Tunnetila ja osakeostot

Kiitos Finanssivalvonnan, tuttavallisemmin Fivan, tein tänään osakeostoksia tunteiden perusteella. Miten se menikään? Vasen aivopuolisko käsittelee loogisia asioita ja oikea aivopuolisko käsittelee tunteita. Olin liekeissä. Olin löytänyt uuden sijoituskohteen, jota olen jo hetken aikaa odottanut saapuvaksi eteeni. Mikä ala olisi sellainen, että se ei vielä ole täysin valloillaan, mutta nurkan takana?

Vastaus löytyi Instagram-postauksen avulla. ”Huhhuh miten siistiä!” Suhteellisen hyvästi elämässä pärjäävä nuori jamppa oli päässyt kokeilemaan virtual reality-peliä ja oli ihastunut täysin. Olin aikaisemminkin ajatellut sijoittavani teknologiaan, mutta sivuuttanut ajatukset. Nyt oikean elämän hehkutus sai minut kääntämään pääni oston suuntaan. Oikea aivopuoliskoni fiilisteli teknologisia saavutuksia ja vasen aivopuoliskoni miettii, voisiko tässä olla jotain itua? Tekoäly, virtual reality ja muu teknologian kehitys menee vauhdilla eteenpäin. Parasta tässä kehityksen nopeudessa on se, että välillä kokonaisilla aivoillakaan ajateltuna emme tajua, kuinka nopeaa kehitys on!

9 vuotta sitten: ”Paina sitä punaista nappia, kun radiosta tulee se ihana biisi niin saadaan kuunnella sitä sit kasetilta uudestaan ja uudestaan.” Tytöt istuu jättiläismäisen radion ääressä ja odottaa milloin radioista soi taas kesän hittibiisi ja se saadaan napattua C-kasetille. Ja kelaaminenhan tehdään lyijykynällä, milläs muullakaan.

Laukustani löytyy supertietokone, joka vastaa kysymyksiini milloin ja missä vain. Robotti-imuri kerää koiran karvoja lattialta ja tilaan ruokaostokset kotiinkuljetuksella. Olen vielä ihan alkutekijoissä uusimman teknologian suhteen. Nurkan takana odottaa jo virtual reality-teknologian ilmentymä Westworld vai odottaako?

Netti esiin ja haku päälle. Mistä löytyisi matalilla kuluilla oleva ETF, jolla saisin napattua salkkuuni palan tulevaisuutta? BOTZ toiselta nimeltään Global X Robotics & Artificial Intelligence – siinäpä vasta ETF. Sitä siis salkkuun. Pikaisella valuutanvaihdolla dollareita tiskiin ja osta-nappia painamaan. Ruutu välähtää.

”Vuodenvaihteessa voimaan astuneen uuden EU-lainsäädännön vuoksi tätä arvopaperia ei voi enää ostaa. Voit kuitenkin edelleen myydä mahdollisesti omistamasi arvopaperit. Rajoitus koskee amerikkalaisia ja kanadalaisia ETF:iä.”

MiFID II tavoitteena on sijoittajansuojan parantaminen, lisätä rahoitusvälineiden kaupankäynnin läpinäkyvyyttä ja ohjata kaupankäynti järjestäytyneille kauppapaikoille ja edesauttaa siten avoimuuden lisäämistä markkinoille. Vuoden 2018 alussa tullut säädös edellyttää, että rahaston avaintietoesite pitää olla saatavilla suomeksi tai (!) ruotsiksi. Koska Yhdysvaltalaisten ETF-rahastojen avaintiedote on englanniksi, minulta evätään oikeus ostaa rahastoa. Eikö tämä ole syrjimistä? Parasta tässä huuhaassa on vielä se, että myyvä taho, esimerkiksi Nordnet ei voi tehdä käännöstä firman puolesta. Firman itse täytyy käännättää tiedotteet suomeksi tai ruotsiksi.

Fun fact: Wikipedian mukaan suomen kielen puhujia maailmassa keskimäärin 5,2 miljoonaa, ruotsi 8,4 miljoonaa ja englanti 508 miljoonaa. Mitäpä veikkaat rupeaako USA säätämään 5,2 miljoonan ihmisen tähden esitettä uusiksi?

Fun fact nro 2: Olen opiskellut englantia koulussa yhteensä 13 vuotta. Ruotsin opiskeluun kulutin koulussa 6 vuotta ja kävin yhden pakollisen kurssin yliopistossa.

Mitäpä Finanssivalvonta veikkaat, kumpaa ymmärrän paremmin?

Rahattoman naisen oikealla aivopuoliskolla ajateltuna mielessä välähtelivät seuraavat ajatukset, kun ostokielto pamahti ruutuun.

 1. ”Mitä &%tun #%skaa?!”
 2. ”Perustuslaki (1999/731) turvaa yksilön vapauden ja oikeudet. Turvaa perusoikeudet, kuten yhdenvertaisuus, oikeus elämään ja oikeus henkilökohtaiseen vapauteen.”
 3. ”Finanssivalvonta on rajoittanut oikeutta henkilökohtaiseen Financial Independent-tavoitteeseeni, koska Fiva kuvittelee, etten ymmärrä englantia. Finanssivalvonta pelkää myös, etten ymmärrä riskiä sijoituksissani, ellei niitä ole kirjoitettu suomeksi tai ruotsiksi.”
 4. ”Perustuslaki antaa myös liikkumisvapauden. Pitäisikö muuttaa Ruotsiin? Paitsi etten oikein osaa ruotsia.”
 5. ”Mä haluan tämän ETF:n NYT!”
 6. ”Perustan tili Lynxiin ja ostan sieltä.”
 7. ”Äh en jaksa, haluan tehdä tämän oston nyt. Ehkä se rajoite ulottuu myös Lynxiin?”
 8. ”Google tell me more about the stocks that are included in BOTZ-ETF?”
 9. ”Lets have a closer look to Intuitive Surgical Inc. and NVIDIA Corporation.”
 10. ”Ostan tämän.”
 11. ”Ai että meni taas tunteisiin!”

Nyt salkussani komeilee hurjat 6 kappaletta NVIDIA Corporationin osaketta. Niin siinä käy, kun oikea aivopuolisko ottaa vallan. Vasen aivopuolisko laskee nyt, kuinka paljon tuli maksettua ostokuluja, valuutan vaihtokuluja ja kuinka todennäköistä on, että seuraavan vuoden aikana MiFID II heitetään roskakoppaan ja englannin kieli avaintietoesitteissä hyväksytään myös Suomen rajojen sisällä. Samalla vasen aivopuoliskoni manaa, kuinka tyhmiä pikkuostoksia tuli tehtyä. Tätä olisi pitänyt tuutata kerralla isosti tai jättää ostamatta. Mennyttä ei kuitenkaan voi muuttaa. Siispä katse tulevaisuuteen ja sitten nähdään, kuinka tämä tunteella tehty sijoituspäätös tuottaa hedelmää tai mätänee käsiin.

Sitten se virallinen disclaimer eli täällä ei jaeta sijoitusneuvoja. Ajattele omilla aivoilla ja jos pystyt, pidä se vasen aivopuolisko vallassa. Sijoitusoppaissa ei ole varoitettu, että tunnetilassa tehdyt ostokset voivat kaduttaa. Vaikka ei kyllä kaduta. 

 

 

 

 

4 vastausta artikkeliin “Tunnetila ja osakeostot

 1. Päivitysilmoitus: Sold! – Rahat-on Nainen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s