Kirosanani: hallinnointikulut

Kun aloitin säästämisen sijoitin alkuun vain rahastoihin. Sijoitin oman pankkini valmiisiin rahastoihin, sillä sitä minulle oltiin pankissa suositeltu. Oli helppoa siirtää palkasta syrjään 50-200€ kuussa, työtilanteesta riippuen. Ajattelin tuolloin, että siinä se minun säästämiseni nyt sitten on. Oli käsketty säästää, mutta ei oltu kerrottu syvällisemmin, mistä säästämisestä on kyse. Olin kunnon kansalainen.

Kaikkiin näihin paneuduin tarkemmin vasta vuonna 2016. Korkoa korolle-ilmiö, hallinnointikulut, kulua kululle-ilmiö, osakkeiden ja rahaston ero, verotus, hajautus… ja harmikseni, vasta 2017 tajusin avata pankkini rahastojen esitteet ja tarkastella lukuja tarkemmin.

Esitteeseen oli kirjattu ”Hallinnointikulut 1,60 %”.

”Siis hetkinen, luinko nyt ihan oikein?” Jostain podcastien syövereistä päähäni oli iskostunut, että rahastosta ei kannata maksaa hallinnointikuluja yli 0,5% ja nyt tuossa tuijottaa huomattavasti suurempi luku. Kyse ei ollut mistään erikoisesta sijoitusalueesta, jonka hallinnointipalkkiot ovat luonnostaankin suuremmat (hankalammin saavutettavat tai seurattavat markkinat).

Hyvin käyttäytyvänä nuorena naisena istuin pienen yksiöni keittiön pöydän ääressä ja lausuin litannian imartelevia sanoja pankkini rahastosta ja hallinnointikuluista. ”V**u, s**tna, pe*k*le!! Mitä pa**kaa!” Päällimmäisenä olin pettynyt ja vihainen itselleni. Miksi en ollut selvittänyt asiaa aikaisemmin? Miksi annoin pankin syödä minun rahojani, vaikka voisin sijoittaa rahat itse kustannustehokkaammin?

Hetken tunteita purettuani ja ärräpäitä päästeltyäni päätin rueta sanoista tekoihin. Tyhjensin rahastotilin tyhjäksi. Yrittivät estellä vetoamalla, ettei se olisi järkevää. ”Eikö katsottaisi sinulle joku toinen mukava rahasto.” ”Ei näillä hallinnointikuluilla. Meni tunteisiin.

Miksi hallinointikulut minimiin?

Kaikki kulut hidastavat tuottoa, Nordnetin blogissa on hyvä kuvaaja, josta näkyy, kuinka esimerkiksi 2% kulut tuottavat loppupeleissä sijoittajalleen 106 400 €, kun toisessa skenaariossa hallinnointikulut ovat 0% jolloin loppusumma on 356 900 €. Loppujen lopuksi 70% vähemmän tuottoa, kiitos kulujen. Maksoitte juuri pankille hyvät bonukset.

Toki joskus hallinnointikuluja on hyvä maksaa, jos esimerkiksi haluaa sijoittaa eksoottisimmille markkinoille. Tällöin hyvä salkunhoitaja voi todellakin tuottaa tulosta, josta kannattaa maksaa. Itse kuitenkin suuntaudun sijoitustyylissäni tylsään indeksisijoittamiseen ja kulujen minimointi on lähellä sydäntäni.

Lue tarkemmin kulujen vaikutuksesta https://blogi.nordnet.fi/kulut-jarruttavat-tuottoa-mutta-miten-paljon/

 

Ja jos et ole vielä selvittänyt rahastojesi TER-lukua (miten paljon erinäisiä kuluja rahastoon menee vuodessa) tai hallinnointikuluja, niin tuumasta toimeen! Tieto lisää tuskaa ja säästöjä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s