenkille raikkaaseen syysilmaan. Työvuoro on vastassa illalla. Vaihdan rahaa tietoisesti aikaan valitsemalla lyhyen työvuoron, normaalin 8 tunnin sijaan. Ei harmita yhtään. Upeat syyspäivät eivät mene ohi.  Teen asioita, joita rakastan.

Kuunnellessani Afford Anything-podcastia tänään, kuulin loistavan lausahduksen, johon tämä postaus on hyvä lopettaa. Ihanaa syksyä kaikille!

”What it means to have a good time? I don’t need to buy stuff or have a prefabricated event to me to enjoy it. I have more fun creating events with friends and maybe doing nothing together and see what comes of that. I don’t feel like I need to pay the world to provide me something.”

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s