8/2018 katsaus ja vankila?

Yksi askel eteenpäin ja kaksi taakse. Näin meni tämä kuukausi kulutuksen osalta. Olen tyytyväinen, että säästöprosentti oli yli 20%, mutta näin jälkikäteen tarkasteltuna 211,77 € olisi voinut höylätä säästöön lisää helposti. Sortuminen urheiluvaatteisiin ja kauneushoitolaan olivat heikon hetken seurausta. Ei tullut laskettua 300x kustannuksia, kuinka monta työtuntia työskentelen näiden eteen, enkä kyseenalaistanut ostoksiani yhtään. (300x ja työtuntiajatukset aikaisemmissa kirjoituksissa) Jälkikäteen harmittaa, mutta tästä taas opitaan! Toinen turha ostos oli koirille käytettyjä talvivaatteita. Käytettynä oli edullisia ja toki sitten väärän kokoisia, kun kotona niitä sovitin.

Suurin ylimääräinen kulu tässä kuussa oli teknologia. Mietin pitkään, onko tämä nyt turha ostos vai ei. Ostin robotti-imurin. Olin katsellut imuria jo aiemmin ja haaveillut, kuinka koiratalouden siivoaminen helpottuisi. Hinta oli kuitenkin kevyesti yli 500 €, joten jätin haaveen myöhemmälle. Sitten eräs aamupäivä huomasin, että imuri oli tarjouksessa 350 €. Roomba 866 hoitaa nyt imuroinnin. Eikä kaduta yhtään! Loistava robotti-imuri koiratalouteen, toimii moiteettomasti ja peruskäyttö on yksinkertaista. Laitteen mukana tuli ohjeet, kuinka itse voi vaihtaa pyöriä tai muita varaosia, kun ja jos laitteesta joku pettää. Upeaa, että saadaan markkinoille teknologiaa, jossa on korjausohjeet mukana! Inhottavaa, kun osa laitteista on rakennettu niin, että kun se rikkoutuu niin se on voivoi ja kaupasta uusi.

Näyttökuva 2018-9-2 kello 10.37.36

Aasin siltana hyppään nyt aiheeseen, joka on omaa sydäntä lähellä. Nimittäin miten taloudellisen riippumattomuuden tavoittelu vaikuttaa ja kehittää henkisesti? Voiko taloudellisesti riippumaton tuhlata rahaa tällaisiin ”turhuuksiin” kuin robotti-imuri? Vai pitääkö jokainen sentti säästää, kunnes ollaan maalissa?

Daytraderin kirjoitus ”Taloudellisen vapauden vankila” Sijoitustieto.fi sivustolla sai minutkin pohtimaan, mistä lähtökohdista tätä taloudellista riippumattomuutta tavoittelen? Kiitos Daytrader upeasta artikkelista!

Lue artikkeli osoitteessa https://www.sijoitustieto.fi/sijoitusartikkelit/taloudellisen-vapauden-vankila

”Vähän toki epäilyttää, kun taloudellisen riippumattomuuden himoon törmää niin usein. Tulee vähän tunne, että nousukausi alkaa olla aika pitkällä.”

Taloudellisen riippumattomuuden kohdalta sana himo, ei löytyisi omalta kohdaltani. Liitän sanan himo, johonkin paljon maanisempaan, ”pakko saada”-mentaliteettiin. Koen taloudellisen riippumattomuuden tavoittelun enemmänkin projektina ja harrastuksena. Tämä haastaa minua ja pääsen tarkastelemaan talouttani uusin silmin. Se myös haastaa minut ajattelemaan kulutusta ja yhteiskuntaa eri tavalla. Etsin myös sen avulla sitä ammattia, jota tekisin intohimon palosta. Sellaista himoa kiitos! Nousukaudesta taas, aika näyttää, mutta historiaan katsominen osoittaa, että kun alkaa joka suu kuiskata, korjaan huudella pörssinousuista, alkaa rytinä lähestyä.

”Suomessa on samanaikaisesti 300 000 ihmistä maksuvaikeuksissa, ja toisaalta suuri joukko ihmisiä, jotka säästävät valtaosan tuloistaan.”

Tämä on yksi asia pitkässä listassa, joiden parissa olisi upea päästä työskentelemään joskus! Jos yksikin ihminen alkaa säästämään tai pohtimaan talouttaan, luettuaan tätä blogia, olen enemmän kuin onnellinen! Koulutuksella ja tiedon jakamisella on suuri merkitys esimerkiksi nuorien tulevaisuudessa. Taloudellinen tiedotustoimisto TAT (tat.fi) on upea esimerkki työstä, jolla on varmasti suuri merkitys tulevaisuudessa. Maksuvaikeuksien takana on monia syitä, joten ratkaisukaan ei ole yksinkertainen. Uskon kuitenkin, että vastauksia on löydettävissä innovatiivisella ajattelulla. Rahasta avoimesti puhuminen, on mielestäni yksi tekijä tässä vyyhdissä.

”Taloudellisesta riippumattomuudesta on suhteellisen helppo haaveilla kun korot ovat nollissa, osakekurssit ovat pääasiassa nousseet yhdeksän vuotta ja asuntojen hinnat vahvistuneet vuosi vuodelta.”

