Kirje 18-vuotiaalle itselleni

Hei kaunokainen!

On kulunut 11-vuotta eteenpäin ja maailma on mullistunut monelta kantilta. Olet nyt lukiossa ja elät täysillä. Viikonloppuisin löydyt baarista, viikolla lukiosta ja iltaisin treeneistä. Olet onnistunut hankkimaan työpaikan, onneksi olkoon! Vinkki 1: Osan näistä rahoista voisi säästää. Jos nyt pystyt, niin tsekkaa korkoa korolle-efekti. Hyödyt siitä jatkossa, jos nyt teet säästöpäätöksen. 

Muistan edelleen sen baari-illan, kun joit 70 € illan aikana. Kaduttaa vieläkin! En muista siitä illasta mitään muuta, kuin että rahat meni! Vinkki 2: Taksilla ei tarvitse ajaa kilometriä hotellille, kun korkokengät painavat tanssitun illan jälkeen. Ota ne vaan pois, ei se maa niin likainen ole. Vinkki 3: Nauti, sillä kohta alkoholi ei enää aiheuta iloa, vaan järkyttävän päänsäryn. 

Elämä on nyt oikeasti todella hyvin. Käyt koulussa ystäviesi keskellä, treenaat ystäviesi keskellä ja viikonloppuisin baarissa törmäät tuttuihin tämän tästä. Nauti, sillä elämä vie lopulta voiton ja näitä kavereita et tule näkemään enää koskaan. Paitsi instagrammissa, missä ei voi kokea elämää samalla lailla kuin naamatusten. Asut kotona vanhempiesi luona ja saat nauttia hyvästä ruuasta ja rakastavasta seurasta. Lopulta innokkaana muutat pois kotoa ja näet vanhempiasi enää muutamia kertoja vuodessa. Vanhempana kaipaat kotiin enemmän kuin mitään muuta ja tulet myös käymään useammin kotona.

Kävin juuri tarkistamassa eläkekertymän, älä yhtään naureskele siellä! Eläkettä on kertynyt nyt 11 vuotta myöhemmin 199 € kuukautta kohden. Sillä ei vielä pitkälle elä, mutta hyvä, että aloitit työnteon hyvissä ajoin. Täältä minä nyt kyttään, kuinka paljon sinulle maksettiin. Laskin myös, että 2008-2017 olet tienannut 154863,43 €. Niimpä!! Pienistä puroista kasvaa VALTAVA läjä rahaa.

Kun muutat kotoa, sinulla on asiat hyvin. Sivutöitä riittää ja elät opiskelijaelämää leveästi. Naureskelet poikaystäväsi säästäväisyydelle ja ajelet itse autolla kouluun ja syöt pihviä illalliseksi. Vinkki 4: Poikaystävälläsi on tietoa, jota sinäkin voisit hyödyntää. 

Pääset mutkien kautta yliopistoon alalle, josta tulet jatkossa nauttimaan, mutta janoat silti lisäksi jotain muuta. Siihen janoon etsit edelleen 29-vuotiaana sammutusta. Yliopistoajat ovat aivan mahtavia! Olet uusien ystävien ympäröimänä, teillä on samanlaiset ajatusmaailmat ja skippaatte tunteja melkein päivittäin. Vinkki 5: Älä koe yhtään huonoa omatuntoa, pärjäät  loistavasti, vaikka sait kurssista arvosanan 2. Eikun siis, opiskele tyttö opiskele!

Päätit ottaa opintolainan. Vinkki 6: Miksi otat lainaa sisustaaksesi kämpän, miksi!? Tätä mietit vielä vanhempana useaan kertaan. Sijoittaisit jo hyvä lapsi! Onneksi tästä lainasta ei ole vielä muodostunut meille ongelmaa. Korkotaso tippuu niin alhaiselle tasolle, että päätämme pitkittää takaisinmaksua. Tässä vaiheessa tiedät jo korkoa korolle-efektin mahtavuuden. Joko katsoit, mitä se tarkoittaa? Älä pyörittele siellä silmiäsi..

Yliopistoaika vaan vilistää silmien ohi, kun huomaat olevasi työelämässä. Nyt on oikeasti valinnan paikka. Rahaa tuntuu tulevan ovista ja ikkunoista ja tilillä on rahaa enemmän kuin koskaan. Älä sekoa, se on ansa. Sinulla ei ole varaa, usko pois.

Tiedän kuitekin, että valitset tien, jota markkinakansa ihannoi. Sinulla on oma auto. Deittailet upeaa miestä. Käytte ulkona syömässä, shoppailette Stockmannilla ja tuijotatte toisianne silmiin sovituspeilin kautta. ”Toi näyttää niin hyvältä sun päällä.” Mies sanoo ja ei saa silmiään irti sinusta. Luottokortti vingahtaa ja kävelet kaupungin katuja mies käsikynkässä. World is your oyster. Sinua hymyilyttää. Sisutat asunnostasi samanlaisen, kuin kaikkien ihanien sisutuslehtien kannessa. Vaaleaa, modernia ja siistiä. Seuraavan päivänä saat päähäsi, että haluat ostaa kauluspaidan. ”Koska kaikki upeat ja menestyvät naiset käyttävät kauluspaitaa.” Menet ja ostat, koska palkkaa tulee joka kuukausi. Miksipäs ei! Ei mitään H&M-kamaa, kun Gantia sen olla pitää.

