Terveys edellä

Rahalla ei voi ostaa terveyttä tai henkistä hyvinvointia, vai voiko?

Törmään usein työssäni siihen, kuinka ihmiset ovat loppuun palaneita tai ainakin hyvin kärähtäneitä työstressinsä takia. Selkäkivut vaivaavat päivittäin. Töissä on niin huono ilmapiiri, että verenpaine on koholla. Apteekista raahataan kassitolkulla tavaraa kotiin, koska yksi pilleri hoitaa verenpaineen, yksi selkäkivun ja kolmannella saa tainnutettua itsensä nukkumaan. Aamulla neljäs tabletti, joka potkaisee koneen aamulla käyntiin. , Mutta sehän kuuluu normaaliin elämään, eikös? Tällaisellä tahdilla ihmiset painavat tukka palaen työelämässä. Kunnes lääkäri sanoo ”Sairaslomaa kuukausi.”, kun kroppa pettää alta.

Jos löydät itsesi ylläolevasta kuvauksesta, suosittelen kuuntelemaan äänikirjana Maaret Kallion Lujasti lempeä. Löydät sen http://www.bookbeat.com  uudet kokeilijat saavat 2 viikkoa ilmaiseksi, ei kestä kiittää. Kerkeät kuunnella kirjaa aamulla, kun menet töihin aamuruuhkan keskellä tai viimeistään sitten siellä sairaslomalla.  Ja vaikket tunnistaisi itseäsi tuollaiseksi, niin kuuntele silti.

Puolen vuoden kulutuskatsauksen jäljiltä olen pohtinut sitä, mikä on järkevää kuluttamista omalla kohdallani ja mikä ei. Suotavaan kulutuksen kärkeen nousi seuraavia asioita. Terveys, ystävät ja ruoka. Nuo kategoriat ovat sellaisia, että rahan käyttöä ei halua rajoittaa liikaa.

Terveys-kategoria nosti päätään viimeisen kuukauden aikana, koska jouduin käymään lääkärillä kolme kertaa. Kaksi käyntiä meni työterveyden piikkiin ja yhden maksoin omasta kukkarosta. Päädyin käymään yksityisellä, koska työaikojen puitteissa terveysasemalla käynti on aina melkoista sumplimista. Pidän myös siitä, että yksityisellä saa kaiken yhdellä käynnillä hoidettua kaiken kerralla laboratoriokokeista lähtien, eikä tarvitse jonottaa erikseen klo 7 aamulla laboratoriossa omia kokeitaan. Kontrollikäynti tulee hoidettua alta pois, eikä veny tulevaisuuteen.

Terveys kulkeutuu myös lautaselle. Valitsemalla ruokakaupasta vihanneksia, marjoja ja aitoa ruokaa, voi syödä itselleen terveyttä ja suojaa tauteja vastaan. Mielummin syön ruokaa, kuin lääkkeitä. Usein kasvispainoitteinen ruokavalio käy kukkaron päälle kevyemmäksi, kuin punainen liha ja einekset. Vatsa, terveys ja kukkaro kiittävät.

Henkistä ”sijoitanko tähän vai rahastoon”-keskustelua vaati tällä viikolla aidon karpalomehun ostaminen, ilman sokeria tai muita lisäaineita. Pullo maksoi lähikaupassa 8,50 €, siitä kun hörppää hiukan päivittäin niin ei virtsatietulehdukset  vaivaa. Toisena skenaariona käyn lääkärissä, jonotan vastaanotolle, saan reseptin, jonotan apteekkiin ja syön viiden päivän antibioottikuurin. Mielummin säästän ajan ja vaivan. Juon mehuni aamuisin nautiskellen ja irvistellen happamuudelle. Jos terveyden vaalimista ajattelisikin sijoituksena itseeni seuraavan 10 vuoden päähän. Miten viikoittainen sijoitus hampurilaisateriaan muuttaa terveyteni pörssikurssia seuraavan 10 vuoden päästä? Mitenkä porkkanapussiin sijoittaminen poikii osinkoa?

 

image1
Panostus tulevaisuuden terveyteen vai tuhlausta?

 

Ihminen on psykofyysis-sosiaalinen eläin, joten tarvitaan myös henkistä ja sosiaalista terveyttä kokonaisvaltaiseen terveyteen. Ostamalla junalipun pääsen jauhamaan yömyöhään kaverini luokse elämän iloja ja suruja. Ostamalla joogatunnin, pääsen avaamaan lihaksiani niin, että niska- ja hartiakivut sulavat pois. Ei tarvita kipulääkkeitä. Molemmissa tapauksissa myös henkinen puoleni saa lepoa ja vahvistusta.Säästön kannalta myös näitä valintoja voi tuunata edullisempaan suuntaan ja saada säästöä aikaan, vaikka samalla ”tuhlaa” itseensä. Valikoin vapaapäivälleni joogan päivätunnin. Lipun hinta on päivällä vain 5 €, normaalisti 15 €. Panostus omaan fyysiseen ja henkiseen jaksamiseen täydet 100%. Pienellä vaivalla säästöön 66%.

 

 

 

 

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s