Säästämistyökalu 300x

Vastuu taloudesta on sinulla itselläsi. Oletko tehnyt budjetin ja selvittänyt, kuinka paljon sinulle menee rahaa ja kuinka paljon sitä tulee? Jäitkö plussalle? Hyvä, voit jatkaa. Jos et ole vielä tehnyt budjettia, avaa pankkisi tilitiedot ja rupea ynnäämään. Heti.

Kun talous on plussalla, seuraava tehtävä on kategorisointi. Vuokra, ruokakauppa, ravintolat, viihde, alkoholi, eläimet, sisustus, auto, matkustus… Jatka tai muuta listaa omien mieltymyksiesi mukaan. Saadaan kattavampi katsaus siitä, kuinka menosi jakautuvat kuukauden sisällä. Mihin rahaa kuluu eniten? Voiko näitä kuluja pienentää? Löytyykö joukosta rahareikiä, joiden olemassa oloa et tiedostanut? Hankkiudu niistä eroon. N-Y-T, nyt, heti!

Sitten uusimman työkalun kimppuun, saanko esitellä! 300X – Kuinka paljon tarvitaan alkupääomaa, että sijoituksen korko maksaa tämän kategorian? Paljonko osaketilillä pitää olla rahaa sijoittuna, että voit ostaa joka kuukausi 4 € kahvin läheisestä kahvilasta vaikkapa 3 kertaa viikossa? Osa voisi neuvoa sinua jättämään kalliin kahvin ja keittämään kahvit kotona. Mutta joku taas saattaa nauttia tilaamalla Iced Vanilla Bean Coconutmilk Latten Starbucksista. (Milloin kahvien nimistä tuli näin pitkiä?) 

4€ (kahvin hinta) x 3 (päivää viikosta) x 4 (viikkoa eli kuukausi) = 36 € kuukaudessa

Jos haluat jatkaa ja päästä taloudellisesti riippumattomaksi, sinulla täytyy olla 10800 € pohjakassa, josta ammennat 4%-säännöllä itsellesi 432€ vuodessa eli 36 € kuukaudessa kahvilassa käymiseen. ”Hei hetkinen! Miten meni?”

Kuukausimeno x 300 = pohjakassa, joka tarvitaan kannattamaan toimintaa jatkossa

Eli kahvin tapauksessa 10800 € otetaan 4 % eli

10800 € x 0,04 = 432 €

 432 € / 12 kk = 36 €/kk

Matematiikkahirmuille 12/0,04 = 300 

Tämä tieto sattui silmiini Early Retirement Extreme-sivuilta ja sain taas uuden näkökulman tarkastella kulutustani. Olisinko minä valmis säästämään 10800 €, että voisin käydä kahvilassa juomassa kahvini?

Mitenkäs sitten, kun tässä kuussa ostin lakanoita ja pyyhkeitä 70 € kotiini ja kategorion sen ”Sisutus”-kategoriaan? Pitääkö minulla nyt olla (70×300) 21 000 € pohjakassa vain kodin sisutusta varten? Ei tarvitse. Kun tekee kuukausittaisen kategoria-kulutaulukon, ne voi yhdistää vuoden kulutaulukoksi. Tästä saadaan laskettua kokonaiskulutus ja jaettua siitä keskiarvo €/kk-kulutukseen.

”Ravintolat”-kategoria 1.1.-31.7.2018.  Olen tuhlannut 1638,82 € ravintoloihin. Se tekee keskimäärin 234,12 € kuukaudessa. (I know, i know. Punch in the face.) Pohjakassaa täytyisi olla siis 300-kertainen määrä, 70235,14 €. Huhhuijakkaa, ravintola-kategorio on minulla parantamisen alla oleva kategoria. Heinäkuussa ravintolaan kului 111,50 €, mikä on jo keskikulutukseen nähden parempaan suuntaan! Silti tällaisenkin määrän ylläpitoon tarvittaisiin 33450 €.

Loppujen lopuksi tässä 300x-ajatusleikissä on kyse siitä, mitä arvostat ja mihin haluat panostaa? Mitä kuluja sinä haluat kattaa pohjakassalla?

Viime kuussa kulutin 1344,88 €. Pohjakassaa tarvittaisiin 403 464 €. Matka jatkuu ja minulla on jälleen uusi työkalu, jolla voin tutkia ja testata teorioita säästämisestä. Onko salijäsenyys todella 8970 € arvoinen? Jos omistaisin auton, paljonko tarvitsisin rahaa ylläpitämään sen? Niin paljon kysymyksiä! 300-kertaistus olen sinun!

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s