Illan hämärässä olet koiran kanssa lenkillä. Tukka on sekaisin ja verkkarit tuntuvat mukavilta jalassa. Lintu liveretelee jossain kaukaisuudessa ja kukat kukkivat pelloilla. Siili köpöttelee puiston nurmikon poikki. Vinkki 7: Pysähdy, hengitä ja nauti. Nyt ollaan oikeiden asioiden ytimessä. 

6:00 herätyskello raikaa ja raahaudut ylös sängystä. Koira kääntää kylkeä ja jatkaa unia. ”Hiton laiskuri, voi kun itsekin voisi jäädä vain sänkyyn makoilemaan.” ajattelet  ja menet keittiöön keittämään aamukahvia. Istut aamukahvin kanssa valkoisen kiiltolakatun keittiönpöydän ääreen ja laitat Youtube-videon pyörimään. Aikaa vierähtää ja huomaat, että 5 minuuttia aikaa käyttää koira ja lähteä töihin. Pikakusetus ja menoksi. Auto starttaa ja tankkivalo kertoo, että vielä pitää pysähtyä tankkaamaan. ”Niin myöhästyn.” ajattelet ja puret hampaitasi yhteen. Onneksi työnmatkasi varrella ei ole poliiseja ja ajat reilua ylinopeutta töihin. Työpäivän aikana vilkuilet ulos ikkunasta. Ulkona paistaa aurinko ja lämpötila on korkeimmillaan koko kesänä. ”Koko kesä töissä, taitaa jäädä ulkoilma vähemmälle. Mutta onneksi saa hyvää palkkaa.” ajattelet ja pudistat päätäsi.

Tässä vaiheessa säästät noin 200 € kuussa rahastoon, jonka hallinnointipalkkio on 1,6 %. Ajattelet, että olet kunnon kansalainen kun säästät. Mutta mihin katosivat ne loput rahat? Tiedän, että kuukausipalkkasi näinä kesäkuukausina lähentelee 2600 €!

Vihdoin olet kotona ja lähdet koiran kanssa ulos. Sinua harmittaa, kun koira on joutunut jälleen olemaan 10 tuntia yksin. ”Voi kun saisi työpaikan lähempää, että työpäivät eivät venyisi työmatkojen takia.” ajattelet. Ja et tee asialle mitään. Työviikko oli rankka ja rankka työ vaatii rankat huvit. Soitat upealle miehelle ja suuntaatte upeina kalliit vaatteet päällä kaupungin yöhön. Syötte ravintolassa, tilaatte drinkkejä ja suuntaatte vielä yökerhoon. Basson jytke kumpuaa kehostasi. Rahaa palaa, mutta et ajattele sitä ollenkaan. Yöllä raahaudut kotiin ja nukut muutaman tunnin. Kauhea univaje ja krapula. Siispä takaisin kaupunkiin, ravintolaan ja yksi tasoittava. Aurinkolasit silmille ja miehen kainaloon. ”Kyllä tämä tästä, huomenna taas töihin.” mietit ja käännät kasvot kohti aurinkoa.

Lähitulevaisuudessa eksyt Mr. Money Mustachen sivuille, kiitos Tim Ferrisin podcastin, jota kuuntelit matkalla töistä kotiin. Sinä päivänä elämäsi mullistuu.

Elämä täällä tulevaisuuden puolella näyttää leppoisalta. Aurinko on hellinyt meitä pari viikkoa ja olen ollut joka päivä ulkona! Koiria on nykyään kaksi ja ne pääsevät ulos muutaman tunnin välein. Poikaystävä on kainalossa, tosin eri kuin aikaisemmin. Löydät itsesi useammin urheiluvaatteet päällä metsästä, kuin kauluspaita päällä kaupungilta. Vaatekaapissa roikkuu edelleen se Gantin kauluspaita. Muistutuksena eletystä elämästä ja siitä, minkä hinnan saa maksaa, kun tuhlaa elämäänsä materiaan.

Viimeinen vinkki: Nauti, sillä jokainen elämän vaihe on ainutlaatuinen. Sitä et tule saamaan koskaan takaisin. Nauti ihmisistä, jotka ovat ympärilläsi nyt. Nauti luonnosta ja säätilasta. Nauti hetkestä. Nauti. 

 

Inspiraatio tähän tekstiin on napattu Joelin (fi180.com) ”A letter to my 22 year old self” Tuli kyynel silmään lukiessa, en halua spoilata mitään, joten pomppaa ja lue

https://www.fierymillennials.com/a-letter-to-my-22-year-old-self/

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s