Huhti- ja toukokuu 2018

Aika on taas vierähtänyt eteenpäin ja on aika listata numeroita taulukkoon. Mukava nousukausi osakekurssien puolella on nostattanut omaisuuden määrää. Eniten huolestuttavia oireita huhti- ja toukokuussa on se, kuinka menot ovat ylihypäten suuremmat kuin tulot. Ulkomaan matka, polkupyörän osto, uusia teknisiä ulkovaatteita. Minusta tuntuu, että unohdin hetkeksi, että vielä ei varaa ole. Ei ainakaan, jos aikoo jossain vaiheessa saavuttaa taloudellisen riippumattomuuden. Tällä tahdilla on pian  rahaton nainen.

Tuli mentyä ulkomaille. Matkustaessa aina sattuu ja tapahtuu ja hätävarakassaa tulee aina olla. Nyt sitä tarvittiin, kun paluulento oli myöhässä, koska joku linturaukka oli sukeltanut turbiinista sisään ja lentokonetta jouduttiin korjaamaan. Emme voineet jäädä odottamaan lentoa, vaan buukkasimme lennon aikaisemmin samalle päivällä, tuplahintaan edellisen lippuun nähden, tottakai.

Hyvänä puolena matkustelussa on nykyään se, että säästämisinnostuksen myötä ei tule enää tehtyä turhia ostoksia. Ei rihkamaa, ei uusia vaatteita, ei tuliaisia. Ruokaa, asuinpaikka ja kulkeminen on suurimmat menoerät. Ja ehkä viinilasillinen ja muutama kalja.

Turruttavan suurien menojen joukosta löytyy myös ulkotakki, joka kestää veden, jään, loskan, tuulen, lumivyöryn… Tekniset ulkovaatteet on lähellä sydäntäni ja niistä en aio säästää. Suomessa ei tarvitse palella ja hytistä sään takia, kun vaatetus on kunnossa! Ja ulkoilu on lähellä sydäntä. Tämä ostos kyllä kirpaisi hetken, mutta odotusarvoa takin käytölle on yli 5 vuotta hyvällä hoidolla. Edellinen sinnitteli 7 vuotta. Eli vuosikohtainen euromääräinen panostus ylittää heittämällä sen, kun loskasäässä ei tarvitse hytistellä.

Yritän tässä nyt selkeästi itselleni selitellä, ettei huhti- ja toukokuun tuhlailut nyt NIIIIIN pahoja olleet, mutta ihan kamalaa katsottavaahan tämä on. Ei tällä lailla voi jatkua. Tärkeintä on aina se, mikä on tulojen ja menojen erotus. Oli tulot millaiset tahansa.

Päätin taklata tämän muutaman kuukauden tuhlailuputken sillä, että laitoin luottokorttini säilöön ja käytän kesän ajan vain rajoitettua summaa pankkikortin kautta. Näin saan helposti ylimääräostot kuriin, kun kateraja rauhoittaa menoa.

Ajattelin ensimmäistä kertaa tehdä vuoden kulutuksista taulukon kategorioiden mukaan. Ehkäpä liitän sen tänne myöhemmin, kunhan pääsen sen kanssa vauhtiin. Syy tähän ideaan tuli, kun tajusin ostavani piilolinssinestettä yhden pullon kerrallaan milloin mistäkin, hintaa ajattelematta. Kyseessä on tuote, jota käytän päivittäin. Jos tietäisin suurin piirtein, kuinka paljon minulla kuluu piilolinssinestettä vuodessa, voisin tsekata netistä parhaimman hinnan ja tilata kerralla ison satsin varastoon. Yleensä kun tilauksiin saa vielä -10% alennuksen lisää jollain alennuskupongilla.

Tiedän, piilolinssineste kuulostaa ehkä pieneltä kohdalta säästää, mutta se vaiva, kun piilolinssineste on loppu ja mietit kuumeisesti mökkisaarellä, että mihin piilolinssisi upotat, alkaa vuoden varasto kuulostaa hyvältä. Ja jos siinä säästää muutamia euroja omaan taskuun, aina parempi! Ja tätä ajatusta on helpompi laajentaa vuosikulutustaulukon mukaan. Mihin rahat oikeasti menevät? Tieto lisää tuskaa säästöjä.

Huhtikuu

Menot 4034,44 €

Tulot 2086,23 €

Säästöön -1948,21 €

Toukokuu

Menot 4625 €

Tulot 1489,29 €

Säästöön -3135,71 €

Karmivaa luettavaa, mutta pohjalta on hyvä ponnistaa!

Ihanaa kesää kaikille ja säästäväisiä mieliä!

image1

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s