Karu totuus

Mitäpä sitä muutakaan vapaapäivänä tekisi, kuin laittaisi excel-taulukkoa kasaan alkuvuoden menoista. Tieto lisää tuskaa. Tässä tapauksessa tiedon tuska on tarpeen, sillä se antaa eväitä loppuvuoden menojen suunnitteluun ja itsekurin opetteluun.

Aikaisemmin kirjoitin siitä, kuinka koen, että elokuviin meneminen on järjetöntä, koska lipun hinnalla saa kuukauden ajan ja enemmänkin käyttöönsä esimerkiksi Netflixin, josta viihdettä saa yltäkyllin. Nyt kun kulutus on taulukoita ja laitettu järjestykseen, löytyy listan kärkipäästä kaikkea muuta kuin viihdettä (eli esimerkiksi elokuvat). Ja listan häntäpäästä hellyyttävä sähkölasku edellisen asuntoni jäljiltä. (Nykyään asun poikaystäväni kanssa yhdessä, joten asumiskulut ovat minimaaliset.)

Vasemmalla reunalla löytyy rivi, josta voi ja kannattaa pyrkiä karsimaan, sillä sitä kautta tehdään suurempi säästö, kuin esimerkiksi karsimalla viihdepuolelta. Vuokra ja ruokakaupassa käynti ovat elämän perusehtoja, mutta kun edetään listalla niin ravintolassa syöminen, urheiluvaatteiden ja tarvikkeiden ostaminen ja kauneushoitolat ovat imeneet omaisuuttani pois 3521,72 €! Hotellit ovat imeneet omaisuutta myös kiitettävästi, mutta matkustelu on henkireikäni, joten siihen kategoriaan en koske vielä tuomitsevalla katseellani. Mutta palataan tuohon 3521,72 €! Sillä olisin voinut rahoittaa itselleni hierontakäynnit melkein 9 vuoden ajaksi! Sillä rahalla olisin voinut käydä 17 vuotta elokuvissa. Tai jos olisin säästänyt sen rahan, niin viiden vuoden päästä minulla olisi 7% korolla jo 4939,39€! Mutta nyt nuo rahat ovat mahassani ja vaatekaapissani… en sanoisi niinkään järkeväksi sijoitukseksi.

Lahjoihin on tänä vuonna mennyt normaalia enemmän, sillä keväällä sattui hyvän ystäväni polttarit, jonne hupeni huimat 195 €. Hyvät oli juhlat, ystävät ennen rahaa. Mutta tällaisia tapahtumia on harvemmin kalenterissa. Oikean puoleisellakin reunalla löytyy monia kohtia, mistä kuluja voi karsia. Uskon, että alkuun vaatteiden ostaminen ja ravintolakäynnit kokevat muutoksia. Siitä ainakin saa tuntuvimmat säästöt.

En olisi uskonut, kuinka silmiä avaavaa menojen kategorisointi voisi olla. Olen naputtanut itselleni leffassa käynnistä ja salijäsenyyden maksuista, vaikka ne ovat tässä kaikessa pienin paha. En olisi ikinä esimerkiksi uskonut, kuinka paljon olen käyttänyt rahaa uusiin vaatteisiin. Sillä minua ei voi edes nimeksikään sanoa shoppailijaksi. En pidä vaateostosten tekemisestä ja kyllähän suurin osa näistä ostoksista on tehty netin kautta. 1463,06 € vaatteisiin hiukan alle puolessa vuodessa on aivan liikaa. Ajatellaan, että tarvitsin uuden ulkoilutakin, mutta muuten ostokset ovat olleet melko turhia.

Vaatekaapissa on ollut kaikki tarpeellinen, mutta olen halunnut hiukan ”päivittää” vaatekaappia (lue jumppahousuja). Jos tuosta summasta olisi laittanut säästöön 1000 €, niin viiden vuoden päästä minulla olisi  1402,55 € (korko vuodessa 7%). Eli vuoden 2018 vaateostokset (noin 400€) olisi katettu säästämällä se loput 1000 € 5 vuoden aikana. Mutta nyt melkein 1500 € on siirtynyt materiaksi vaatekaappiini ja minun tulee haalia niitä hyvällä huolella. Sillä loppuvuonna ei vaatteita tarvitse ostaa.

Oletko sinä pitänyt vuosikulutustasi yllä? Tai kategorisoinut ostoksiasi tarkemmin, selvittääksesi todelliset kulutusreiät? Jos et ole, niin aloita tästä kuusta. Ota kuukauden lopuksi taulukkoon kaikki kulusi verkkopankistasi tai luottokortiltasi ja selvitä, mikä kategoria syö sinun rahasi?

 

2 vastausta artikkeliin “Karu totuus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s