Markkinointikielto

Tiedättekö sen tunteen, kun postiluukku kilahtaa ja pomppaat ylös sohvalta! ”Iik, jos sieltä tulisi jotain jännää!” Postin mukana tupsahtaa kilo mainoksia ja muutama lasku. Kappas juusto on alennuksessa ja ämpäri mukaan ilmaiseksi! Kasa tolkulla eri firmojen mainoksia kirkuvissa väreissään. ”Ale ale ale!” mainos kirkuu. Oletteko huomanneet, että alennusmyynnit ovat nykyään arkipäivää? Milloin tuotteita myydään normaalihinnalla? 

Selailen aivottomana näitä mainoksia, kun parempaakaan lukemista ei aamupalan yhteydessä ole. Viikon aikana mainoskasa kasvaa ulko-oven vieressä ja kun pino on kaatunut käytävälle, on aika viedä ne roskikseen. Miksi näitä kirkuvia ja yllyttäviä mainoslehtisiä tulee kotiin? Eikö paperin käyttö tähänkin ”lue ja heitä roskiin” tyyppisessä mainonnassa ole selkeää luonnonvarojen tuhlausta? Kun tarvitsen uuden puhelimen, menen kauppaan ja ostan sen. En tarvitse mainoslehtisiä kertomaan minulle, että nyt on jo uusin iPhone saatavilla ja seuraavan vuonna tulee taas uusi! Päivitä nyt äkkiä tai jäät trendeistä jälkeen. Mainokset saavat minut usein tuntemaan itseni vanhanaikaiselta. Olen pudonnut kelkasta, juna on jättänyt asemalle ja kasvan jo sammalta. Mitä hemmettiä?

Markkinointi on kieltämättä mielenkiintoinen ala. Kuinka värit, asettelu tai ihmisen katseen suunta mainoksessa vaikuttaa ostopäätökseen. Kuinka kaupan hyllyssä halvin, keskihintainen ja kallis tuote toimivat niin, että kallistut keskihintaiseen tuotteeseen ja kauppa saa siitä yleensä parhaan katteen? Kuinka usein tavara tulee samalta tehtaalta, mutta pakataan eri pakkauksiin, siihen värikkääseen ja sitten siihen tylsään ja halpaan pakkaukseen? Apteekissakin saman lääketehtaan lääke voidaan pakata kahteen eri pakkaukseen ja toiseen lisätään keltainen väriaine erottamaan tabletit toisistaan. Hintaero 6 euroa. Ostat siis valkoisen tabletin pakkauksen 6 € kalliimmalla, koska se on brändituote. Tai ehkä se sopii sisutukseen paremmin, kuin halvempi keltainen tabletti?

Seuraavan kerran, kun olet aamulla lastenohjelmien aikaan hereillä vilkaise televisiota, jos sellaisen omistat. Mitä näet? Mainoksia, lapsille! Uusin super-power-megamättö-örkki! Kuuletko sen? ”ÄITI MÄ HALUUUUUUUN!!!” Ennen tätä mainosta, kukaan ei ollut kuullutkaan tuosta super-power-megamättö-oliosta. Kun minä tylsistyin pienenä, tein käpylehmiä ja kiipesin puuhun. Ja sitten joulun alla tuli se jättiläismäinen lelukuvasto, josta piti saada kaikki! Kavereiden kanssa väiteltiin ja unelmoitiin jokaisen sivun leluista. ”Minkä ottaisit tältä sivulta? Entä tältä? Mä haluun nää kaikki!” En saanut ja näin aikuisena ei haittaa yhtään. Mieleen painuivat muistot kuusen koristelusta, Joulupukin kuumaakin kuumempi linja ja iskä häärimässä keittiössä.

Miksi antautuisin vapaaehtoisesti tähän ihmisiä manipuloivaan markkinointirakoon, kun voin myös irroittautua siitä? Miksi en antaisi itseni tylsistyä aamupalapöydässä, ilman mainoksia? Miksi nykyään ollaan nenä kiinni puhelimessa koko ajan? Vihaan tätä ja silti löydän itseni usein nenä kiinni puhelimesssa. 

Tylsyydestä on tullut kirosana. Usein tylsyydestä syntyy luovuus ja uusia ideoita. Viihdytettyinä ja mainoksilla ruokittuna pysymme kurissa ja nuhteessa. Nenä kiinni uusimmassa puhelimessa, samalla kun taustalla pauhaa uusin 60″ televisio, jonka maksamme osamaksulla takaisin.  Tiedätpähän miksi käyt töissä. Laskua pukkaa joka kuukausi.

Jos pääsit avautumisessani näin pitkälle, onnittelen ja pyydän anteeksi. Sanoista tekoihin.

  1. Laita ulko-oveen tai postilaatikkoon ”Ei mainoksia, eikä ilmaisjakelua.”
  2. Tee puhelinmarkkinointikielto. Palvelu on voimassa 3 vuotta kerrallaan. Soita numeroon 0600 13404 ma-pe klo 8-18. Puhelun hinta 0,39 €/min+pvm, jonotus on maksuton. https://www.asml.fi/kieltopalvelut/
  3. Mene väestörekisterikeskuksen sivuille ja hanki ainakin suoramarkkinointikeilto. Sieltä voit lisätä omiin tietoihisi suoramarkkinointikiellon, yhteystietojen luovutuskiellon, asiakasrekisterin päivityskiellon, sukututkimuskiellon ja henkilömatrikkelikiellon. https://vrk.fi/etusivu
  4. Mene Trafin sivuille ja lisää markkinointikielto. Näin sinulle ei tule automainoksia ja et hairahdu ostamaan tai päivittämään uudempaan malliin yhtä suurimmista raharei’istä elämääsi. https://www.trafi.fi
  5. Jos sinulle vielä tämän jälkeen tulee mainoksia, ota yhteys mainostajaan suoraan. Meillä esimerkiksi tuli kaksinkertainen määrä erään ruotsalaisen postimyyntiyrityksen mainoksia. Tämän siitä saa, kun tilaa yhden maton. Laitoin heille viestiä asiakaspalveluun, vastaus tuli nopeasti ja mainokset eivät enää täytä eteisen lattiaa.

Nauti siististä eteisestä ja siitä, että kun postilaatikko kilahtaa, siellä on yleensä laskuja, päätöksiä tai hyvässä lykyssä kirje ystävältä. Aamupalapöydässä, minä kaivan esiin kirjan, joka olisi pitänyt lukea jo vuosi sitten loppuun. Ja laitan tämän ikivanhan, upeasti toimivat iPhonen sivuun, enkä osta uutta, ennenkuin vanha lakkaa toimimasta!

Quote of the day: Advertisements suck. -The Minimalists 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s