Heinä- ja elokuun välillä sijoitukseni arvo nousi 4259,4 €. Vauhti on kovaa ja odotan mielenkiinnolla, mitä ajatuksia tulevaisuus herättää, kun lähdetään laskuun. Kestääkö kantti? Pitääkö pokka? Vai kahminko käteiseni ja lähden karkuun? Taloudellinen riippumattomuus on myös peli, eikä koskaan voi tietää mitä seuraavassa ”Sattuma”-kortissa lukee. ”Mene vankilaan, kulkematta lähtöruudun kautta.” ”Voitit kameliraveista 100 €.” Monopoli on paras peli ikinä! Olisi sinisilmäistä ajatella, että nousu olisi loputonta. Ja onhan siitä silti ihana haaveilla.

”Monessa blogissa säästämisen mittakaava nousee tasolle neuroottinen. Mielestäni 50 %:n säästäminen nettotuloista on kunnioitettavaa. Yli 2/3:n säästäminen tuntuu jo vähän kituuttamiselta. Joku voi elää alle tonnilla kuussa ihan täyttä elämää, mutta kyllä se luonnetta vaatii aika tavalla. Ja perheenlisäys helposti tuhoaa tämän yhtälön.”

Säästöprosentti on yksi kulmakivistä, jos ajatellaan taloudellisen riippumattomuuden tavoittelua. Mitä suurempi säästöprosentti, sitä vähemmän vuosia työelämässä jäljellä. Nostan hattua heille, jotka elävät alle 1000 € kuukaudessa, itse en ole vielä noihin lukemiin yltänyt. Voi olla, etten koskaan ylläkään.

En usko, että perheenlisäys tuhoaa yhtälön. Toki se voi hidastaa matkan tekoa. Mitä aiemmin ennen lapsen tuloa säästäminen on aloitettu, sitä helpompaa elämä on rahallisesti lapsen tultua. Säästäminen on myös valmistautumista odottamattomiin menoihin. Olkoon se odottamaton meno vauvan syntymä, sairaus tai vesivahinko, niin säästäminen ei siitä ainakaan vaikeampaa tee. Mielenkiinnolla odotan, josko joskus kirjoitan vauvan menoja tänne. Sitten nähdään, minkälainen rahareikä hän mahtaa olla! Uskon myös, että taloudellisen riippumattomuuden näkökulmasta löytyy paljon markkinoinnin syöttämää höttöä, jota lapset eivät tarvitse. Ironiaa on sitten se, jos tipahdan siihen markkinointikuiluun itse! Ruoka, lepo, rakkaus ja läsnäolo – aloitetaan niillä.

”Alussa ehkä ajattelit, että kituutat ja teet kovasti työtä nyt, jotta voit nauttia elämästäsi myöhemmin. On kuitenkin vaarana, ettet enää osaa kuluttaa, kun pääset tavoitteeseesi. Koko ajatus hien ja kyynelten läpi kerättyjen kallisarvoisten varojen kuluttamisesta voi aiheuttaa pahoinvointia.”

Tämä on yksi säästämisen vaaroista, se voi mennä yli. Niinkuin urheilijan ylikunto, voi myös säästäjällä olla ylitiukka budjetti. Nykymaailma ihannoi sitä, kuinka kaikessa ollaan tehokkaita. Kerron salaisuuden – ei tarvitse! 80/20-mentaliteetilla jos teet 80 % tiukkaa työtä, voit tuhlata 20 %. Tai laittaa 19 % säästöön ja tuhlata 1 %. On tärkeää pysähtyä ja miettiä, mikä oikeasti tekee sinut onnelliseksi? Aamulenkki raikkaassa ulkoilmassa? Laskuvarjohyppy Australiassa? Sen mukaan on tehtävä töitä ja säästettävä. Itse kannatan myös osa-aikaista työntekoa, jolla voi kokeilla, miten aika täytyy ja raha kuluu, kun töissä ei olla kellon ympäri. Taloudellisen riippumattomuuden harjoitusleiri!

”Koin monet työelämän asiat vastenmielisiksi, mutta myöhemmin olen kaivannut jopa palavereja ja kehityskeskusteluja. … Ja lopulta aika harva meistä on onnellinen ilman mielekästä tekemistä. … Ihminen kaipaa mielekästä tekemistä. Monelle sitä on vaikea kehittää, jos päivätyö ei enää sitä tarjoa.”

Osa voi unelmoida siitä, kuinka juo margaritaa hiekkarannalla auringon laskussa loppuelämänsä, kun taloudellinen riippumattomuus on tavoitettu. Uskon kuitenkin, että hetken makoiltuaan taloudellisesti riippumaton palaa jo halusta etsiytyä uuden projektin pariin. Kunhan siis ensin on juonut sen margaritan. Ja katsonut kuinka oranssina hehkuva aurinko painuu Intian valtameren syvyyksiin. Sitten, voi aloittaa uuden projektin, kun kulutuksen kultaiset kahleet eivät pakota häntä töihin vaan intohimo polttelee niin kovasti, että on mentävä.

”Onnellisuutta ei kannata siirtää tulevaisuuteen.”

-Daytrader 

 

image1
Tätä tekstiä kirjoittaessa, onnellisuus on juuri tässä ja nyt.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s