KonMari säästöapuna?

KonMari, japanilaisen Marie Kondon kirjoittama elämänhallintaopas (siivousopas) mullisti aikanaan minun maailmani. Kirja kertoo, kuinka Marie on auttanut asiakkaitaan saamaan elämänsä kuntoon useilta eri osa-alueilta, kiinnittämällä huomioita omiin tavaroihin ja karsimaan kaikki turha pois. Perusperiaatteeltaan tavarat, jotka päätät säästää ovat sinulle tunnearvokkaita. Marie kehottaa tunnustelemaan vaatteita ja esineitä ja kysymään kysymyksen ”Tuoko tämä minulle ilo?” Hän myös suosittelee, että esineitä kiittää käytön jälkeen. Esimerkiksi kun ripustat ulkotakkia naulakkoon kiität takkia hiljaa mielessäsi. ”Kiitos kun suojasit minua sateelta.” ”No nyt meni oudoksi.” Ajattelin alkuun, kun luin kyseistä kohtaa kirjasta.

Pidin kuitenkin kirjan lähestymistavasta tutkia omaisuus aihealueittain. Takanani oli juuri muutto uuteen kotiin ja oli helppo rueta tutkimaan tavaroita KonMari-silmällä. Ajatus on ottaa tavarat esille kategorioittain esim. vaatteet ja kasata kaikki kyseisen kategorian tuotteet lattialle tai sängylle. Silloin näet konkreettisesti, kuinka paljon sinulla on tavaraa. (Vinkki: Ihan liikaa.) Sitten lähdetään yksi esine kerrallaan tutkimaan ja kuulostelemaan, onko tällä tavaralla myös jatkossa paikka asunnossasi.

Kasatessani vaatteita sänkyni päälle, koin ahdistusta ja häpeää. Kuinka paljon vaatteita sängyn päälle kertyy?! Sukat, ulkovaatteet, kengät, alushousut… ihan kaikki. Ja niitä on paljon. Samoihin aikoihin olin innostunut ajatuksesta taloudellisesta riippumattomuudesta. Euron kuvat kilisivat mielessäni, kun tuijotin edessäni vellovaa rättikasaa. ”Miksi olen laittanut rahani vaatteisiin, kun olisin voinut sijoittaa näistäkin rahoista osan järkevästi?”

Konmari-systeemin avulla sai kasan euroja kirpputorilta, sijoitin ne rahastoihin ja kaupan päälle sain vielä paljon kaappitilaa. Olin tyytyväinen itseeni ja asunto oli helpompi pitää puhtaana. Huomasin myös pitäväni jäljelle jääneistä tavaroista normaalia parempaa huolta. (Ja kiitin ulkotakkia sitä naulakkoon ripustaessani, ei ollut kylmä taaskaan!) 

Pidemmän ajan kuluessa KonMari on muuttanut kulutustottumuksiani niin, että vaatteiden suhteen olen muuttunut paljon laatutietoisemmaksi. Ostan perus t-paidat edelleen H&M:ltä, mutta hiplaan paidan läpi ja tutkin saumat. Olen myös luopunut ajatuksesta, että pukeutuisin hameisiin, koska en vain pidä hameista. Ajatus tyttömäisestä hameesta on ihana, mutta käytännössä ei tule onnistumaan. Huollan kenkäni säännöllisesti ja viikkaan vaatteet siististi odottamaan seuraavaa käyttökertaa. Olen onnistunut luomaan vaatekaapin, jossa on aina päällepantavaa.  Tosin urheiluvaatteita hamstrasin tänä vuonna, kuin nälkään kuoleva jyrsijä.

Tuntemani miehet pukeutuvat päivästä toiseen samalla tavalla. On t-paita, farkut tai lökärit. Kaapista vetäistään puhdas t-paita päälle sen kummemmin miettimättä minkä värinen se on. Juhlissa ja virallisemmissa työtilanteissa vedetään puku päälle ja kauluspaita päälle. Miksi naisten pukeutuminen on markkinoitu niin, että meidän tulee käyttää mielenkiintoisia ja eri värisiä vaatteita? Hankkia asusteita ja ”piristää” sillä asukokonaisuutta freesimmäksi. Hankkia kauden uusin huulipuna. Miksi samaa mekkoa ei voisi laittaa päälle joka juhlaan, jos mekko on ihana?

Jos joku miettii, että muut miettivät ”Miksi sinulla on samat vaatteet kuin eilen?” Niin ei, ei ne ajattele. Ihminen on itsekeskeinen eläin ja luultavasti miettii, kuinka hänen uudet alushousut hiertävät ikävästi kannikkaa, kuin sitä, että sinulla on samat vaatteet päällä kuin eilen. Vaatteet, jotka ovat siistit ja joissa tuntee olonsa itsevarmaksi on aina varma valinta. Se on ihminen siellä vaatteiden sisällä, mikä luo lisäarvoa työelämässä ja vapaa-ajalla. Ei mikään vaate tai asuste.

https://konmari.com

https://www.harpersbazaar.com/culture/features/a10441/why-i-wear-the-same-thing-to-work-everday/

http://thefinancialdiet.com/much-cost-wear-thing-every-day/

 

 

Yksi vastaus artikkeliiin “KonMari säästöapuna?

  1. Päivitysilmoitus: The Kansio – Rahat-on Nainen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s